Parama dėkojame




Marijampolės meno mokyklos pedagogė patyrė priekabiavimą dėl amžiaus – kontrolierė

amziausMarijampolės meno mokyklos pedagogė patyrė priekabiavimą dėl amžiaus, skelbia Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Anot kontrolierės Birutės Sabatauskaitės, nustatyta, kad darbiniame pokalbyje mokyklos vadovybė į ją kreipėsi mažybiniais žodžiais, sukūrusiais nepagarbią ir įtemptą atmosferą.

Skundą kontrolierei pateikusi mokytoja teigė, kad pokalbio, per kurį buvo aptarinėjama jos vesta pamoka, metu direktorius ir jo pavaduotoja ją vadino „vaikeliu“ ir „pupuke“, akcentavo jauną jos amžių, neva susijusį su patirties stoka.

Pasak mokyklos atstovų, administracijos ir mokytojos santykiai buvo geri.

Tyrimo metu lygių galimybių kontrolierei teiktame paaiškinime pabrėžta, kad pareiškėja buvo globojama, „vadinama mažybiniu vardu“, priekaištų ir kritikos dėl pamokos išsakyta nebuvo žinant, kad jaunas žmogus gali jautriai į tai reaguoti.

B. Sabatauskaitė atkreipia dėmesį, kad mažybiniai žodžiai ir perdėm globėjiškas požiūris į jaunus žmones darbo aplinkoje yra netinkami.

„Vadovas ar vadovė sau pavaldžių darbuotojų neturėtų vadinti „vaikeliais“, „mergaitėmis“, „berniukais“ ir kitais su profesiniu lauku nesusijusiais žodžiais. Išsakoma kritika turi būti konstruktyvi, bendravimas dalykiškas ir pagarbus. Tai, kad darbuotoja ar darbuotojas yra jaunesni, nereiškia, kad familiarus tonas yra priimtinas“, – sako ji.

Anot tarnybos, priekabiavimas yra viena iš diskriminacijos formų. Jis apibūdinamas kaip nepageidaujamas elgesys, kai dėl amžiaus, lyties, negalios, tautybės ir kitų asmens tapatybės požymių siekiama įžeisti ar įžeidžiamas asmens orumas, siekiama sukurti arba sukuriama bauginanti, priešiška, žeminanti ar įžeidžianti aplinka.

Lygių galimybių kontrolierė kreipėsi į Marijampolės meno mokyklos administraciją siūlydama peržiūrėti įstaigos Lygių galimybių politikos įgyvendinimo ir vykdymo priežiūros principų įgyvendinimo priemonių tvarką.

Mokyklos vadovui ji rekomendavo nutraukti lygias galimybes pažeidžiančius veiksmus pareiškėjos atžvilgiu.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode