Sprogimas

Baigtas didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl galimų korupcinių nusikaltimų farmacijos srityje

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Artūras Karpalovas priėmė sprendimą baigti ikiteisminį tyrimą byloje, kurioje įtarimai dėl stambaus masto korupcinių nusikalstamų veikų pareikšti juridiniam asmeniui – farmacijos bendrovei ir 11 fizinių asmenų.

Pranešti įtariamiesiems ir jų gynėjams apie šio ikiteisminio tyrimo pabaigą ir supažindinti juos su tyrimo medžiaga pavesta tyrimą atlikusiems Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnams.

Generalinė prokuratūra šiam ikiteisminiam tyrimui buvo sudariusi specialią Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apygardų prokuratūrų prokurorų ir visų STT teritorinių padalinių pareigūnų tyrimo grupę.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavusio prokuroro nuomone, pareigūnai surinko pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę dėl jiems inkriminuojamų nusikalstamų veikų padarymo.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta nusikalstama korupcinė schema, kurioje, įtariama, dalyvavo farmacijos kompanijos atstovai ir įvairių šalies gydymo įstaigų gydytojai. Įtariama, kad 12 šios farmacijos įmonės darbuotojų veikė organizuotoje grupėje. Dalis šios grupės narių – bendrovės vadybininkės – galimai susitardavo su savo aptarnaujamų Lietuvos miestų ir rajonų gydymo įstaigų gydytojais, kad jie už neteisėtą atlygį rekomenduotų pacientams įsigyti, o vėliau suleistų būtent jų įmonės platinamus produktus.

Baigtoje byloje juridiniam asmeniui – farmacijos bendrovei yra pareikšti įtarimai dėl papirkimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo. 7 farmacijos bendrovės atstovams pareikšti įtarimai dėl papirkimo bei daliai jų – dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, 4 gydytojams – pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo.

Atliekant tyrimą apklausta daugiau nei 1100 asmenų ir surinkta duomenų, kad gydytojams papirkti nuo 2014 metų iki 2015 metų pradžios kyšiams įmonė galėjo skirti daugiau kaip 74 tūkstančių eurų.

Ikiteisminis tyrimas jau anksčiau baigtas 80 gydytojų ir 5 farmacijos bendrovės darbuotojams, kuriems pripažinus kaltę, jų atžvilgiu priimti procesiniai sprendimai. Kyšių sumos konfiskuotos, skirtos įmokos į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą, taip pat skirtos baudos. Šioje byloje proceso dalyviai jau yra sumokėję daugiau kaip 100 tūkst. eurų, kuriais papildytas valstybės biudžetas. Taip pat, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) farmacijos bendrovei yra pateikusi ieškinį didesnei nei 39 tūkst. eurų sumai.

Apie prokuroro sprendimą dėl šio ikiteisminio tyrimo perdavimo į teismą bus pranešta papildomai.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode