Sprogimas

Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-oji rinktinė paminėjo įkūrimo metines

Šeštadienį Mažeikiuose vyko Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės įkūrimo 24-ųjų metinių minėjimas. Renginys prasidėjo šv. Mišiomis, kurios buvo aukojamos senamiesčio Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje.

Šventinė eisena

Po šv. Mišių, įspūdinga Rinktinės kolona, lydima Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų orkestro iš Kauno (kapelmeisteris kpt. Ričardas Kukulskis, dirigentas kpt. Remigijus Terminas), pajudėjo į Šv. Pranciškaus Asyžiečio aikštę. Šventinės kolonos maršrutas driekėsi Burbos, Laisvės, Daukšos, Žemaitijos gatvėmis, o eiseną per miestą vedė Mažeikių kuopos vadas kpt. Rolandas Litvinas, ant šio vyro pečių gulė ir pagrindiniai neeilinio renginio organizaciniai rūpesčiai. Aikštėje tarp   kultūros centro ir bažnyčios jau laukė oficialūs atstovai, garbūs svečiai ir gausiai susirinkę miesto gyventojai. Čia įvyko iškilminga rikiuotė. Sveikinimo žodį susirinkusiems tarė ir Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys.

Apdovanojo savanorius

Po neilgų sveikinimo kalbų buvo apdovanoti pasižymėję savanoriai. Mažeikių 603 kuopos vėliavininkas Karolis Vaitkus apdovanotas Lietuvos krašto apsaugos savanorių pajėgų medaliu „Už pavyzdingą krašto savanorio tarnybą“. Reikia pridurti, kad vėliavininku gali būti tik geriausias kuopos savanoris. Kitas mažeikiškis Donatas Vaičiurgis buvo apdovanotas medaliu „Už penkerių metų kario tarnybą“. Beje, Donatas paminėjo, kad Mažeikių kuopoje yra keli savanoriai tarnaujantys per 15 metų. Šventę vainikavo trys senovinės patrankos šūviai: už Lietuvą, už kariuomenę ir už 6-ąją Prisikėlimo apygardos rinktinę.

Demonstravo ginkluotę

Renginio dalyviai neskubėjo skirstytis, nes smalsuoliams buvo demonstruojama dalis šiuolaikinės ginkluotės, pagamintos Švedijoje, Belgijoje ar JAV: automatiniai ir pusiau automatiniai šautuvai, kulkosvaidis, granatsvaidis ir kita amunicija. Nors tai nebuvo patys moderniausi ginklai, tačiau jų techninės charakteristikos vis tiek įspūdingos: šaudymo greitis siekia 500 - 600 šūvių per minutę, o efektyvus įvairių ginklų šaudymo nuotolis siekia 400 - 900 ir net 2100 metrų; kulkos pradinis greitis per sekundę siekia 800 m ir daugiau, o automatinio šautuvo AK4MT šūvis pasiekia net 3700 m.

Pasibaigus iškilmingai rikiuotei visa aikštė pakvipo gardžia kareiviška koše, ją draugiškai ragavo dideli ir maži. Buvo puiki galimybė visiems dar truputį pabendrauti, pasišnekučiuoti, kai kurie savanoriai džiaugėsi, kad galėjo kareiviška koše pavaišinti savo žmonas ir mažąsias atžalas.

Iš istorijos

Pasak Ryšių su visuomene karininko Alfonso Bičkaus, Rinktinės štabas yra įsikūręs Šiauliuose, o jos sudėtyje yra 8 kuopos: Šiauliai - 601, 602, pėstininkų kuopos, Štabo ir aptarnavimo kuopa; Mažeikiai - 603 pėstininkų kuopa; Telšiai - 604 pėstininkų kuopa; Kelmė - 605 pėstininkų kuopa; Joniškis - 606 pėstininkų kuopa; Pakruojis - 607 pėstininkų kuopa; Radviliškis - 608 pėstininkų kuopa. Rinktinė yra formuojama iš karių savanorių ir profesinės karo tarnybos karių. Šiuo metu joje tarnauja 760 karių savanorių ir apie 70 profesinės tarnybos karių bei civilių darbuotojų. „Tokia šventė kasmet vyksta vis kitoje vietoje, o šiemet garbė atiteko Mažeikiams, – sakė A. Bičkus. – SKAT Šiaulių rinktinė įkurta 1991 m. birželio 1 d. Siekiant įamžinti Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio partizanų apygardų vardus, 1999 m. Krašto apsaugos ministro įsakymu rinktinė pervadinta „Prisikėlimo apygardos 6-ąja rinktine.“

Vytas ALEKNAVIČIUS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode