Sprogimas

G. Nausėda atmetė Vyriausybės atrinktą Lietuvos kandidatą į ES teismą V. Valančių

Prezidentas Gitanas Nausėda atmetė Vyriausybės siūlymą dar vienai kadencijai Europos Sąjungos (ES) teismo teisėju skirti Virgilijų Valančių.

Vyriausybė prezidentui V. Valančiaus kandidatūrą į ES Bendrojo Teismo teisėjus oficialiai pateikė liepos 31 dieną, tačiau G. Nausėdos pritarimo negavo. 

Prezidentas BNS sakė, kad jam kiti kandidatai pasirodė geriau pasirengę užimti šias pareigas. 

„Pirmiausia, aš nepavadinčiau to blokavimu, klausimas buvo parengtas nederinus iš pradžių. Tai vienas dalykas. Antras dalykas, ten yra daugiau kandidatų, kiti kandidatai mums pasirodė priimtinesni“, – BNS sakė G. Nausėda.

„Bus pasiūlyti kiti kandidatai, ir mes pažiūrėsime, kuo procesas baigsis“, – teigė prezidentas.

G. Nausėda sakė, kad sprendimą priėmė atsižvelgęs į veiklos nuoseklumą ir neformalią informaciją, tačiau daugiau detalių nepateikė.

„Aš negalėčiau dabar taip visiškai atvirai įvardyti, nes tuomet pradėsime kalbėti jau ir apie pavardes. Sakykime taip: ir nuosekli veikla, ir jokių neformalių informacijų nebuvimas leido lengviau apsispręsti ties kitais kandidatais“, – sakė prezidentas, BNS paklausus, kokie kriterijai lėmė jo sprendimą.

Kandidatų atranka vyko dar iki G. Nausėdos inauguracijos. Jos dalyviai viešai neskelbiami.

BNS žiniomis, be kitų teisininkų į šias pareigas pretendavo ir rimčiausią konkurenciją V. Valančiui sudarė Konstitucinio Teismo teisėja Danutė Jočienė. 

Teisingumo ministerija žada skelbti naują atranką. 

„Šios kandidatūros nepavyko suderinti su Prezidentūra, bus skelbiama nauja atranka“, – kodėl atsisakyta į ES teismą siųsti V. Valančių, BNS įvardijo Teisingumo ministerijos atstovas Audris Kutrevičius.

Į naują darbo grupę atrinkti kandidatą įtraukta ir G. Nausėdos patarėja. 

Sutarus Vyriausybei ir prezidentui, kandidatą dar turės patvirtinti Seimas.

V. Valančius ES Bendrajame teisme dirbo nuo 2016 metų balandžio mėnesio. Jį pakeisti iš pradžių buvo atrinktas Konstitucinio Teismo teisėjas Gediminas Mesonis, bet jo kandidatūrą atmetė Liuksemburge įsikūręs pretendentus vertinantis komitetas.

V. Valančius 2002-2008 metais yra vadovavęs Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, yra dirbęs kituose teismuose ir ES projekte Ukrainoje.

Lietuva į ES Bendrąjį Teismą deleguoja du teisėjus. Netrukus į jį dirbti išvyks kadenciją baigiantis Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus – jo kandidatūra jau yra patvirtinta. 

ES Bendrasis teismas daugiausia nagrinėja ieškinius dėl ES institucijų teisės aktų, tarp jų – valstybių ieškinius Europos Komisijai.

Autoriai: Vaidotas Beniušis, Ignas Jačauskas

Vilnius, rugpjūčio 16 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode