Sprogimas

Šviežiai spaustos sultys turi būti pigesnės už alų

Pastaruoju metu itin daug kalbama apie alkoholio žalą, vis girdime apie girtų vairuotojų padarytas avarijas, daugybę nelaimių, žmogžudysčių, plėšimų ir kitų nusikaltimų, o kulminacija įvyko praeitų metų gale Kražiuose, kai visą Lietuvą sukrėtė dėl alkoholio įvykdyta keturguba žmogžudystė ir šių metų pradžioje kraupus vaikų nužudymas– ir kalti vis tie patys „velnio lašai“.

Perkame tik „akcijines“ prekes

Neseniai paskelbtais duomenimis Lietuva iškopė į pirmą vietą pagal alkoholio vartojimą. O ar tai turėtų kažką stebinti? Lietuvoje pirkėjai prekes dažniausiai renkasi pagal kainas, o mūsų prekybininkai labai gerai prisitaikė prie tokių lietuvių įpročių, jie nuolat pateikia pilną pašto dėžutę brošiūrų, kurių pirmuose puslapiuose puikuojasi alkoholiniai gėrimai ir mūsų „mėgiamas“ alus: kartais pusę litro alaus galima nusipirkti ir už 0,5 euro, o tuo tarpu sulčių akcijų reikia palaukti ir jų kaina vis dėlto dažniausiai viršija 1,5 eurą už litrą. Kai prasideda svarstymai, ką geriau pirkti, žmogus pagalvoja: „vis tiek tos sultys nėra tokios jau sveikos“ ir pasirenka už jas pigesnį alų.

Sveikas gėrimas kavinėse?

Atsivertę dažnos viešojo maitinimo įstaigos meniu pamatome, kad.0,2 l šviežių sulčių stiklinės viršija 0,5 l alaus kainą. Racionalus vartotojas, mažai suprantantis apie sveikatą, natūraliai renkasi išreklamuotą ir pigesnį alų, matydamas, šalia vandens kainą tik labai savo sveikata besirūpinantis žmogus gali rinktis vandenį, nes alus vėlgi pigesnis – vos ne du kartus.

Išskirtinės sąlygos alui

Alus yra vienas iš pigiausių gėrimų šiuo metu. Kodėl susidariusi tokia situacija? Juk alkoholis apmokestinamas akcizu. Deja, akcizo mokestis alui šiuo metu yra pats mažiausias iš visų alkoholinių gėrimų. Iš vieno parduoto butelio alaus valstybė gauna tik 0,13 euro akcizo mokesčio, kartu su PVM, tai yra mažiausiai apmokestinamas alkoholio produktas (1 % degtinės alkoholio apmokestinamas 4,5 karto daugiau):susidaro išskirtinės sąlygos šiam alkoholiniam gėrimui, nors alkoholio žala – vienoda.

Alus – mėgstamiausias nepilnamečių gėrimas

„Spinter tyrimų“ 2013 m. rugsėjo mėnesį atlikta apklausa rodo, kad tarp šešiolikmečių populiariausias yra alus(39,6 %), antroje vietoje – sidras (27 %). Nenuostabu, kad jis mėgstamiausia – jis yra pigiausias, todėl norint mažinti girtavimą tarp paauglių, būtina padidinti alaus kainą.

Žmogus rinksis sveiką gėrimą, jei jis bus pigesnis

Kokia turėtų būti alaus kaina, kad žmogus rinktųsi vartoti šviežias sultis, vandenį, arba kitokias sultis? Visų pirma, tų produktų kaina turėtų būti mažesnė nei alaus, taigi alaus kaina viešojo maitinimo įstaigose turėtų būti padidinta iki sulčių kainos, o parduotuvėse – iki šviežiai spaustų sulčių savikainos(šviežiai spaustų sulčių 0,5 l savikaina kartu su darbu yra maždaug 1,5 euro, todėl alus turėtų kainuoti bent 1,7 euro už 0,5 l butelį).

Papildomos biudžeto lėšos – 16 mln. eurų

Norėdami pasiekti tokią kainą, turėtume alaus akcizą padidinti beveik 10 kartų, kaip tas pakeistų vartojimą – sunku pasakyti. Lietuva, neturi daug patirties didindama akcizą alui, todėl labai sunku įvertinti, kaip pasikeistų vartojimas dėl padidėjusio akcizo. Atsižvelgiant į ankstesnius akcizo mokesčio didinimus,padidinus akcizą valstybė gautų minimaliai 16 mln. eurų papildomų biudžeto lėšų – jeigu alaus vartojimas ir sumažėtų 50 %, o žmonės vietoj alaus nepradėtų vartoti kitų gėrimų. Priešingu atveju biudžeto pajamų padidėjimas būtų dar didesnis. Alaus kontrabanda, tikriausiai patys suprantate, kad yra beveik neįmanomas dalykas, nes transportavimo išlaidos būtų labai didelės. Taigi, valstybei alaus akcizo didinimas atneštų tik naudą.

Arminas Mockevičius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Vilniaus skyriaus pirmininko pavaduotojas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode