Parama dėkojame




Buvusiam „Jedinstvo“ lyderiui pareikšti įtarimai dėl viešo pritarimo sovietų nusikaltimams

sovietuBuvusiam prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderiui Valerijui Ivanovui prokuratūra pareiškė įtarimus dėl viešo pritarimo tarptautiniams, sovietų nusikaltimams prieš Lietuvą.

„Jūsų nurodytam asmeniui yra pareikštas įtarimas dėl nusikalstamos veikos, numatytos  BK 170-2 str. 1 d. (dėl viešo pritarimo tarptautiniams nusikaltimams, SSRS nusikaltimams Lietuvos Respublikai, jų neigimo ar šiurkštaus menkinimo)“, – BNS trečiadienį nurodė prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Jos teigimu, ikiteisminis tyrimas yra atliekamas dėl minėtos nusikalstamos veikos ir dėl padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Įtarimai iš viso pareikšti trims asmenims.

Prokuratūra detaliau nenurodė, dėl kokių konkrečių V. Ivanovo veiksmų pradėtas tyrimas.

Apie juos kalbėti atsisakė ir įtariamojo advokatas Ryšardas Burda.

„Apie tai, dėl kokių inkriminuojamų veikų yra pareikšti įtarimai, jums turėtų pakomentuoti prokurorai“, – BNS sakė advokatas.

Apie jam pareikštus įtarimus socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė ir pats V. Ivanovas. Jis taip pat nekomentavo, kuriais jo pasisakymais susidomėjo teisėsauga, tik nurodė, kad su advokatu lankėsi Kriminalinės policijos biure ir buvo informuotas apie jam skirtą rašytinį pasižadėjimą neišvykti, o pats paprašė dokumentų vertimo į rusų kalbą.

Buvęs „Jedinstvo“ lyderis gegužę dalyvavo vadinamosios Sovietų Sąjungos pergalės prieš Vokietiją Antrajame pasauliniame kare minėjime sostinės Antakalnio kapinėse. Paklaustas, ar dera švęsti Sovietų sąjungos pergalę Rusijai vykdant karą Ukrainoje, jis žurnalistams tvirtino tikintis Kremliaus ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino naratyvu, jog Ukrainoje vykdoma „specialioji karinė operacija“, o karą esą sukėlė grėsmę Rusijai keliantis Kyjivas ir NATO.

V. Ivanovas taip pat buvo apklaustas dėl šnipinėjimo Rusijai nuteisto Algirdo Paleckio byloje.

V. Ivanovas 1997-ųjų liepą buvo nuteistas kalėti vienerius metus už žuvusiųjų per 1991 metų sausio 13-ąją šmeižimą. Jis tvirtino, kad visos aukos yra lietuvių falsifikacija, o sovietų armija Vilniuje nenužudė nė vieno laisvės gynėjo.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode