Sprogimas

Trumpės eilės

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad nuo lapkričio įsigalioja nauja dantų protezavimo tvarka, kuri pagerins paslaugų prieinamumą ir sumažins eiles laukiantiems dantų protezavimo. Nuo šiol pensinio amžiaus, negalią turintys žmonės ir vaikai iki 18 metų galės gauti nemokamas dantų protezavimo paslaugas paprasčiau ir greičiau.

VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėjos Daivos Berūkštienės teigimu, šios naujovės aktualios tiems žmonėms, kurie turi teisę gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokamas dantų protezavimo paslaugas.

Nuo šiol išvadą, ar reikalingas dantų protezavimas, žmonėms pateikti galės ne tik tretinio, bet ir antrinio lygio gydymo paslaugas teikiančios įstaigos. Ši naujovė galioja tiems, kurių apatinis žandikaulis 4, 5, 6 dantų srityje yra mažesnis nei 12 mm aukščio. 

„Iki šiol jiems, norint gauti gydytojų odontologų konsiliumo išvadą dėl dantų protezavimo, reikėjo vykti į Kauną arba Vilnių. Dabar to daryti nereikės, nes žmogus galės pasirinkti arčiau namų esančią gydymo įstaigą, pavyzdžiui, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ar kitame mieste, kuriame teikiamos antrinio ar tretinio lygio odontologinės paslaugos. Žmonėms bus paprasčiau gauti reikiamas gydytojų išvadas, specialiai nebereikės vykti toli, pagerės paslaugų prieinamumas“, – sako D. Berūkštienė.

Pasak jos, naujojoje tvarkoje numatyta, kad dantų protezavimo paslaugos turės būti suteiktos per 3 metus nuo tos dienos, kai teritorinė ligonių kasa (TLK) išrašė pažymą apie teisę gauti šias paslaugas nemokamai.  
Nuo šiol bus griežčiau žiūrima ir į paslaugos atidėjimą – ją bus galima atidėti ne ilgiau nei vieniems metams. Tuo atveju, jei žmogus bus atidėjęs paslaugą, jis dantis susiprotezuoti turės per 4 metus nuo tos dienos, kai TLK išrašė pažymą apie teisę gauti nemokamai šias paslaugas.

VLK duomenimis, kasmet daugėja vaikų, kuriems prireikia dantų protezavimo paslaugų (2014 m. tokių vaikų buvo 1917, o 2015 m. – jau 2313), tad naujojoje tvarkoje buvo sugriežtinti reikalavimai vaikų dantų protezavimui – numatytos konkrečios ligos ir būklės, dėl kurių gali būti protezuojami vaikų dantys. Taip pat buvo numatytos ir technologijos, kuriomis bus protezuojami dantys vaikams.

Teigiamų pokyčių sulauks gyvenamąją vietą pakeitę žmonės. Iki šiol žmonės, deklaravę gyvenamąją vietą kitos TLK veiklos zonoje, būdavo įrašomi į laukiančiųjų dantų protezavimo eilės galą. Dabar šie žmonės į sąrašą bus įtraukiami pagal vienintelį kriterijų – prašymo įrašyti į laukiančių dantų protezavimo pateikimo datą.

„Dantų protezavimo dažniausiai laukia garbaus amžiaus žmonės, todėl būtų socialiai nejautru ir neteisinga juos įrašyti į kitos TLK sąrašą paskutiniu eilės numeriu. Ypač tokiais atvejais, kai žmogus eilėje jau yra laukęs 2–3 metus. Manome, kad ši naujovė ne tik socialiai teisinga, bet ir leis greičiau gauti reikiamas paslaugas“,  – sako D. Berūkštienė.

Dar viena naujovė – kompensacijos už dantų protezavimo paslaugas grąžinimo tvarkoje. Pasitaiko atvejų, kai žmonės nenori laukti kelerius metus eilėje. Tokiu atveju žmonės turi teisę šias paslaugas apmokėti savo lėšomis, o vėliau, atėjus jų eilei, gauti kompensaciją. Pagal naują tvarką, TLK šią kompensaciją galės pervesti ne tik į paslaugas gavusio paciento, bet ir į kito žmogaus sąskaitą. Taip nutarta, nes gana dažnai dantų protezavimo paslaugas apmoka ne pats pacientas, o kitas jam artimas žmogus.

Pensininkams ir negalią turintiems žmonėms kompensuojama iki 397,22 eurų suma. Kai kuriais atvejais (žmonėms, kurių bedantis apatinis žandikaulis 4, 5, 6 dantų srityje yra mažesnio nei 12 mm aukščio) kompensuojama iki 1222,20 eurų. Vaikams kompensuojama iki 1222,20 eurų, bet ne daugiau nei buvo faktinės išlaidos. 2015 m. vidutinės išlaidos vienam pacientui sudarė apie 357 euro, t. y. vidutiniškai apie 6 proc. didesnės dantų protezavimo išlaidos nei 2014 m. (337 eurų).

Valstybinės ligonių kasos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode