Sprogimas

Nuo sausio 1 d. PSD įmokas reikės mokėti „Sodrai“

Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas mokančių Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) laukia naujovė – nuo sausio 1 d. dėl šių įmokų reikės teirautis ir jas mokėti „Sodrai“.  Be to, nuo sausio 1 d. iki 350 eurų didėja minimali mėnesio alga (MMA), todėl mokantys 9 proc. PSD įmoką, skaičiuojamą  nuo MMA, kas mėnesį turės mokėti 31,50 euro PSD įmoką, o  mokantiems 3 proc. PSD įmoką, įmoka sieks 10,50 eurų.
 Ši žinia svarbi verslo liudijimus  turintiems asmenims, savarankiškai PSD besidraudžiantiems žmonėms ir tiems, kurie verčiasi individualia žemės ūkio veikla – t. y. tiems, kurie iki šiol PSD įmokas moka VMI.
 „Tai, kad nuo naujų metų visas PSD įmokas administruos tik „Sodra“, yra geras sprendimas – palengvinimas žmonėms. Iki šiol gyventojai klausinėja ne tik VMI, „Sodroje“, bet ir Valstybinėje ligonių kasoje (VLK) – kur iš tiesų jie turi mokėti PSD įmokas, kokio dydžio, kokį mokėtojo kodą reikia nurodyti. Dabar žmonėms bus aišku – nuo sausio 1 d . PSD įmokas reikės mokėti „Sodrai“, kurios darbuotojai atsakys į klausimus apie šią įmoką. Labai svarbu, kad žmonės žinotų – tik laiku sumokėtos nustatyto dydžio įmokos garantuoja, kad susirgęs žmogus neturės problemų gydymo įstaigose,  jam nereikės susirgus rūpintis draudimu ar mokėti už gydymą iš savo kišenės“, – sakė VLK Teisės skyriaus vedėja Vitalija Griškova.
 Pasak V. Griškovos, reikėtų nepamiršti ir to, kad VMI mokėtojų įmokos ir skolos už laikotarpį iki 2015 m. gruodžio 31 d., turi būti sumokėtos VMI (taikoma tiems, kurie iki šiol PSD įmokas mokėjo VMI).
 Dar viena naujovė, kuri įsigalios nuo 2016 m. sausio 1 d. – apdraustas PSD bus tik toks gyventojas, kuris neturės skolos ir bus sumokėjęs einamojo laikotarpio įmoką. Pavyzdžiui, jei gyventojas nuo 2016 m. sausio 1 d. iki liepos 1 d. nebus sumokėjęs PSD įmokų ir pradės jas mokėti tik nuo liepos 2 d., jis bus apdraustas PSD tik tuomet, kai sumokės PSD skolą, susidariusią iki liepos 2 d.
 „Neapdraustas PSD žmogus rizikuoja patirti dideles išlaidas, jei jam prireiktų medikų pagalbos tuomet, kai bus susidariusi didelė skola. Neapsidraudęs žmogus turės mokėti už gydymą iš savo kišenės, o draudimas PSD įsigalios tik sumokėjus visą skolos ir einamojo laikotarpio sumą“, – primena V. Griškova.
 Lietuvoje, kaip ir kitose ES šalyse, veikia valstybės nustatyta PSD sistema, kurioje visiems Lietuvos gyventojams taikoma prievolė draustis PSD, t. y. kiekvienas arba pats moka arba už jį turi būti mokamos PSD įmokos. Gyventojai, mokantys arba jei už juos mokamos nustatyto dydžio įmokos, turi teisę į valstybės nustatytą sveikatos priežiūrą, už kurią papildomai mokėti nereikia. Už sveikatos priežiūrą gydymo įstaigoms sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.
 „Sodros“ informacija apie PSD įmokų dydžius ir pasikeitimus skelbiama čia:  Nuo 2016 m. sausio 1 d. keičiasi PSD įmokų dydžiai 
  Valstybinė ligonių kasa

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode