Parama dėkojame




Sprogimas

Valdantieji: J. Narkevičius lieka dirbti, į ekonomikos ministrus teikiamas L. Savickas

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius lieka pareigose, o į ekonomikos ministrus bus teikiamas premjero patarėjas Lukas Savickas, antradienį po koalicinės tarybos pranešė valdantieji.

Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad J. Narkevičiui valdančioji dauguma pareiškė visišką palaikymą.

„Yra išreikštas pilnas palaikymas, dėl to ministras tęs darbus“, – žurnalistams Seime teigė ministras pirmininkas.

Prezidentas Gitanas Nausėda ne kartą ragino atleisti susisiekimo ministrą, sulaukusį kritikos dėl Lietuvos pašto valdybos atleidimo, gyvenimo Seimo viešbutyje aplinkybių ir lėšų skirstymo keliams asfaltuoti.

S. Skvernelis sakė, kad valdančioji dauguma nejaučia priešpriešos prezidentui ir siekia konstruktyviai bendradarbiauti, o nesutarimus teks užglaistyti.

„Reikia suprasti, kad pas mus yra valstybė, kurioje yra trys valdžios institucijos – yra parlamentas, pagrindinė, prezidentas ir Vyriausybė. Tos pozicijos ir interesai turi būti derinami“, – kalbėjo premjeras.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sakė besitikintis, kad visuomenės ir prezidento požiūris į ministrą pasikeis bėgant laikui.

„Aš manau, kad ir visuomenės, ir prezidento, aš taip tikiuosi, nuomonė kis su tuo, kuo daugiau žmonės ir Prezidentūra žinos apie tuos darbus, kurie yra daromi ministerijos. Laikas šiuo atveju yra ministro ir valdančiosios koalicijos sąjungininkas“, – teigė politikas.

J. Narkevičių delegavusios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis teigė, kad valdančioji dauguma įvertino ne tik ministrą, bet ir jo nuveiktus darbus bei planus.

Pasak jo, J. Narkevičius pristatė savo įvykdytų darbų sąrašą ir jis atrodė įspūdingai: „Daugelis net iš koalicijos partnerių nežinojo, kad tokie darbai yra vykdomi“.

20 įdarbintų saviškių?

Premjeras pakartojo, kad kaltinimai J. Narkevičiui dėl saviškių įdarbinimo subliuško.

G. Nausėda praėjusią savaitę pareiškė, kad J. Narkevičius „įdarbino“ mažiausiai 20 savo partiečių ir su jais susijusių žmonių ministerijai pavaldžiose įmonėse.

S. Skvernelis teigė gavęs tarnybų informaciją, kad susisiekimo sektoriuje nuo ministro darbo pradžios buvo įdarbinta 12 žmonių, tolimais giminystės ryšiais susijusių su Lenkų rinkimų akcijos nariais. Dar keturi žmonės, jau priklausantys partijai, yra pats J. Narkevičius, susisiekimo viceministras Vladislovas Kondratovičius ir du ministro patarėjai.

„Tai yra 12 lenkų tautybės žmonių, kurie yra tarp 500 nuo rugpjūčio 20 dienos susisiekimo sektoriuje įsidarbinusių žmonių. Tai 12 lenkų tautybės žmonių, kurie nėra partijos nariai ir sąsajos su Lenkų rinkimų akcija buvo padarytos per giminystės ryšius. (...) Giminystės ryšiai yra tokie: antros eilės pusbrolis, sūnėno sūnus, pusseserės vyro vaiko anūkas ir taip toliau“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Pasak jo, tarp tų 12-os lenkų yra laiškininkai ir laiškų skirtytojai, vairuotojas, o aukščiausia pareigybė buvo vadybininko.

„Aišku, dar yra priekaištas dėl keturių žmonių, kurie dirba, priklausydami partijai, Susisiekimo ministerijoje, bet tie keturi žmonės yra ministras, viceministras ir du politinio pasitikėjimo patarėjai“, – tvirtino S. Skvernelis.

Premjeras taip pat teigė, kad dar kartą užklausė žvalgybos ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) informacijos apie J. Narkevičių, kaip kad darė tai jam kandidatuojant į ministrus pernai vasarą.

S. Skvernelis teigė naujos informacijos negavęs, išskyrus tai, kad tyrimą dėl susisiekimo ministro vykdo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

L. Savicko kandidatūra

S. Skvernelis taip pat patvirtino, kad teiks prezidentui savo patarėjo, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario L. Savicko kandidatūrą į ekonomikos ir inovacijų ministrus.

„Apie šią kandidatūrą kalbėta su Respublikos prezidentu kaip galimą variantą. (...) Galiu įvardinti tai, kas jau ir yra įvardinta, tai yra L. Savickas“, – kalbėjo premjeras.

Jis pridūrė, kad iki kadencijos pabaigos 2020 metais Vyriausybė inicijuos diskusiją dėl ekonomikos ir energetikos ministerijų sujungimo.

L. Savickas premjero patarėju ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais dirba nuo S. Skvernelio Vyriausybės darbo pradžios 2016 metų gruodį.

Šiemet jis su „valstiečių“ sąrašu buvo išrinktas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu, tačiau šiai partijai nepriklauso.

L.Savickas yra įgijęs Europos viešųjų reikalų magistro laipsnį Mastrichto universitete Olandijoje, prieš tai Jungtinės Karalystės Jorko universitete įgijo politikos ir tarptautinių santykių bakalauro laipsnį.

Po studijų į Lietuvą grįžęs L. Savickas dirbo užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ investicinės aplinkos gerinimo grupės vadovu, programos „Kurk Lietuvai“ metu įgyvendino projektus šioje agentūroje bei Vyriausybės kanceliarijoje, taip pat dirbo asociacijos „Investuotojų Forumas“ politikos bei viešųjų reikalų vadovu.

L.Savickas yra vienas iš „Kurk LT alumni tinklo“ steigėjų, Pasaulio ekonomikos forumo Global Shapers ir kitų visuomeninių iniciatyvų narys.

Autorius Saulius Jakučionis

Vilnius, sausio 14 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode