Parama dėkojame




Sprogimas

Vyriausioji epidemiologė: šie metai dėl koronaviruso grėsmės nėra tinkami keliauti

Šie metai dėl koronaviruso grėsmės nėra tinkami keliauti ir net išvykusieji į nepaveiktomis laikomas šalis negali būti tikri, jog grįžus nereikės izoliuotis, sako Lietuvos vyriausioj epidemiologė Loreta Ašoklienė.

„Be jokios abejonės, šie metai nėra tinkami keliauti. Jau turėjome ne vieną atvejį, kai žmonės išvyksta, po to grįžę reiškia nepasitenkinimą, kad jie turi laikytis izoliacijos“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė L. Ašoklienė.

„Geriau šiais metais tikrai išnaudoti gražiąsias Lietuvos vietas aplankyti“, – pridūrė ji.

Penktadienį pranešta, jog iš Kroatijos grįžtantiems lietuviams nuo pirmadienio privaloma dviejų savaičių izoliacija, siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui, atvykstantiems iš Islandijos ir Ispanijos izoliuotis rekomenduojama.

Pasak L. Ašoklienės, Čekija, Austrija ir Šveicarija taip pat yra tarp stebimų šalių, kurios gali atsidurti paveiktų šalių sąraše.

„Ispanija ir Islandija – jų sergamumo rodikliai mes matome, kad yra kylantys ir čia jau jie yra pas mus „geltonojoje“ zonoje, bet kada gali šoktelėti ir juos turėsime tarp tų paveiktų šalių. Taip pat Čekijos situacija yra tokia – lyg buvo pakilimas, dabar lyg vėl yra sumažėjimas. Šveicarija yra visiškai ant ribos 15 (atvejų 100 tūkst. gyventojų), taigi, visiškai artėja prie tos „geltonosios“ zonos. Austrijos sergamumo rodikliai irgi yra tokie pakankamai dideli, bet spręsti, kaip ten vystysis situacija, kol kas truputėlį sudėtinga“, – vardijo specialistė.

14 dienų izoliacija šiuo metu galioja Liuksemburgui, Švedijai, Portugalijai, Bulgarijai ir Rumunijai.

Tuo metu iš Ukrainos grįžusiems Lietuvos gyventojams nuo pirmadienio izoliacija nebėra būtina. 

L. Ašoklienės teigimu, Latvijoje įvedus anketas į šalį atvykstantiems asmenims yra svarstoma, jog tokią tvarką, siekiant suvienodinti procedūras, būtų galima įvesti visose trijose Baltijos šalyse.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

Vilnius, liepos 20 d. (BNS).

Budas.lt nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode