Sprogimas

Rugsėjo 28-oji – Pasaulinė kovos su pasiutlige diena

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamentas (toliau – Panevėžio departamentas) primena, kad rugsėjo 28-ąją minima Pasaulinė kovos su pasiutlige diena. Šią dieną svarbu dar kartą visuomenę informuoti apie šią pavojingą ligą.

Pavojingesni įkandimai į nuogą kūną

Pasiutligė yra ūmi virusinė liga, kuria žmonės užsikrečia, kai jiems įkanda, įdreskia ar apseilėja sergantis naminis ar laukinis gyvūnas ir su gyvūno seilėmis pasiutligės virusas patenka į žaizdą. Labai pavojinga, kai pasiutę laukiniai gyvūnai giliai sukandžioja žmogui veidą, jam būdingas trumpesnis inkubacinis periodas ir didesnis pavojus susirgti pasiutlige. Rečiau žmogus užsikrečia pasiutusio gyvūno seilėms patekus į odos įbrėžimus, jungines ir gleivines.

Mažėja gyvūnų sužalotų asmenų skaičius

Panevėžio departamento duomenimis, š. m. sausio – rugpjūčio mėn. medicinos pagalbos, dėl įvairių gyvūnų apkandžiojimų, kreipėsi 153 Panevėžio regiono gyventojai, kai praėjusiais metais per tą patį laikotarpį – 201. Visiems sužalotiems asmenims buvo laiku suteikta medicinos pagalba ir, prireikus, skirta pasiutligės imunoprofilaktika. Per 8 š. m. mėnesius vakcina nuo pasiutligės buvo skirta 58 asmenims, 2015 m. – 88 Panevėžio regiono gyventojams (atitinkamai 38 ir 44 proc.).

Panevėžio regione paskutinis žmogaus pasiutligės atvejis registruotas 2000 m. (Pasvalio r.).

Mirtina liga

Inkubacinis pasiutligės periodas trunka nuo 12 dienų iki kelių mėnesių, priklausomai nuo užkrato patekimo vietos (kuo arčiau galvos, tuo inkubacija trumpesnė), nuo į žaizdą patekusio užkrato kiekio, įkandimo vietos įnervavimo ypatumų, apkandžiotojo imuninės sistemos. Pirmieji pasiutligės simptomai panašūs į gripą: karščiavimas, galvos skausmas, didelis silpnumas. Šis periodas gali užtrukti apie savaitę. Ligai progresuojant atsiranda ir kitų simptomų: vandens baimė, oro judėjimo baimė, gerklų spazmai, paralyžius ir kt.

Vienintelis būdas išgelbėti gyvybę – pasiutligės vakcinos įskiepijimas

Įkandus bet kokiam gyvūnui, rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kur gydytojas, įvertinęs situaciją ir galimą riziką užsikrėsti pasiutlige, skirs profilaktinį vakcinacijos kursą. Pasiutligės profilaktikos kursui skiepijamos penkios vakcinos dozės: 0, 3, 7, 14, 28 dieną nuo įkandimo ar sužalojimo.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode