Sprogimas

Antibiotikai šiukšlių dėžėje – griežtas ne

Išmesdami į šiukšlių dėžę senus ar nebereikalingus antibiotikus, žmonės net nenumano, kad tampa ne tik aplinkos teršėjais, bet ir prisideda prie šiems vaistams atsparių bakterijų platinimo. Pastaruoju metu visame pasaulyje netyla diskusijos apie tokių bakterijų atsiradimą ir dėl to kylančios didelės grėsmės, kad gydant ligas gali pritrūkti tinkamų antibiotikų.


Kaip rodo naujausi moksliniai tyrimai, atsparias antibiotikams bakterijas gali pernešti kirai. Pernai Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Mikrobiologijos ir virusologijos instituto mokslininkai tyrė šiuos paukščius, kurie pastaruoju metu vis dažniau aptinkami mūsų šalies sąvartynuose, nes ten lengvai randa maisto. O į sąvartynus su kitomis atliekomis patenka ir žmonių išmesti antibiotikai. Patekę į sąvartyne besimaitinančio kiro organizmą jie ne tik gali sukelti paukščio apsinuodijimą, bet ir, kaip parodė šie tyrimai, taip paveikti jame esančias bakterijas, kad jos mutuotų ir taptų atspariomis tam antibiotikui.


Šias atsparias bakterijas, kaip sako Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Laura Janulaitienė, kirai gali ir išplatinti. Paprastai dienos pabaigoje jie skrenda nakvoti į upių pakrantes. Kirų išmatos užteršia vandenį, kuriuo bakterijos gali plačiai paplisti. Be to, patys kirai yra migruojantys paukščiai, jiems neegzistuoja valstybių sienos, todėl atsparių antibiotikams bakterijų platinimo galimybės tampa pasauline problema.

Aplinkosaugininkai primena, kad antibiotikų, kaip ir kitų senų ar nebereikalingų vaistų, negalima nei mesti į šiukšlių dėžę, nei pilti į kanalizaciją. Juos reikia atiduoti vaistinėms, kurios perduos šias atliekas jas tvarkančioms įmonėms. Farmacijos įstatymas įpareigoja vaistines priimti iš gyventojų visus naikintinus vaistinius preparatus. Jeigu vaistinėje dirbantis farmacijos specialistas atsisako priimti, apie tai reikia pranešti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Sveikatos apsaugos ministerijos nemokamu tel. 8 800 73568.

Aplinkos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode