Parama dėkojame




Vienintelio Lietuvoje „Anoniminio pašto“ įkūrėja – mažeikiškė

Šių metų liepos mėnesį pradėjęs veikti „Anoniminis paštas“ – tai nemokamas anoniminių atvirukų paštas Lietuvoje. Kiekvienas žmogus, norintis išsiųsti atviruką ir nustebinti savo artimą žmogų, turi tik užpildyti anketą, o savo rankų darbo atviruką išsiųs pašto įkūrėja – 17-metė Tatjana Frenkel. Mergina teigė, kad užsakymų skaičius auga, per savaitę vidutiniškai išsiunčianti apie dešimt atvirukų, o nuo „Anoniminio pašto“ veiklos pradžios išsiųsta jau daugiau nei 120 atvirukų.

 

– Kaip ir kodėl kilo idėja sukurti „Anoniminį paštą“?

– Aš niekad negalvojau apie „Paštą“. Mąsčiau, kaip galima būtų magišku būdu, kaip nors anonimiškai, galbūt su akvarele, padaryti ką nors tokio, kad paskui viskas būtų kitaip. Turėjau abstrakčių minčių, didelę meilę fantastinei literatūrai ir laiškų rašymui, atvirukų piešimui. Pavasarį man kažkokie ateiviai galvoje suformulavo „Anoniminio pašto“ idėją.

– Kaip ir kada pavyko realizuoti šią idėją?

– Gegužės pradžioje Savivaldybėje vyko renginys-konkursas „Idėja+“, kur pristačiau „Paštą“. Vėliau atstovavau Mažeikiams Vilniuje. Taigi, „Anoniminis paštas“ buvo pastebėtas. Aš truputį nekukliai galvoju, kad galbūt tai mano misija šioj planetoj.

– Papasakok, kaip veikia „Anoniminis paštas“, ką reikia daryti žmogui, norinčiam išsiųsti atviruką?

– „Anoniminis paštas“ turi savo puslapį facebook svetainėje, jis vadinasi „Anoniminis paštas“, ten yra nuoroda į anketą. Siuntėjas turi parašyti savo adresą (kad aš žinočiau, jog tai nėra išdaiga, ir maždaug matyčiau, iš kur siunčiama), gavėjo adresą, tekstą ir savo elektroninį paštą.

– „Anoniminis paštas“ – vienintelis Lietuvoje, esi jo įkūrėja, tačiau stengiesi likti anonimiška, kodėl?

– Nes anoniminis paštas turi turėti anoniminę paštininkę. Atsakomybė ir konfidencialumas. Paradoksalu, juk dabar aš šneku visai ne kaip anonimas.

– Atvirukuose vaizduoji raketas, kodėl būtent jos puošia atvirukus?

– Raketos atsirado iš mėgstamiausių Rėjaus Bredberio kūrinių. Jos simbolizuoja laisvę, atitrūkimą nuo Žemės, skrenda bet kur ir bet kada. Viena žalia, kita raudona, visada skrenda viena kitos link – sentimentalu.

– Kokia pagrindinė „Anoniminio pašto“ idėja?

– „Anoniminis paštas“ jungia artimus, bet tolimus dėl planetos atstumų anonimiškai ir visiškai nemokamai.

– „Anoniminis paštas“ nemokamas, pašto išlaidas sumoki pati ar turi rėmėjų?

– Pagaliau galiu tai garsiai pasakyti. Aš turiu rėmėjų – tai Mažeikių rajono savivaldybė ir Mažeikių Rotary klubas „Liberta“. Kiekvieną dieną siunčiu jiems telepatiškai žvaigždes.

– Kodėl kilo mintis, kad siuntėjai lieka anonimai?

– Aš neigiu vardus. Man rodos, tai tik žodis dokumentams ir kai kuriai komunikacijai. Kosmose, kuris yra ant atvirukų, vardų nėra. Manau, reikia mokėti išreikšti emociją, parašyti linkėjimą, kelis šiltus žodžius be noro pasakyti: „Tai padariau aš.“ Čia nereikia parašų, ne apie tai šitie dalykai. Tiesa, čia vėl paradoksas – jūs žinot mano vardą.

– Kokio pobūdžio laiškus dažniausiai tenka siųsti? Meilės ar pan.?

– Visokių būna: ir meilė, ir draugams, giminėms, ir sveikinimų daug būna. Žmonės dažnai rašo, kad pasiilgo, kad myli, brangina. Viskas labai nuoširdu. Laiškuose dažnai minimi žodžiai „raketos“, „kosmosas“. Kartais būna tokie tekstai, kad pasijaučiu lyg Kalėdų Senelis arba lyg klausyčiaus kažkieno išpažinties...

– Į kokius miestus atvirukus tenka siųsti dažniausiai? Ar juos siunti ir į užsienį? Jei taip, į kokias valstybes „raketos“ jau išskrido?

– Kai siunčiau paskutinį kartą, buvo daug laiškų į Vilnių. Iš tikrųjų, atvirutės jau laisvai skraido po visą Lietuvą. Taip, jos jau atsiranda ir užsienyje. Anglijoje, Latvijoje, Rusijoje... Ir dabar turiu užpildytų anketų su visai ne lietuviškais adresais.

  Šiais laikais laiškų rašoma vis mažiau, kaip galvoji, ką jie suteikia žmonėms?

  Man atrodo, ranka rašyti laiškai suteikia kažkokį nekasdienišką ryšį. Galima matyti, kaip siuntėjas rašė konkrečius žodžius, kur klydo, kur nuslydo eilutė, nes skubėjo pabaigti sakinį. Pagal elektroninį laišką mes nepažinsim rašto. Ir šiaip, sutikit, jeigu žmogus, nepaisant nieko, skyrė rašymui ir nusiuntimui laiko, žinodamas, kad atsakymo reikės laukti nežinia kiek laiko... Reiškia, Jūs jam esat svarbus. Reiškia, nori palaikyti su Jumis kontaktą. Tikriausiai laiškai žmonėms suteikia jausmą, kad viskas gerai, kad reikalingi kažkam. Paštas kovoja su monotonija ir, žinot, palieka daug šviesos. Ar man vienai atrodo, kad mes truputį tolstam vienas nuo kito?

Kristina KONČIŪTĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode