Sprogimas

V. Šapoka: dėl bankų turto apmokestinimo dar bus diskutuojama

Finansų ministras Vilius Šapoka teigia, kad dėl valdančiųjų siūlymo apmokestinti komercinių bankų turtą dar bus diskutuojama Seime, o galutinis sprendimas dėl naujo mokesčio turėtų būti priimtas tik įvertinus visas teigiamas ir neigiamas aplinkybes bei išsklaidžius rinkos dalyvių nuogąstavimus.

„Lietuvos bankai priklauso Europos centrinio banko priežiūros sričiai, tai jie turi mokėti indėlių draudimo fondo įmokas, įmokas į priežiūros mechanizmą stabilumui užtikrinti. Tų aplinkybių yra daug ir tik pasvėrus visus už ir prieš galima priimti sprendimą. Kad priimtume gerą sprendimą, reikia susėsti prie bendro stalo, o ne patiems gąsdintis ir kitus gąsdinti“, – LRT televizijos laidai „Dienos tema“ sakė V. Šapoka.

„Manau, kai bus jau konkretus preliminarus pirminis projektas, tikrai Seime vyks diskusijos šituo klausimu. Net neabejoju, kad rasime geriausią sprendimą“, – pridūrė ministras.

Pasak jo, sprendimas dėl bankų aktyvų apmokestinimo patenka į Lietuvos prerogatyva, todėl jo derinti su Europos Centrinio Banku tikriausiai nereikėtų.

„Mokestinė aplinka ir mokestiniai sprendimai yra šalies prerogatyva. Šiuo atveju Europos centrinio banko palaiminimo, manau, kad nereikėtų. Bet, manau, tiek mūsų centrinio banko, tiek komercinių bankų atstovai turi būti išgirsti. Jeigu yra tiesiog išgąstis, galbūt nepamatuotas, tai tie nuogąstavimai turi būti išaiškinti, ar tikrai jie tokie pagrįsti“, – aiškino V. Šapoka.

Jis pripažino, kad diskutuojame ne tik dėl bankų aktyvų, bet ir dėl prekybos tinklų apyvartos apmokestinimo.

„Tos diskusijos vyksta jau kurį laiką, taip pat pasiremta Lenkijos pavyzdžiu. Manau, kad vėlgi sėsime prie stalo, sversime visus už ir prieš, išklausysime visų suinteresuotų pusių nuomonių ir rasime reikiamus sprendimus“,  – tvirtino ministras.

Valdantieji „valstiečiai“ ir jų koalicijos partneriai Lenkų rinkimų akcija teigia, kad bankų turto mokestis leistų į šalies biudžetą surinkti papildomų lėšų kovai su skurdu ir socialine atskirtimi. Paramą tokiam pasiūlymui yra išsakęs ir premjeras Saulius Skvernelis bei „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Simonas Krėpšta teigia, kad bankų aktyvų apmokestinimas gali apsunkinti naujų bankų atėjimą į Lietuvą ir nedera su siekiu suvienodinti skirtingų veiklos rūšių apmokestinimą. Lietuvos bankų asociacija sako, kad apmokestinus bankų turtą kiltų būsto paskolų ir paskolų verslui palūkanos.

Vilnius, spalio 1 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode