Sprogimas

Darbdaviai pritaria papildomam tėvų laisvadieniui, bet išlaidas turėtų prisiimti valstybė

Prezidentui Gitanui Nausėdai pasiūlius vieną vaiką iki 12 metų auginantiems tėvams skirti papildomą laisvadienį, Darbdavių konfederacijos vadovas sako pritariantis idėjai, tačiau išlaidas, anot Danuko Arlausko, galėtų padengti valstybė.

„Mes suprantame, kad ar du, ar vienas vaikas, tai pastangų ir laiko reikia beveik tiek pat. Bet suprantame ir tai, kad šeimų, auginančių po vieną vaikutį, yra žymiai daugiau ir padaugės tų žmonių, kurie turės būti išleidžiami vaikučio priežiūrai. Keliame klausimą, ar tai darbdavių, ar valstybės atsakomybė“, – BNS sakė D. Arlauskas. 

Pasak jo, vienas papildomas laisvadienis, skaičiuojat su sukuriama verte, darbdaviui kainuotų apie 150 eurų, o tai jam būtų „nelygiavertės sąlygos“.

„Nekvestionuojame dėl pačio pasiūlymo, bet norime diskusijos, kieno tai atsakomybė ir kad tokiu atveju valstybė galėtų padengti materialines išlaidas, kurios bet kuriuo atveju atsiranda darbdaviui, nes atlyginimus tai reikia mokėti“, – sakė D. Arlauskas.

Pasak Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos vadovo Mariaus Dubnikovo, papildomo laisvadienio suteikimas yra kur kas geresnis sprendimas nei dar vienos šventinės dienos įteisinimas. Lapkričio pabaigoje Seimas į šventinių dienų sąrašą įtraukė Vėlines, lapkričio 2-ąją.

„Reikia suprasti, kad vienas laisvadienis vaikus auginantiems tėvams nereiškia, kad tą dieną nedirba visas kolektyvas, be to, tėvams paliekama laisvė patiems apsispręsti, kada pasinaudoti laisva diena. Tai tikrai geresnis variantas nei, tarkime, lapkričio 2 diena“, – BNS teigė M. Dubnikovas.

Anot jo, sprendžiant dėl naujų laisvadienių įvedimo vertėtų vadovautis principu, kad įvedant naują taisyklę reikėtų atsisakyti ir senos, neefektyvios taisyklės.

„Tikrai galėtume vadovautis logika, kad siūlant papildomą laisvą dieną vaikus auginantiems tėvams, tuo pačiu galbūt panaikiname vieną visuotinio nedarbo dieną, neturinčią labai didelės prasmės“, – tvirtino M. Dubnikovas.

Šiuo metu papildomą poilsio dieną turi tėvai, auginantys mažiausiai du vaikus iki 12 metų.

„Šio pasiūlymo tikslas – stiprinti šeimos ryšį, kad tėvai turėtų daugiau laiko praleisti su vaikais. Pirmagimis reikalauja dėmesio, reikia ir pas gydytoją nuvesti. Manome, kad yra šiek tiek nuskriaustos šeimos, kurios turi tik vieną vaiką“, – BNS trečiadienį sakė prezidento patarėjas Simonas Krėpšta.

Prezidentūra BNS informavo, kad pakeitimai būtų aktualūs maždaug 300 tūkst. žmonių. Šiuo metu vieną vaiką augina 53 tūkst. vienišų motinų ar tėvų ir yra per 122 tūkst. šeimų su vienu vaiku, kurį augina du suaugę žmonės.

G. Nausėda siūlo įstatymo pataisas priimti Seimo rudens sesijoje.

Prezidentūra siūlo palikti nuostatą, kad dvi papildomos poilsio dienos per mėnesį būtų skiriamos kiekvienam iš tėvų, auginančių tris ir daugiau vaikų iki 12 metų. 

Autoriai: Erika Alonderytė, Šarūnas Sabaitis

Vilnius, rugsėjo 4 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode