Sprogimas

Ministerija ketina įkurti Greitosios medicinos pagalbos tarnybą

Sveikatos apsaugos ministerija iki kitų metų vidurio planuoja įkurti Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybą.

Tai numatyta Vyriausybės programos nuostatų įgyvendinimo plane. Pokyčius numatoma pradėti antrąjį šių metų ketvirtį.

Kaip BNS informavo ministerija, vienos veiklą administruojančios tarnybos įkūrimas leistų „užtikrinti ne tik paslaugų kokybę, bet ir vieningos politikos formavimą, brigadų budėjimo vietų tinkamą išdėstymą, programinės ir techninės įrangos naudojimą“.

„Tai taip pat gerintų šių paslaugų prieinamumą ir operatyvumą, nes nebeliktų ribų tarp greitosios medicinos pagalbos įstaigų aptarnaujamų teritorijų“, – nurodoma ministerijos atsakyme.

SAM duomenimis, šiuo metu greitosios medicinos pagalbos paslaugas teikia 47 įstaigos ir dvi privačios įmonės.

„Pagal esamą greitosios medicinos pagalbos brigadų išdėstymą 5 proc. Lietuvos gyventojų pagalbos sulaukia vėliau nei nustatytas laikas. Dauguma greitosios medicinos pagalbos įstaigų turi tik po dvi brigadas, joms išvykus į kvietimus teritorija lieka nepadengta“, – informuoja ministerija.

Tinklo pertvarką palaiko ir Greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, tačiau jos vadovas Zdislavas Skvarciany atkreipia dėmesį, kad kol kas nėra tiksliai žinoma, kaip jį vyks.

„Tinklo pertvarka yra reikalinga, nes mūsų GMP šiuo metu yra labai decentralizuota, paslaugų teikimas kartais labai skiriasi. Tačiau klausimas, kokiu būdu tai bus daroma, mes dabar to nežinome, nes kol kas iš ministerijos neatėjo daugiau informacijos ir nebuvo aptarinėjamas šis klausimas“, – sakė jis.

Z. Skvarciany teigimu, sistemos pertvarka svarstyta ir su praėjusios kadencijos Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybės atstovais, tačiau vieningas sutarimas, kaip ji turėtų atrodyti, nebuvo rastas.

GMP centralizavimas pradėtas nuo praėjusių metų spalio mėnesį Bendrajam pagalbos centrui (BPC) palaipsniui perimant administruoti greitosios medicinos pagalbos stočių dispečerinių atskiruose regionuose numerius.

Remdamasis sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų ministrų patvirtintu grafiku, BPC skambučius ryšio numeriais 03, 103 ir 033 visoje Lietuvos teritorijoje visiškai perėmė praėjusią savaitę.

Vyriausybė yra nusprendusi, kad nuo šių metų spalio 1 dienos visiems pagalbos prašymams Lietuvoje liks tik vienas skubiosios pagalbos telefono ryšio numeris – 112. 

Budas.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode