Parama dėkojame




Profsąjunga ragina pareigūnams suteikti didesnę prieigą apie asmenų psichinę sveikatą

suteiktiPolicijos profesinė sąjunga ragina, kad pareigūnams būtų suteikta informacija apie visų gyventojų psichinę sveikatos būklę, o ne tik apie ginklų savininkų, kaip tai siūlo ministerijos.

Praėjusią savaitę susitikę sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pranešė sieksiantys, kad policija būtų geriau informuota apie ginklų savininkų sveikatos būklę.

Lietuvos policijos darbuotojų profesinė sąjunga (LPDPS) antradienį pranešė, kad nors palaiko šią iniciatyvą, mano, kad ji yra nepakankama.

Profesinės sąjungos nuomone, policijai turi būti prieinama informacija ne tik apie ginklų savininkų sveikatos būklę, bet ir apie kiekvieną asmenį.

„Informacija, ar asmuo yra registruotas Psichikos sveikatos centre, policijai yra labai reikalingas ir net būtina. Mes nekalbame, kad kaskart būtina tiksliai žinoti diagnozę, tiesiog apie tai pakaktų aktyvaus langelio duomenų bazėje“, – sakė LPDPS pirmininkė Ineta Kursevičienė.

„Konkreti diagnozė būtų reikalinga tik tuo atveju, jei sprendžiama, ar žmogui reikia skirti teismo psichiatrinę, psichologinę ekspertizę“, – teigė ji.

Anot profsąjungos vadovės, pareigūnams turėti šią informaciją darbo vietoje būtų labai naudinga, pavyzdžiui, prieš vykstant į iškvietimą, tai leistų iš anksto atitinkamai pasiruošti bendravimo taktikai, veikimui.

„Būna, kad su psichinių sutrikimų turinčiu žmogumi būtina atlikti procesinius veiksmus. Sakykime, pareigūnai vyksta pas žmogų įteikti jam pranešimą apie įtarimą, o jis staiga ima neadekvačiai kalbėti ir elgtis. Tokios situacijos pareigūnams, jų sveikatai ar net gyvybei sukuria realų pavojų. Turint tokią informaciją, galima išvengti nepageidautinų reakcijų ir pasekmių“, – sakė ji.

I. Kursevičienė teigė, kad turint informaciją apie asmens psichinės sveikatos būklę greičiau būtų galima priimti procesinius sprendimus baudžiamosiose bylose.

Svarstymai, kaip būtų galima geriau pareigūnus ir medikus informuoti apie asmenų psichinę sveikatą, kilo po pernykščio incidento Vilniaus rajone, kai policininkas nušovė moterį.

Policija skelbė sulaukusi greitosios medicinos pagalbos dispečerės pranešimo, kad agresyvi moteris kastuvu užpuolė atvykusius medikus, sužalojo 35-erių paramediką. Moteris taip pat apgadino greitosios medicinos pagalbos automobilį.

Naujienų portalas „Delfi“ tuomet skelbė, kad pagalbą kvietęs vyras dispečeriams nurodė, jog moteris serga psichikos liga.

Į įvykio vietą atvykusius policijos pareigūnus moteris puolė su peiliu, buvo panaudotos dujos, elektros impulsinis prietaisas „Taser“.

Gindamasis nuo užpuolimo 32 metų pareigūnas iš tarnybinio pistoleto „Glock 19“ iššovė penkis šūvius į moterį. Ji mirė įvykio vietoje.

Po įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo ir galimo piktnaudžiavimo.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode