Parama dėkojame




Sprogimas

Atpažinkite: pažeisti dantų kanalai

Dažniausiai į odontologus žmonės kreipiasi atsiradus ūmiam dantų skausmui. Nereta priežastis, dėl kurios kyla stipresni nemalonūs pojūčiai – dantų šaknų kanalų uždegimas. Šis atsiranda dėl įvairių priežasčių. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip galima atpažinti dantų kanalų uždegimą ir kaip atrodo jo gydymo eiga.

Uždegimo simptomai

Vienas uždegimo signalų – netikėtas ir reguliariai pasikartojantis, ūmus ir stiprus danties skausmas. Dažniausiai skausmą lydi padidėjęs jautrumas karštiems ir šaltiems gėrimams, rūgščiam bei saldžiam maistui. Juntamas nemalonus „dūrimas“ kramtant ar kandant. Be to, prasidėjus infekcijai, gali suprastėti burnos kvapas.

Uždegimą galima ne tik pajusti, bet ir pastebėti fiziškai. Pažeidus šaknies kanalą, tikėtina, paburks dantenos, atsiras žando patinimas burnos srityje, aplink pažeistą vietą. Uždelsus, iš patinusių dantenų gali imti skirtis pūliai. Kartais pastebimi ir pačio danties pakitimai – pavyzdžiui, tamsios dėmės ant danties emalio. Tačiau nedidelis pažeidimas gali ir neturėti ryškių požymių, todėl ši problema dažniausiai diagnozuojama atliekant specialius tyrimus. Patyrę specialistai pastebi problemą ir profilaktinio patikrinimo metu.

Infekcijos priežastys

Danties kanalo uždegimas (kitaip dar vadinamas pulpitu) išsivysto tada, kai bakterijos patenka į šaknies kanalą. Taip užkrečiamas šaknies nervas ir minkštimas, kuris odontologijoje vadinamas pulpa. Šią problemą gali lemti keletas veiksnių:

  • prasta burnos higiena;
  • nekokybiškai atliktas dantų restauravimas;
  • laikui bėgant atsiradę įtrūkimai.

Negydomi šaknų kanalai yra pagrindinė dantų netekimo priežastis. Tad pasireiškęs dantenų skausmas yra pirmasis ženklas, jog laikas apsilankyti odontologijos klinikoje. Esant lėtiniam uždegimui, skausmo gali ir nesijausti, todėl patariama kasmet atlikti profilaktinę dantų apžiūrą. Patyręs odontologas įvertins padėtį ir pateiks tolimesnes rekomendacijas.

Dantų kanalų gydymas

Priklausomai nuo infekcijos sunkumo, endodontiniam gydymui gali prireikti kelių apsilankymų pas odontologą. Per pirmą vizitą nustatoma priežastis ir padaromos dantų šaknų rentgeno nuotraukos. Odontologui įvertinus situaciją, pradedamas gydymas:

  1. pašalinamos bakterijos ir dezinfekuojami kanalai;
  2. hermetiškai užplombuojamas danties nervas;
  3. uždedama danties apsauga.

Dažniausiai šios procedūros metu taikomas nuskausminimas. Šis gydymas turėtų būti ilgaamžis problemos sprendimas – po atliktos procedūros rezultatai išlieka ilgius metus. Svarbu paminėti, jog eiga gali kisti. Ji numatoma individualiai, pagal infekcijos paplitimo lygį. Konsultacijos metu profesionalus odontologas viską išsamiai paaiškina, taip pat – visą gydymo kelią.

Dantų priežiūra po gydymo

Keletą dienų po endodontinio gydymo gali būti juntamas danties maudimas ir jautrumas. Dėl padidėjusio jautrumo patariama vengti kieto maisto. Praėjus nuskausminamųjų poveikiui, rekomenduojama burną skalauti šiltu druskos tirpalu, kuris padeda išvengti dantų infekcijos. Taip pat geriau vengti sunkaus fizinio krūvio ir leisti sau pailsėti bent 2 dienas po procedūros. Žinoma, esant poreikiui, skiriami vaistai nuo skausmo.

Pastebėję ar pajutę pirmuosius simptomus, nedelsdami užsiregistruokite odontologo konsultacijai. Laiku pastebėjus dantų kanalo infekciją, žala dantims kur kas mažesnė ir pats gydymas – lengvesnis. Jeigu domina endodontinis gydymas, daugiau informacijos apie šią procedūrą galite rasti paspaudę ant šios nuorodos: https://ozoklinika.com/paslaugos/dantu-kanalu-gydymas/.

21-438

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode