Sprogimas

Pasaulis sutiko Naujuosius metus, nors linksmybes temdė terorizmo grėsmė

Niujorkas, sausio 1 d. (AFP-AP-BNS). Milijonai žmonių visame pasaulyje penktadienį sutiko Naujuosius metus gerdami šampaną, kedami tostus ir sveikindami vieni kitus, nors daug kur linksmybes temdė nuogąstavimai dėl saugumo: Miunchene dėl galimai gresiančios atakos evakuotos traukinių stotys, Briuselyje ir Paryžiuje atšaukti fejerverkų šou, o Dubajuje vieną viešbutį nuniokojo didžiulis gaisras.

Paskutinėmis 2015-ųjų valandomis popiežius Pranciškus paragino žmoniją susitelkti į gerus darbus, kad gėris triumfuotų prieš blogį.

Ketvirtadienio vakarą pontifikas vadovavo metų pabaigos pamaldoms Šv.Petro bazilikoje ir savo homilijoje reiškė nuostabą, kaip žmonės kartais vadovaujasi „nepasotinamu valdžios troškimu ir nepagrįstu smurtu“.

Jis pridūrė, kad neįmanoma užmiršti „daugybės dienų, kurias žymėjo smurtas, mirtis, daugybės nekaltųjų neapsakomos kančios“.

Niujorke apie 6 000 policininkų prižiūrėjo sausakimšą Taimso aikštę, į kurią buvo susirinkę apie 1 mln. žmonių, kai miesto meras Billas Blasio (Bilas Blasijas) pastūmė jungiklio svirtelę, o didžiulis švytintis „Waterford“ krištolo rutulys pradėjo leistis žemyn paskutinėmis 2015-ųjų sekundėmis.

Spalvingas konfeti mirgėjo ore žvarbią naktį, žmonėms džiaugsmingai šaukiant, glėbesčiuojantis ir bučiuojantis. Naujametiniame koncerte dalyvavo atlikėjai Carrie Underwood (Keri Andervud), Demi Lovato ir Nickas Jonas (Nikas Džonas).

Panašūs šventiniai vaizdai atsikartojo daugelyje kitų pasaulio vietų, bet baigiantis metams, per kuriuos islamistai kovotojai surengė daug pražūtingų atakų, sėdami pražūtį nuo Paryžiaus iki Kalifornijos, buvo imtasi griežtų saugumo priemonių.

Niujorko policija nurodė, kad šios Naujųjų metų sutiktuvės tapo viena iš didžiausių saugumo operacijų per miesto istoriją.

Nuo lapkričio 13-osios atakų Paryžiuje, per kurias džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) ekstremistai nužudė 130 žmonių, Europoje tebegalioja aukšto lygio saugumo parengtis, o Prancūzija ir Belgija atšaukė tradicinius naujametinius fejerverkus savo sostinėse.

Likus pusvalandžiui iki Naujųjų metų pradžios Vokietijoje, policija evakavo dvi traukinių stotis pietiniame Miuncheno mieste, gavusi „patikimos informacijos“ apie „Islamo valstybės“ džihadistų sąmokslą įvykdyti mirtininkų atakų vidurnaktį.

Pareigūnai anksti penktadienį nurodė, kad ta grėsmė buvos susijusi su IS planais atakuoti masinių pasilinksminimų vietas sutinkant Naujuosius metus.

Lietingi orai šiek tiek prigesino šventišką nuotaiką Berlyne, kur saugumo priemonės taip pat buvo griežtesnės negu ankstesniais metais. Vis dėlto keli šimtai tūkstančių žmonių susirinko, kad pamatytų kelių minučių trukmės fejerverkus prie Brandenburgo vartų, linkėdami vienas kitam „Froehes neues Jahr“ (Linksmų Naujųjų metų) ir reikšdami viltį, kad 2016-ieji bus taikūs.

„RYŽTO IR VILTIES METAI“

Daugiau negu 100 tūkst. policininkų buvo sutelkti visoje Prancūzijoje saugoti naujametinių švenčių vietų, o neįbauginti paryžiečiai susirinko Eliziejaus Laukuose pasitikti 2016-ųjų per didžiausią viešą sambūrį nuo lapkričio 13-osios atakų.

Prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) savo naujametinėje kalboje sakė, kad Prancūzija „dar nebaigė su terorizmu“ ir kad naujų atakų grėsmė „išlieka aukščiausio lygio“.

"2015-ieji buvo kančios ir pasipriešinim o metai, - sakė prezidentas. - Tegu 2016-ieji tampa ryžto ir vilties metais."

Paryžius atšaukė įprastą fejerverkų šou, ir tik prieš pat vidurnaktį surengė 5 min. trukmės vaizdo instaliaciją prie Triumfo arkos, kuri taip pat buvo transliuojame ekranuose Eliziejaus Laukuose.

Sostinės merė Anne Hidalgo (An Hidalgo) sakė, kad po to, ką išgyveno mūsų miestas, šis „orus ir padorus“ renginys turi „pasiųsti pasauliui žinią, kad Paryžius tebestovi, didžiuodamasis savo gyvenimo būdu ir sugyvenimu“.

Belgijos policija sulaikė penkis žmones dėl numanomų planų surengti ataką Briuselyje Naujųjų metų išvakarėse, taip pat suėmė jau dešimtą įtariamąjį, siejamą su išpuoliais Paryžiuje.

Tuo tarpu Dubajuje didžiulis gaisras apėmė 63 aukštų prabangų viešbutį „Address Downtown“, esantį tik už kelių kvartalų nuo aukščiausio pasaulyje dangoraižio „Burj Khalifa“, prie kurio tūkstančiai žmonių susirinko sutikti Naujuosius metus.

Liepsnojančios nuolaužos krito nuo „The Address“, o į incidento vietą suvažiavo daug ugniagesių automobilių. Kol kas neaišku, kodėl įsiplieskė gaisras tame 63 aukštų pastate, kuriame buvo 626 prabangūs apartamentai ir 196 viešbučio kambariai.

Tačiau pareigūnai neatšaukė įspūdingo šou, neketindami leisti, kad gaisras, per kurį nukentėjo 16 žmonių, sutrikdytų linksmybes.

Šventė vyko kaip planuota, o žiūrovai džiūgavo, kai laikrodžiams išmušus vidurnaktį pasipylė spalvotos ugnies ir šviesos pliūpsniai prie įspūdingojo „Burj Khalifa“ bokšto, nors iš šalimais liepsnojančio dangoraižio toliau veržėsi dūmai.

Organizatoriai sakė, kad ant „Burj Khalifa“ buvo sumontuota 400 tūkst. LED šviestukų, o per fejerverkų šou buvo panaudota 1,6 tonos pirotechninių užtaisų.

„TAMPA GERESNIS KIEKVIENAIS METAIS“

Sidnėjus, kuris tradiciškai pirmasis pasaulyje surengia pirmąjį didelį Naujųjų metų vakarėlį, pradėjo pasaulines linksmybes, kai miesto dangų vidurnaktį (ketvirtadienį 15 val. Lietuvos laiku) nušvietė įspūdingi fejerverkai.

Organizatoriai nurodė, kad pasižiūrėti fejerverkų virš Uosto tilto ir Operos rūmų turėjo susirinkti daugiau negu milijonas žmonių.

„Jis tampa geresnis kiekvienais metais“, – sakė Sidnėjaus lordas meras Cloveris Moore'as (Kloveris Muras), kalbėdamas apie 7 mln. Australijos dolerių (4,7 mln. eurų) atsiėjusį fejerverkų šou, kuris truko tik 12 minučių.

Per 2016 metų šou, kurio tema yra „Spalvų miestas“, į orą buvo paleista 7 tonos sprogmenų: 11 tūkst. sprogstančių raketų, 25 tūkst. kometų ir 100 tūkst. atskirų „pirotechnikos efektų“.

Vėliau linksmybių banga nuslinko aplink Žemės rutulį, kai vidurnaktį išmušė Azijoje, Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje, Europoje ir galiausiai – Amerikoje.

Honkongas, Pekinas, Singapūras ir kiti Azijos miestai varžėsi su Sidnėjumi savo rengiamais fejerverkų šou, bet Brunėjus 2016-uosius pasitiko santūriai, nes šalyje buvo uždrausta švęsti Kalėdos, perėjus prie griežtesnio islamiško režimo.

Saugumo priemonės buvo sugriežtintos Malaizijos didžiausiame mieste Kvala Lumpūre, kur naujametiniai fejerverkai buvo leidžiami istorinėje aikštėje, taip pat prieš dangoraižių „Petronas Twin Towers“ – vienų iš aukščiausių pastatų pasaulyje.

Naujųjų metų išvakarės yra didžiausia šventė Japonijoje, per kurią milijonai žmonių sausakimšais traukiniais važiuoja iš didmiesčių į savo gimtuosius miestelius. Šeimos, kaip įprasta, rinkosi namuose valgyti grikių makaronų (soba), simbolizuojančių ilgaamžiškumą, ir žiūrėti nacionalinio transliuotojo NHK rodomo naujametinio šou „Kohaku Uta Gassen“ (Raudonųjų ir baltųjų dainų konkursas). Prieš pat vidurnaktį japonai plūdo į šventyklas, kurių didžiulių bronzinių varpų gaudesys pasklido šaltą žiemos naktį.

Tokijuje šiemet buvo skiriamas ypatingas dėmesys saugumui, o skelbimai metropoliteno stotyse ir kitose viešosiose erdvėse perspėjo žmones būti budrius bei pranešti apie įtartinus paketus arba veiksmus.

Pietų Korėjos gyventojai Naujuosius metus sutiko tradiciškai skambindami varpais, leisdami fejerverkus ir dalyvaudami gatvėse muzikos ir šokių renginiuose. Tūkstančiai žmonių, tarp jų ir pabėgėliai iš Šiaurės Korėjos, susirinko į ceremoniją viename mieste prie sienos su komunistine kaimyne, kurios metu linkėjo taikaus Korėjos suvienijimo.

Kinijoje oficialios Naujųjų metų sutiktuvės vyko prie Uždraustojo miesto Pekine, kur buvo rengiami koncertai ir fejerverkų šou. Be to, viena iš populiariausių Kinijos televizijų transliavo šventinį koncertą iš Nacionalinio stadiono, dar žinomo kaip „Paukščio lizdas“.

Šanchajuje dėl saugumo priežasčių buvo uždarytos metropoliteno stotys prie miesto simboliu tapusios Bundo krantinės, nes pernai sutinkant Naujuosius metus minioje kilo spūstis, nusinešusi 36 žmonių gyvybes ir aptemdžiusi labiausiai klestinčio Kinijos modernaus didmiesčio įvaizdį.

„PAGRINDINIS TAIKINYS TERORISTAMS“

Tuo tarpu Bankoke, kur dar nepraėjo nė pusmetis nuo sprogdinimo Eravano šventykloje, pareikalavusio 20 žmonių gyvybių, dešimtys tūkstančių žmonių palydėjo besibaigiančius metus toje pačioje sankryžoje, klausydamiesi gyvos muzikos koncertų ir skaičiuodami paskutines minutes.

Toje vietoje patruliavo iki 5 000 policininkų, o teritoriją iš anksto patikrino sprogmenų ekspertai.

Dar triukšmingesnės linksmybės vyko prie Čao Frajos upės, kur buvo surengti įspūdingi fejerverkai virš karalystės simboliais tapusių pastatų – Didžiųjų rūmų ir Vat Aruno (Aušros šventyklos).

Džakartoje tebegalioja aukšto lygio saugumo parengtis, kai policijos antiteroristinės pajėgos sužlugdė numanomą sąmokslą surengti mirtininkų ataką per Naujųjų metų sutikimą Indonezijos sostinėje.

Turkijoje policija suėmė du įtariamus „Islamo valstybės“ narius, esą planavusius surengti atakas Ankaros centre, kai sostinės gatvėse Naujųjų metų išvakarėse bus susirinkę daugybė žmonių.

Tuo tarpu Maskvos policija pirmąkart uždarė Raudonąją aikštę, kur besibaigiančius metus tradiciškai susirenka palydėti tūkstančiai žmonių.

„Ne paslaptis, kad Maskva yra vienas iš pagrindinių taikinių teroristams“, – neseniai sakė miesto meras Sergejus Sobianinas.

Britanija pasiuntė apie 3 000 policijos pareigūnų į Londono centrą per, kaip pranešama, precedento neturinčią saugumo operaciją. Tačiau Italijos miestuose fejerverkai buvo uždrausti, baiminantis, kad garsūs sprogimai gali sukelti paniką, taip pat dėl pastaruoju metu smarkiai padidėjusios oro taršos.

Madride dėl saugumo priežasčių tik 25 tūkst. žmonių buvo įleisti į Saulės Vartų aikštę.

Be to, JAV pareigūnai pranešė suėmę 25 metų į islamą atsivertusį amerikietį, kai jis Naujųjų metų išvakarėse esą mėgino surengti ataką Niujorko valstijoje „Islamo valstybės“ vardu.

ŠVENTĖ PAPLŪDIMYJE

Rio de Žaneiras pradėjo savo olimpinius metus švente Kopakabanos paplūdimyje, kurioje, kaip rodo policijos vertinimai, dalyvavo daugiau negu 2 mln. žmonių.

Populiariausią Brazilijoje naujametinį šou nušvietė 24 tono fejerverkų, iššautų į orą per beveik 16 minučių. Miestui nekantriai laukiant rugpjūtį vyksiančių 2016-ųjų vasaros olimpinių žaidynių pradžios, per fejerverkų šou buvo leidžiama ankstesnės olimpiados muzika, taip pat melodijos, susijusios su sambos muzikos 100-osiomis metinėmis.

Vykstant tiems pasilinksminimams, daugybė baltai apsirengusių maldininkų, išpažįstančių afrobraziliškąjį kandoblės tikėjimą, įsibrido į vandenyną aukoti jūros dievybei Jemanžai.

Rio de Žaneiro valdžia nurodė, kad jai terorizmas kelia mažesnį susirūpinimą negu kitiems miestams. Policija naudojo du furgonus su specialia įranga, stebėdama įtartiną judėjimą šventės metu. Ta įranga taip pat bus naudojama per saugumo operacijas vykstant olimpiadai.

Tuo tarpu Kairas desperatiškai stengiasi pritraukti turistų, kad sustiprintų Egipto ekonomiką.

Vyriausybė surengė Naujųjų metų sutikimo šventę prie Gizos piramidžių sostinės pakraštyje, į kurią buvo pakviesti ambasadoriai, menininkai ir intelektualai.

Inžinerijos studijas baigęs Mohamedas Youssefas (Mohamedas Jusefas), po kelių mėnesių pradėsiantis karinę tarnybą, dalyvavo vakarėlyje namuose.

„Nesvarbu, ar mane pasiųs į Sinajų, ar išmes Vakarų dykumoje, – sakė jis. – Man nerūpi, kad galiu netekti kojos arba gyvybės. Šį vakarą mes geriam ir šokam!“

Siera Leonės sostinė Fritaunas irgi tikėjosi susigrąžinti geriausius Afrikoje paplūdimio vakarėlius rengiančio miesto aurą, tebetvyrant baimei dėl Ebolos karštinės epidemijos.

1,2 mln. gyventojų miestas praktiškai ištuštėjo prieš metus, siaučiant didžiausiam visų laikų Ebolos viruso protrūkiui.

„Per šį Naujųjų metų vakarą ketinu šokti ir linksmintis, kol pradės giedoti gaidžiai“, – sakė 35 metų Franklynas Smithas (Franklinas Smitas).

Vis dėlto nuotaikos už palmėmis apaugusių paplūdimių nebuvo džiaugsmingos, žmonėms prisimenant beveik 4 tūkst. epidemijos aukų.

Dramblio Kaulo Krante, kur 2010–2011 metais po rinkimų buvo prasiveržęs smurtas, 3,1 tūkst. dėl tų neramumų nuteistų kalinių 2016-uosius sutiko apimti džiugių lūkesčių, kai prezidentas Alassane'as Ouattara (Alasanas Vatara) savo naujametinėje kalboje paskelbė sutrumpinsiantis jiems skirtas laisvės atėmimo bausmes.

BNS– Užsienio naujienų skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode