Sprogimas

Prostatos vėžys: ankstyva diagnozė – išgelbėta gyvybė

Rugsėjo viduryje minima pasaulinė kovos su prostatos vėžiu diena verčia susimąstyti. Prostatos vėžio diagnozę kasmet išgirsta keli tūkstančiai Lietuvos vyrų. Tai – dažniausia vyrų onkologinė liga šalyje ir ja serga daug vyresnio amžiaus stipriosios lyties atstovų. Diagnozė vėžys visuomet skamba baugiai ir nemaloniai, bet gera žinia yra ta, kad šis vėžys yra sėkmingai gydomas, o dažnais atvejais – išgydomas visiškai.
Liga, kuris slepiasi
Prostatos vėžys – klastinga liga, kuri žmogaus kūne gali tūnoti ilgus metus. Šia liga sergantys vyrai ilgą laiką nejaučia jokių simptomų, liga tyliai progresuoja ir tik sulaukę vyresnio amžiaus pradeda justi nemalonius pojūčius, ima įtarti onkologinį susirgimą. Vyrai retai yra linkę ieškoti pagalbos, jei nesijaučia blogai. Visgi, jie patys ar raginami artimųjų, turėtų suskubti darytis prostatos tyrimus. Tai, kad vyras nejaučia simptomų, nereiškia, kad prostatos vėžys juos aplenkė. Vyrams sulaukusiems 50 metų ir daugiau, rekomenduojama atlikti kasmetinę prostatos vėžio patikrą.
Pasak specialistų, iki šiol tiksliai nėra žinoma, kas sukelia prostatos vėžį, bet galima išskirti keletą rizikos veiksnių. Vyrai, kurių giminaičiai yra sirgę prostatos vėžiu, taip pat tie, kurių šeimoje moterys sirgo krūties vėžiu, turėtų susirūpinti ir tikrintis dažniau. Gydytojas urologas Dainius Kaniušas sako, kad veiksnys, kurio tikrai reikėtų paistyti yra galimas ligos paveldimumas pagal vyriškąją liniją. Važiavimas dviračiu, riebus maistas, intymaus gyvenimo dažnis ar jo nebuvimas, nelemia prostatos vėžio atsiradimo galimybės. Tai – medicininiai mitai, kuriuos greitai išsklaido patyrę medikai ir nesudėtingi tyrimai.
Ankstyva diagnozė – išgelbėta gyvybė
Ši onkologinė liga dažnai prasideda tyliai ir ilgus metus lindi žmogaus kūne, tik retais atvejais prostatos vėžys vystosi sparčiai, kai kuriais atvejais išplisdamas į kitus organus, ypač į kaulus. Lėtai vystydamasis prostatos vėžys apie save duoda žinoti vėlesniame amžiuje, kai pasunkėja ir padažnėja šlapinamasis, tualeto durys naktį imamos varstyti itin dažnai, o šlapinimosi metu skauda arba jis yra kraujingas. Kartais pirmasis prostatos vėžio simptomas gali pasireikšti kaulų (dubens, šlaunies, klubo ) skausmais. Tai gali reikšti, kad prostatos vėžio ląstelės išplito ir susidarė ligos metastazės kauluose. Jei atsiranda šie simptomai – būtina kreiptis į medikus.
„Prostatos vėžys, nustatytas ankstyvoje stadijoje suteikia erdvės ir laiko skubiai gydyti pacientą. Kuo vėlyvesnėje stadijoje diagnozuojama liga, tuo skubesni ir desperatiškesni sprendimai gali būti priimti. Ir nebūtinai teisingiausi“, – yra įsitikinęs urologas D. Kaniušas.
Medikai vieningai sutaria – anksti nustatyta liga teikia daug vilčių ją išgydyti. Tiesa, net įtardami prostatos vėžį prieš pradėdami vienokį ar kitokį gydymą medikai turi atlikti bent kelis tyrimus. Pats greičiausias tyrimas yra prostatos specifinio antigeno nustatymas, dar vadinamas PSA. Jo metu imamas venos kraujas ir tikrinama baltyminės medžiagos, kurią gamina prostata kiekis. Nedidelis kiekis – vyras sveikas, o didesnis – jau gali būti prostatos vėžio pranašas. Aptikus didesnį kiekį PSA būtina atlikti prostatos biopsiją ir gautą medžiagą mikroskopiškai ištirti. Kitų tyrimų metu, ultragarso arba kūno apžiūros pagalba mėginama ištirti prostatą ir nustatyti galimo vėžio buvimą arba ne. Deja, apie 20 procentų atvejų lieka neišaiškinti. Todėl nuolatinis savęs stebėjimas ir profilaktiški vizitai pas gydytojus yra dar svarbesni.
Pacientai ir gydymo būdai – unikalūs
Nustačius diagnozę – prasideda gydymas. Kiekvienas pacientas yra unikalus, todėl gydymo būdai gali būti įvairūs. Jei prostatos vėžys nustatomas anksti, kartais jis būna tiesiog stebimas ir laukiama, kitais kartais – imamasi chirurginio įsikišimo arba radioterapijos, (išorinės radioterapija arba brachiterapijos), gydymo chemoterapija, hormonais arba abiejų šių metodų deriniu. Chemoterapija yra vienas iš itin efektyvių gydymo būdų, kurio nepelnytai bijoma. Medikai tikina, kad chemoterapija – paveikus, nors ir sudėtingas gydymas.
Chemoterapija gydant prostatos vėžį dažnai taikoma kartu su hormoniniu gydymu – šie du būdai vienas kitą papildo ir paciento būklė ima gerėti daug sparčiau. Ilgiau gydant pacientą hormoniniais vaistais liga jiems tampa atspari – būtent tuo momentu sėkmingai pritaikytas chemoterapinis gydymas ligoniui suteikia daug galimybių pasveikti. „Po gydymo hormoniniais vaistais prostatos vėžys gali tapti atsparus tokiam gydymui. Tokiais atvejais skiriama chemoterapija – apie 10 kursų. Ji prailgina atsparaus hormoniniam gydymui prostatos vėžiu sergančio paciento gyvenimo trukmę“, – sakė LSMUL Kauno klinikų filialo Onkologijos ligoninės Konservatyvios onkologijos skyriaus vadovė doc. Sigita Liutkauskienė.
Pasak specialistės, jei paciento liga uždelsta – chemoterapija padeda ją palengvinti. „Šis gydymo būdas negali visiškai sunaikinti išplitusio vėžio, bet gali sumažinti naviko apimtį ir taip sušvelninti simptomus. Ji, esant metastazėms, gerokai pagerina paciento gyvenimo kokybę, prailgina gyvenimo trukmę, tačiau turi ir šalutinių poveikių ,kurie kontroliuojami. Gydytojas prieš pradėdamas chemoterapiją įvertina konkretaus paciento bendrąją sveikatos būklę“, - pabrėžė doc. S. Liutkauskienė.
Svarbiausia, pasak medikų – nedelsti ir ateiti pasitikrinti. Rugsėjo mėnuo, geras laikas prisiminti save, o moterims – paraginti savo artimus ir mylimus vyrus.
 


UAB „Idea prima“

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode