RETRO

Naujienlaiškis: svarbiausios antradienio naujienos

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Viruso plitimas. Lietuvoje per parą patvirtintas vienas naujas koronaviruso atvejis – infekcija nustatyta Barselonoje turistavusiam žmogui. Jis lėktuvu į Vilnių grįžo per Rygą. Visuomenės sveikatos specialistai aiškinasi kartu lėktuvu keliavusius asmenis bei jų sąlyčio riziką.

Virusas kaimynystėje. Latvija per pastarąją parą nenustatė nė vieno naujo užsikrėtimo atvejo. Šios šalies vidaus reikalų ministerija pasiūlė ne ES šalių piliečius įpareigoti dėvėti kaukes uždarose viešose vietose dvi savaites po atvykimo į Latviją. Lenkijoje per parą nustatyti 267 nauji COVID-19 atvejai, 12 pacientų mirė, Baltarusijoje patvirtinti 155 nauji atvejai ir šešios mirtys. 

Pagalba JAV. Lietuva išsiuntė medicininę pagalbą JAV kovoti su koronavirusu. 100 tūkst. eurų vertės siunta keliaus į Pensilvanijos valstiją, su kuria Lietuvą sieja glaudus bendradarbiavimas gynybos srityje. Siuntoje yra Lietuvoje pagaminti apsauginiai skydeliai, chalatai ir plaučių įranga. 

Dėmesys Lenkijai. Premjeras Saulius Skvernelis išvyko vizito į Lenkiją. Antradienį jis susitiks su Lenkijos vadovais, o trečiadienį dalyvaus Žalgirio mūšio metinių minėjime Griunvalde. Čia atvyks ir prezidentas Gitanas Nausėda. Lietuvos vadovai bus pirmieji antrajai kadencijai perrinkto Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos svečiai. „Rzeczpospolita“ laikraščio užsienio naujienų redaktorius Jerzy Haszczynskis BNS teigė, kad dabartinė Lenkijos valdžia Lietuvą laiko strategine partnere siekiant atremti Rusijos grėsmę ir yra dėkinga už paramą ginče su Briuseliu dėl teisinių reformų. 

Audito planai. Valstybės kontrolė nusprendė atlikti tyrimą, kurio metu vertins Vyriausybės atsaką į koronaviruso pandemiją. Auditoriai vertins Vyriausybės išlaidas ir jos veiksmų nuoseklumą. 

Nauji biudžetai. Prezidentas G. Nausėda su premjeru ir Vyriausybės nariais aptarė kitų metų nacionalinį biudžetą ir derybas dėl ES finansų. Prezidento teigimu, 2021 metų biudžetas turi atsispindėti gerovės valstybės idėją ir naują ekonomikos modelį, užtikrinti pensijų augimą maždaug 8 proc., neapmokestinamųjų pajamų dydžio didinimą bent iki 450 eurų. Finansų ministras Vilius Šapoka žada, kad rudenį Vyriausybė pateiks „saugų biudžetą“. „Biudžetą formuojame labai didelio neapibrėžtumo sąlygomis. Valstybės pajamos yra susitraukusios ir dėl to dalis išlaidų bus finansuojamos skolintomis lėšomis. Turime būti labai atsargūs leisdami lėšas, nes skolas bet kuriuo atveju reikės grąžinti“, – žurnalistams sakė ministras.

„Žalgirio“ treneris. Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandos vyriausiuoju treneriu paskirtas 38-erių metų specialistas iš Austrijos Martinas Schilleris. Jis yra treniravęs Vokietijos klubus, o pastaruoju metu dirbo Solt Leik Sičio „Stars“ komandos vyriausiuoju treneriu NBA G lygoje.

Stadiono epopėja. Kauno miesto savivaldybė dėl per didelių kainų atmetė abiejų rangovų pasiūlymus S. Dariaus ir S. Girėno stadiono statybos konkurse, tačiau tęsia su jais derybas ir tikisi iki vasaros pabaigos pasirašyti sutartį. Pasiūlymus konkurse pateikė įmonės „Veikmės statyba“ ir „Autokausta“. Pagal sąlygas, pasiūlymų kaina negalėjo viršyti 32 mln. eurų. Naujo rangovo stadionui Kauno savivaldybė ieško po to, kai sausį nutraukė sutartį su Turkijos bendrove „Kayi Construction“.

Tyrimas Panevėžyje. Prokuratūra nutraukė dvejus metus vykdytą ikiteisminį tyrimą Panevėžio mero Ryčio Mykolo Račkausko atžvilgiu dėl viešųjų pirkimų. Meras sako, kad šis sprendimas patvirtina jo įtarimus, jog teisėsaugos tyrimas buvo politizuotas, siekiant daryti įtaką rinkimams.

„Rinkimai“ Baltarusijoje. Baltarusijos centrinė rinkimų komisija įregistravo penkis kandidatus į šalies prezidentus. Komisija atsisakė įregistruoti kandidatu pagrindiniu varžovu laikytą Viktorą Babaryką, motyvuojant netinkamu pajamų deklaravimu ir kampanijos finansavimu. Pastarosiomis savaitėmis daug A. Lukašenkos kritikų ir varžovų buvo areštuoti.

Kalifornija užsidaro. Plintant koronavirusui, Kalifornijos gubernatorius nurodė vėl uždaryti maitinimo įstaigas uždarose patalpose, kino teatrus, kirpyklas ir maldos namus. JAV per parą nustatyta beveik 60 tūkst. naujų COVID-19 atvejų. Virusas sparčiausiai plinta vadinamojoje Saulėtojoje juostoje – šalies pietuose nuo Floridos iki Kalifornijos. Karantiną paskelbė ir keli Indijos regionai – apribojimai įvedami 125 mln. gyventojų turinčioje Biharo valstijoje ir informacinių technologijų centre Bagalore.

Neramumai Kaukaze. Armėnijos ir Azerbaidžano pasienyje trečią dieną tęsiasi susišaudymai, per juos jau žuvo keliolika karių. Tarp abiejų pietų Kaukazo valstybių dešimtmečius tvyro didelė priešprieša dėl Kalnų Karabacho, tačiau vėliausi susirėmimai įsiplieskė toli nuo šio regiono.

Bastilijos diena. Prancūzija šiemet atsisakė pompastinių nacionalinės šventės – Bastilijos paėmimo dienos – ceremonijų. Kuklus priėmimas vietoje įprastinės didelės šventės surengtas ir Prancūzijos ambasadorės rezidencijoje Vilniuje. Tarp kelių dešimčių svečių čia buvo Vilniaus Santaros klinikų medikai ir NATO batalione Lietuvoje dislokuoti Prancūzijos kariai – ambasadorės Claire Lignieres-Counathe teigimu, būtent šios grupės įrodo solidarumo svarbą. „Medikai įrodė, kad krizės metu gali stoti į priešakines linijas, o viskam nurimus dirba prevencinį darbą, o kariai rūpinasi prevencija, bet prireikus stotų į fronto linijas“, – kalbėjo ambasadorė.

„Huawei“ pralaimėjimas. Didžioji Britanija nusprendė pašalinti Kinijos telekomunikacijų milžinę „Huawei“ iš 5G tinklų kūrimo. Šis sprendimas – didelė pergalė JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai jos kovoje su Kinija.

Britų nuosmukis. Dėl koronaviruso pandemijos įvestam karantinui suvaržius ekonominį aktyvumą, Didžiosios Britanijos ekonomika kovo–gegužės mėnesiais, palyginti su ankstesniu gruodžio–vasario mėnesių laikotarpiu, smuko beveik penktadaliu.

Egzekucija JAV. JAV įvykdė pirmą per 17 metų federalinę egzekuciją. Mirties bausmė suleidžiant injekciją įvykdyta buvusiam baltųjų viršenybės šalininkui, nuteistam už trijų vienos šeimos narių nužudymą 1996-aisiais.

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, liepos 14 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode