Parama dėkojame




Sprogimas

Naujienlaiškis: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per parą nustatyti devyni nauji koronaviruso atvejai. Trys iš jų yra įvežtiniai, dar trys – siejami su asmenine švente. Penki atvejai nustatyti Vilniaus apskrityje, du – Panevėžio, po vieną – Alytuje ir Utenoje. Ketvirtadienį iš ligoninės Kaune pabėgo koronavirusu užsikrėtęs vyras, jis pavakarę sulaikytas. Turima duomenų, kad jis kurį laiką prieš atsidurdamas gydymo įstaigoje gyveno gatvėje, galėjo bendrauti su įvairiais žmonėmis, todėl specialistai ieško su juo kontaktuoti galėjusių asmenų.

Virusas kaimynystėje. Latvijoje patvirtinti šeši nauji koronaviruso atvejai, Baltarusijoje – 167, mirė šeši žmonės, Lenkijoje – 418, devyni pacientai mirė, Ukrainoje – 856, 17 pacientų mirė, Rusijoje nustatyta 5,8 tūkst. naujų atvejų, 147 žmonės mirė.

Registrų centro problemos. Registrų centrui trečią parą mėginant atkurti e.sveikatos sistemos veiklą, Krašto apsaugos ministerijos kibernetinio saugumo specialistai sako, jog jos veikla turėjo būti atkurta per ne ilgiau kaip aštuonias valandas. Ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius teigia, jog Registrų centras neturėjo atsarginio e.sveikatos serverio ir nebuvo tinkamai pasiruošęs galimoms avarijoms, tačiau kaltų ieškoti dabar ne laikas. Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius teigia, jog rezerviniai pajėgumai turėjo būti įdiegti dar šiemet, problemos buvo žinomos ir sprendžiamos, bet atsakomybę už susiklosčiusią situaciją kaip vadovas prisiima.

Verdiktas dėl Vyriausybės įrašo. Teismas neskundžiama nutartimi pripažino, kad Vyriausybės kanceliarija pažeidė žurnalistų teises ištrindama 2018 metų spalį vykusio pasitarimo, kuriame svarstytas klausimas dėl galimybės žurnalistams neatlygintinai naudotis registrų duomenimis, garso įrašą. Teismas konstatavo, jog šiuo metu nėra realios galimybės atkurti prašomą garso įrašą. „Žurnalistai turi teisę gauti informaciją per vieną darbo dieną ir kanceliarija, disponuodama šia informacija, turėjo galimybę per vieną darbo dieną pateikti šią informaciją, tačiau, kaip žinia, buvo priimti atsisakymai neteikti šios informacijos“, – sakė bylą išnagrinėjusi teisėja Dalia Višinskienė.

Ieškinys dėl žalos šilumos ūkiui. Energetikos ministerija Lietuvos teismui pateikė daugiau nei 240 mln. eurų vertės ieškinį Prancūzijos energetikos grupei „Veolia“, fizinių asmenų valdomam koncernui „Icor“ bei su šiomis įmonėmis susijusiems asmenims dėl Lietuvai padarytos žalos atlyginimo. Lietuva teigia, kad „Veolia“ ir „Icor“ per savo atstovus atliko neteisėtus mokėjimus šalies pareigūnams, kad galėtų išsinuomoti šilumos ūkį ir nuomos sutartis įgijo korupciniais veiksmais, ir nepagrįstai pasipelnyti vartotojų sąskaita.

Atostogos medikams. Ekonomikos ir inovacijų ministerija pranešė už kovą su koronavirusu apie 50 tūkst. medikų skirsianti po 200 eurų dotaciją poilsiui rudenį: juos bus galima išleisti kelionėms, viešbučiams, sanatorijoms ir kitokiam poilsiui. Iš viso tam skirta 10 mln. eurų.

Rusijos revizionizmas. Minint 80-ąsias Sovietų Sąjungos įvykdytą Baltijos šalių okupaciją pasmerkusios Sumnerio Welleso deklaracijos metines, JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo kartu su Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrais pasmerkė Rusijos bandymus perrašyti istoriją siekiant pateisinti Sovietų Sąjungos įvykdytą Baltijos šalių okupaciją ir aneksiją.

„Karti piliulė“. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pripažino, kad sprendimai apkarpyti finansavimą kai kurioms Europos Sąjungos programoms, patvirtinti bloko lyderių, yra „karti piliulė, kurią reikia praryti“. Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli sveikino Europos vadovų susitarimą dėl gaivinimo paketo, bet pasmerkė daugiamečio biudžeto karpymus tyrimams ir jaunimui. Jis taip pat atkreipė dėmesį į planus mažinti migracijos ir prieglobsčio politikai skiriamų lėšų. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis paragino Europos Parlamentą pritarti gaivinimo paketui nepaisant biudžeto karpymų.

Marso tyrimai. Kinija paleido nešančiąją raketą, turinčią iškelti į kosmosą pirmąjį šalies sukurtą marsaeigį. JAV panašią misiją ruošiasi pradėti kitą savaitę. Pirmadienį savo Raudonosios planetos tyrimų aparatą jau paleido Jungtiniai Arabų Emyratai. Šalys stengiasi pasinaudoti maždaug mėnesį truksiančiu palankiu momentu, pasikartojančiu tik kas 26 mėnesius, kai Žemė ir Marsas atsiduria arčiausiai vienas kito.

Bausmė nacių stovyklos sargybiniui. Vokietijos teismas pripažino buvusį nacių koncentracijos stovyklos sargybinį 93 metų Bruno Dey kaltu dėl dalyvavimo nužudant 5 230 žmonių Štuthofo koncentracijos stovykloje, veikusioje netoli dabartinio Gdansko miesto Lenkijoje, ir skyrė jam dvejų metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę. Tai gali būti vienas iš paskutinių teismo procesų prieš tebegyvus buvusius nacių koncentracijos stovyklos sargybinius. 

Koronavirusas pasaulyje. Pasaulyje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius viršijo 15 mln., 3 mln. iš jų – Europoje. Lotynų Amerikos ir Karibų regione susirgimų skaičius perkopė 4 mln., pusė jų – Brazilijoje. Ši šalis per praėjusią parą patvirtino rekordiškai daug – beveik 67,9 tūkst. – naujų COVID-19 atvejų. Jungtinėse Valstijose susirgimų skaičius siekia 3,9 mln.: pastarosiomis savaitėmis užsikrėtimo ir mirties atvejų skaičiai ypač auga šalies pietuose ir vakaruose. Siekiant pažaboti viruso plitimą, antrajame didžiausiame Australijos mieste Melburne įvestas privalomas kaukių dėvėjimas.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

Vilnius, liepos 23 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode