Sprogimas

Kauno įmonėje kilus koronaviruso protrūkiui tiriami apie 200 darbuotojų – R. Lingienė

Kaune įmonėje „Hegelmann Transporte“ kilus koronaviruso protrūkiui tiriami apie 200 šios bendrovės darbuotojų, pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

„Tiriami du šimtai darbuotojų, (rezultatų) kol kas neturim, bet labai tikimės sulaukti šiandieną“, – Lietuvos radijui trečiadienio rytą sakė R. Lingienė.

Anot jos, šiuo metu tiriami asmenys neturėjo artimo kontakto su užsikrėtusiais, tad užsikrėtusiųjų skaičius neturėtų labai augti. Iš viso koronavirusas įmonėje kol kas nustatytas 18 asmenų.

„Pirminiais duomenimis, šie asmenys neturėjo artimo kontakto su užsikrėtusiais, jie šios įmonės transporto skyriaus darbuotojai ir mūsų kolegos konstatavo, kad jie turėjo žemą riziką, neturėtume sulaukti kažkokių stulbinančių skaičių“, – kalbėjo R. Lingienė.

NVSC atstovė teigė, kad pirmasis asmuo susirgo liepos 3 dieną, į Lietuvą atvyko išvakarėse, bei kyla abejonių, ar nustačius pirmąjį atvejį kiti įmonės darbuotojai laikėsi izoliacijos reikalavimų.

„Iš vakaro atvyko, ryte susirgo, vadinasi, jis buvo užsikrėtęs savo buvimo šalyje, t.y. Uzbekijoje. Kitas asmuo susirgo liepos 9 dieną ir visi kiti susirgimai, du oficialiai patvirtinti per vakar dieną ir dar keturiolika oficialiai nėra patvirtinti, jie susirgo vėliau. Keista, neturėjo normalia tvarka susirgti,jei jie tikrai laikėsi izoliavimosi režimo, nes jie buvo izoliuoti susirgus pačiam pirmajam asmeniui“, – kalbėjo R. Lingienė.

„Taip kad sunku pasakyti, epidemiologinis tyrimas patvirtins, ar jie užsikrėtė savo šalyje, kas teoriškai įmanoma ir praktiškai įmanoma, bet jau sunkiau patikėti, ar jie nesilaikydami karantino izoliavimo režimo užsikrėtė vieni nuo kitų“, – pažymėjo NVSC atstovė.

R. Lingienė taip pat rekomendavo atvykus iš užsienio stengtis laikytis izoliacijos, apriboti kontaktus, net jei šalis neįtraukta į pavojingų sąrašą, anot jos, „situacija Europoje blogėja, ne dienomis, o valandomis“.

„Kas savaitę atnaujinamas šalių sąrašas, iš kurių atvykus būtina izoliuotis, iš kurių – rekomenduotina, ir iš kurių izoliacija nei rekomenduojama, nei būtina, bet situacija pasaulyje, ypatingai Europoje, blogėja ne dienomis, o valandomis“, – kalbėjo NVSC atstovė.

Kaune įmonėje „Hegelmann Transporte“ antradienį 18 asmenų buvo nustatytas koronavirusas, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Anot ministerijos, pirminiais duomenimis, visi koronavirusu užsikrėtę asmenys liepos pradžioje iš Uzbekistano atvyko įsidarbinti į tarptautinius pervežimus vykdančią įmonę.

Kaip teigia SAM, šiuo metu visi užsikrėtusieji yra izoliuoti. NVSC specialistai aiškinasi, ar užsikrėtę asmenys turėjo kontaktą su kitais asmenimis. NSVC darbuotojai taip pat atlieka kitus būtinus veiksmus ligos protrūkiui valdyti.

NVSC atstovė R. Lingienė trečiadienį patvirtino, kad keturi iš aštuoniolikos užsikrėtusių yra gydomi ligoninėje, o lengva forma sergantys kiti 14 darbuotojų yra izoliuoti Abromiškių reabilitacijos ligoninėje.

Kalbėdama apie kitus tiriamus įmonės darbuotojus R. Lingienė teigė, jog kol kas epidemiologai šioje situacijoje nemato didelės rizikos dėl galimo viruso plitimo, bet tik tuo atveju, jei darbuotojai sako tiesą neturėję kontakto su sergančiaisiais.

NVSC atstovė interviu Lietuvos radijui taip pat pažymėjo ir tai, kad epidemiologai pastaruoju metu susiduria su užsikrėtusiųjų nenoru bendradarbiauti.

„Nematome didelės rizikos, jei jie mūsų epidemiologams sako tiesą, kad nebendravo. Bet nuo teisingo užsikrėtusių ar sąlytį turėjusių asmenų bendradarbiavimo labai priklauso, ar pavyks nutraukti šio viruso grandinę“, – kalbėjo R. Lingienė.

„Mūsų iki šiol labai gera buvusi epidemiologinė situacija yra siūta labai plonais siūlais ir jeigu asmenys, kurie užsikrėtę, sąlytį turėję, nepateiks informacijos apie save, pasekmės gali būti sunkiai kontroliuojamos“, – sakė Vilniaus departamento direktorė.

Apie pirmąjį atvejį šioje įmonėje NVSC pranešė praėjusią savaitę – ketvirtadienį, apie antrąjį – šį pirmadienį.

Oficialiais antradienio duomenimis, koronavirusu iš viso Lietuvoje užsikrėtė 1875 žmonės, tebeserga 213 asmenų, 1571 – pasveiko.

Nuo COVID-19 mirė 79 asmenys, dar 12 koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirė dėl kitų priežasčių.

Autorė Milena Andrukaitytė

Vilnius, liepos 15 d. (BNS).

Budas.lt nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode