Parama dėkojame




Sprogimas

Kilus nepasitenkinimui dėl maitinimo Dainų šventėje, pagalbą siūlo prekybos centrai

Kilus nepasitenkinimui dėl maitinimo Dainų šventėje, į pagalbą renginio dalyviams siūlosi prekybos centrai bei kitos maisto pramonės įmonės. 

Nors Dainų šventės direktorius Saulius Liausa trečiadienio rytą tvirtino, kad esminių pažeidimų nenustatyta ir situaciją dėl maitinimo pavyko suvaldyti, socialiniuose tinkluose netyla šventės dalyvių skundai dėl nepilnų porcijų, nekokybiško maisto ar netgi apskritai negautų pietų ar vakarienės.

Į tai trečiadienį sureagavo ir šalies politikai.

Premjeras Saulius Skvernelis ragino „pasielgti nelietuviškai“, t.y. džiaugtis renginiais, o situaciją žadėjo įvertinti vėliau.

„Šventei pasibaigus, mes įvertinsime tą realią situaciją, kuri buvo, nes nebuvo paprasta Vyriausybei kalbėtis su organizatoriais. Kėlėme visą laiką daug abejonių kalbant ir apie sąmatas pačias, apie finansavimą. Pabaikime Dainų šventę ir tada įvertinsime visus pliusus ir minusus“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė S. Skvernelis.

Savo ruožtu Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad tai, kas vyksta su šimtmečio Dainų šventės svečių maitinimu, „prasilenkia su bet kokiu sveiku protu, žemina šventės dalyvius ir griauna pasitikėjimą valstybe“.

„Turime labai mažai laiko, todėl kviečiu atsakingą verslą ir visas institucijas padėti skubiai pakeisti šią niekingą situaciją. Vilniuje vaikai nebadaus – pasirūpinkime jais!“, – išplatintame pranešime ragino R. Šimašius.

Maistą pasisiūlė vežti apie 10 įmonių

Kaip teigė mero patarėjas Karolis Žukauskas, prie iniciatyvos nemokamai duoti dalyviams maisto prisijungė apie dešimt įmonių, tarp jų – prekybos tinklai „Maxima“, „Lidl“, „Norfa“, maisto pramonės ir prekybos įmonės „Mantinga“, „Vilniaus duona“, „Grūstė“, baras „Piano Man“ ir kiti.

Pasak K. Žukausko, verslininkai pasiryžę dovanoti ir savo lėšomis pristatyti maistą šventės dalyviams, dalis jų tikisi dalyvius pavaišinti jau trečiadienio vidurdienį, Kalnų parke, kur vyksta dalyvių repeticijos.

„Karšto maisto galbūt jau neišeis atvežti, bet viena įmonė, „Namų dvasia“, atveža 600 porcijų dalyviams į Vingio parką. Prekybos centrai skaičiuoja patys, kokius maisto paketus gali pasiūlyti, šalto maisto. „Lidl“ jau šį vakarą nori atvežti šaltų užkandžių į Vingio parką, „Maxima“ skaičiuoja, sako, gal atveš sumuštinių“, – pasakojo K. Žukauskas.

Dainų šventės dalyvius šiemet maitina bendrovės „Riekė“ ir „Ovantis“ bei viešoji įstaiga „Bruneros“. Pirmos dvi minėtos įmonės kartu laimėjo 154 tūkst. eurų vertės viešąjį pirkimą, o dviejų „Bruneros“, anksčiau veikusios „Kretingos maisto“ pavadinimu, laimėtų pirkimų vertė siekia 667 tūkst. eurų.

Antradienį anoniminio skundo iš vienos maisto tiekėjų – įmonės „Bruneros“ virėjos dėl galbūt netinkamomis sąlygomis gaminamo ir gabenamo maisto sulaukė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba. Tarnybos atstovai patvirtino, kad inspektoriai lankosi visose maitinimosi vietose, o esminių pažeidimų nenustatyta. Kai kuri informacija nepasitvirtino. Tarnyba taip pat neturi duomenų apie apsinuodijusius, susirgusius Dainų šventės dalyvius.

Viešosios įstaigos „Bruneros“, dėl kurios tiekiamo maisto skundėsi dalyviai, atstovas Donatas Garbauskas trečiadienį teigė, kad maistas „yra tikrai valgomas“, o skundus dėl jo išvaizdos, skonio sakė esant pavienius.

Maistą veža su „Pontem“ siejami tiekėjai

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė sako, kad sutartyse su tiekėjais Lietuvos nacionalinis kultūros centras yra numatęs 8-10 tūkst. eurų siekiančias baudas už pažeidimus, t.y. nekokybišką maistą ar vėluojantį jo pristatymą. Ji taip pat pabrėžė, kad bent jau socialiniuose tinkluose vieši nusiskundimai yra dėl tiekėjo „Bruneros“, priklausančio verslininkui Irmantui Norkui. Jis netiesiogiai valdo ir bendrovę „Pontem“ – įmonė anksčiau buvo įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą ir dėl šios priežasties negalėjo dalyvauti viešuosiuose pirkimuose – VPT sprendimai buvo ginčijami teismuose.

Savo ruožtu, „Kretingos maistas“, anot D. Vilytės, taip pat turėjo reputacijos problemų, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) nustatė bendrovę slėpus mokesčius – jos vadovai atsakomybės išvengė, nes nuslėptus mokesčius sumokėjo, tačiau šių metų gegužę įmonė pakeitė pavadinimą į „Bruneros“.

D. Vilytė taip pat stebėjosi, kad maisto tiekėjų ieškoti imtasi tik šį pavasarį, nors tai, kad jų reikės, buvo žinoma prieš ketverius metus.

„Klausimas, kodėl pirkimų nebuvo galima atlikti pernai rugsėjį ar prieš metus, įvertinus ankstesnės Dainų šventės dalyvių skaičių, įvertinus įkainį, ieškoti nestandartinių sprendimų? Galbūt kažkas kitas tą galėjo daryti, ne Kultūros centras, nes jiems iš tikrųjų tai sudėtinga, jų funkcijos yra kitokios (...). Tai, kad jie balandžio 7-ąją paskelbė konkursą, aišku, yra stresas ir dabar turime tai, ką turime“, – sakė VPT vadovė.

Ji pabrėžė, kad nustačius pažeidimus dėl maisto tiekimo, galimos ne tik baudos, bet numatyta galimybė ir įtraukti tiekėją į nepatikimųjų sąrašą. Tačiau ji pripažino, kad dėl įstatymų spragų pirkimuose verslininkai vis tiek gali dalyvauti, nes taip nutiko ir šįkart, kai didžiausią sutartį pasirašė „Pontem“ akcininko įmonė „Bruneros“.

Autorius: Ignas Jačauskas

Vilnius, liepos 4 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode