Parama dėkojame




Sprogimas

Didmiesčiuose jau prasidėjo šventinė eismo karštinė: sunkiausia bus kitą savaitę

 

Artėjant vienoms svarbiausių metų švenčių – Šv. Kalėdoms ir Naujiesiems metams, – miestų gatvėse galima pamatyti, kartais atrodytų, begalines automobilių žibintų girliandas, ypač prie didžiųjų prekybos centrų. Kai kurie vairuotojai kantriai laukia, nes jų tikslas apsipirkti. Tuo metu kiti spūstyse įkalinti ne savo noru. LRT.lt domisi, kada bus pasiektas šventinės eismo karštinės pikas, o kada viskas turėtų grįžti į savo vėžes.

Vilniečiai šventėms ruošiasi nuo gruodžio pradžios

Su didžiausiais kantrybės iššūkiais šventiniu laikotarpiu susiduria Vilniaus miesto vairuotojai ir, kaip pastebi Vilniaus miesto Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis, atrasti daugiau kantrybės nei įprastai sostinės vairuotojai turi jau nuo gruodžio pirmųjų dienų.

„Srautų padidėjimas juntamas jau nuo gruodžio pradžios, o, pavyzdžiui, savaitgaliais šalia prekybos centrų jau sunku surasti laisvą stovėjimo vietą. 

Patikrinome eismo srautų intensyvumą Ukmergės, Ozo, T. Narbuto ir Žirmūnų gatvėse. Jie čia padidėjo maždaug 10–20 proc. ir, tikėtina, kad dar šiek tiek augs, o pikas bus pasiektas kitos savaitės viduryje“, – LRT.lt prognozuoja T. Kamaitis.

Tai, kad tam tikras šventėms besiruošiančių gyventojų aktyvumas pastebimas jau nuo pirmųjų gruodžio dienų, nėra blogai.

„Galbūt yra žmonių, kurie sau prisižada, kad jau kitąmet šventėms pradėsiu ruoštis anksčiau, šiemet prisiminė šį savo pažadą ir, pavyzdžiui, pirkti eglės ar dovanų važiavo pirmąją gruodžio savaitę. Tai yra gerai, nes tokiu būdu išsitęsia prieššventinis laikotarpis ir automobilių antplūdis juntamas mažiau“, – pastebi T. Kamaitis.

Tačiau tai nereiškia, kad šventinės eismo karštinės pavyks išvengti. Specialistas teigia, kad su didžiausiais iššūkiais Vilniaus vairuotojai susidurs paskutinėmis darbo dienomis prieš Šv. Kalėdas, todėl reikėtų gerai apgalvoti, kada ir kaip išvykti iš miesto.

„Norėčiau pastebėti, kad paskutinėmis prieššventinėmis darbo dienomis – šiemet tai gruodžio 20–21 dienos, – iš miesto norintys išvykti vairuotojai savo keliones turėtų paankstinti, arba pavėlinti.

Pavyzdžiui, iš miesto išvažiuoti galima šeštadienį ryte, nes penktadienį tikrai reikės būti atidiems ir apsišarvuoti kantrybe, kadangi daugelis norės iš Vilniaus išvažiuoti magistralinėmis gatvėmis, kurios ir bus labiausiai apkrautos – tai Savanorių pr., Ukmergės ir Gariūnų gatvės., Nemenčinės pl. ir miesto aplinkkeliai“, – įvardija T. Kamaitis.

Pašnekovas atkreipia dėmesį ir į tai, kad šventiniu laikotarpiu Vilniaus mieste, ypač centrinėje dalyje, vyks gausybė renginių, o turėdami daugiau laisvo laiko iš miesto neišvykę gyventojai, tikėtina, norės aplankyti miesto eglę arba pasižiūrėti tradicija tampančią Kalėdų pasaką, rodomą Katedros aikštėje.

Norintiems išvengti eismo spūsčių ir geriau išnaudoti savo laiką bei pasimėgauti šventine nuotaika, T. Kamaitis pataria keisti įpročius ir su savo automobiliais nemėginti prasibrauti iki pat kelionės tikslo.

„Jei yra galimybė, reikėtų rinktis viešąjį transportą arba nevažiuoti iki Katedros aikštės automobiliu ir desperatiškai mėginti kažkur jį pastatyti, bet geriau jį palikti dešinėje Neries krantinėje, Upės ar Olimpiečių gatvėse arba dar toliau, o iki vietos ateiti pėsčiomis arba likusią kelionės atkarpą įveikti naudojantis viešuoju transportu“, – sako T. Kamaitis.

Kalbėdamas apie tai, kada Vilniaus mieste galima tikėtis pastebimo eismo srautų sumažėjimo, T. Kamaitis prognozuoja, kad tai turėtų įvykti dviem etapais. Pirmasis – tarpšventinis laikotarpis, kai iš miesto išvykę ar atostogaujantys gyventojai nebesudarys didelių eismo srautų.

Kitas etapas – pirmoji sausio savaitė. Kadangi pirmoji 2019-ųjų metų diena bus antradienis, tikėtina, kad daugelis vilniečių stengsis pratęsti laisvadienių skaičių ir per likusias pirmosios metų savaitės dienas neskubės grįžti į darbus, todėl iki antrosios sausio savaitės dar bus galima mėgautis laisvomis sostinės gatvėmis.

Tuo metu antroji sausio savaitė viską turėtų sustatyti į savo vietas, nes ir vėl į Vilniaus gatves grįžę vairuotojai grąžins įprastą eismo ritmą.

Spūstyse stovi ir kauniečiai

Šventinę eismo karštinę turi kentėti ne tik Vilniaus, bet ir laikinosios sostinės Kauno vairuotojai. Kaip LRT.lt pasakoja Kauno miesto Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras, prasidedančius eismo pokyčius galima pastebėti jau dabar.

„Jau praėjusį savaitgalį stebėjome smarkiai padidėjusius eismo srautus prie didžiųjų prekybos centrų ir ten susidarančias spūstis“, – sako P. Keras.

Specialistas pažymi, kad kai kuriose Kauno vietose spūstys formuojasi ir įprastomis dienomis, tačiau šventiniu laikotarpiu jos tampa dar didesnės, taip pat pakinta jų formavimosi laikas.

„Įprastai rytinės spūstys prasideda apie pusė aštuonių ryte ir tarp 17 ir 18 valandų vakare. Tuo metu kalėdiniu laikotarpiu laiko tarpas, kai formuojasi eismo spūstys, prailgėja. Taigi pasikeičia ir pats spūsčių formavimosi laikas ir jos tampa gerokai aštresnės“, – konstatuoja P. Keras.

Šventinės eismo karštinės metu pakinta ir spūsčių formavimosi žemėlapis. Kur kas dažniau jos susidaro prie didžiųjų prekybos centrų. Todėl vairuotojai turėtų peržiūrėti įprastinį savo maršrutą ir pasitikrinti, ar yra alternatyvių kelių, kuriais būtų galima išvengti spūsčių arba naudotis išmaniosiomis programėlėmis. 

„Tikriausiai labiausiai padėtų tokios programos kaip „Waze“, kur yra galimybė stebėti eismo intensyvumą realiomis sąlygomis ir pagal tai parenkamas optimaliausias maršrutas. Juo labiau, atsižvelgiant į tai, kad šventiniu laikotarpiu spūstys susidaro ne įprastose vietose“, – pastebi P. Keras.

Kalbant apie dienas, kai pakliūti į šventinę eismo spūstį rizika yra didžiausia, P. Keras išskiria dvi „bangas“.

„Kalėdinės ir Naujametės eismo karštinės tikrai yra, ypač paskutinę savaitę prieš šventes, vakarinio piko metu.

Tam tikra pauzė būna Kalėdų dienomis, o antroji spūsčių banga prasideda prieš Naujuosius metus, ypač gruodžio 31 dieną. O nuo sausio 1-osios, per pirmąsias dienas, eismas daugiau ar mažiau jau grįžta į įprastines vėžes ir spūstys prie prekybos centrų nebesiformuoja“, – apžvelgia P. Keras.

Norintiems išvengti šių nepatogumų ir taupantiems laiką, pašnekovas pataria savo asmeninius automobilius iškeisti į viešąjį transportą.

„Šventiniu laikotarpiu viešasis transportas dirbs maksimaliu pajėgumu, kad būtų patenkinti visi gyventojų poreikiai. Taip pat Kalėdiniu laikotarpiu važiuos ir naktiniai autobusai. 

Važiuodami viešuoju transportu išvengsite ir tokio nepatogumo, kaip laisvos parkavimo vietos paieškos automobiliui“, – akcentuoja P. Keras.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode