Sprogimas

Pagalba regos negalią turintiesiems: pradedami kompensuoti modernesni akies protezai

Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems asmenims, kuriems reikalingi akies protezai, nuo šiol bus kompensuojami modernesni protezai. Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) kompensuojamų akies protezų bazinė kaina nuo lapkričio pradžios padidėjo daugiau kaip 120 eurų ir iš viso siekia 520 eurų.

2021 metais akies protezams kompensuoti naujomis bazinėmis kainomis iš PSDF numatoma papildomai skirti 60,5 tūkst. eurų. Prognozuojama, kad per metus apdraustiesiems gali būti pritaikyta apie 510 vienetų tokių protezų. Šiais metais šių priemonių gamybos ir jų pritaikymo išlaidoms padengti iš PSDF skirta 193 tūkst. eurų. Akies protezų bazinės kainos apdraustiesiems kompensuojamos 100 procentų. 

„Nuo šiol žmonės, kuriems reikia akies protezų, turės daugiau galimybių. Didesnė kompensuojamoji suma leis kompensuoti modernesnius, patogesnius protezus, o tai pagelbės regos negalią turintiesiems lengviau integruotis kasdieniame gyvenime" – sako Valstybinė ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Medicinos priemonių kompensavimo skyriaus vedėjas Giedrius Baranauskas.

Pasak jo, VLK dėl apdraustųjų aprūpinimo akies protezais yra sudariusi sutartis su 2 įmonėmis. Todėl, nesant didelio pasirinkimo, žmonės dėl protezo gamybos ir pritaikymo neretai vyksta į kitas Europos Sąjungos šalis. „Pernai dėl tarpvalstybinės sveikatos priežiūros išlaidų, susijusių su akies protezų įsigijimu, kompensavimo į ligonių kasas kreipėsi 7 apdraustieji, akies protezų, kuriuos žmonės pirko savo lėšomis, kainos svyravo nuo 450 iki 600 eurų", – sako G. Baranauskas. 

Kompensuojamųjų ortopedijos techninių priemonių ir jų bazinių kainų sąrašą nustato sveikatos apsaugos ministras, įvertinęs VLK ir Privalomojo sveikatos draudimo tarybos nuomones. PSDF lėšomis kompensuojamų ortopedijos technikos priemonių bazinės kainos perskaičiuojamos ne rečiau kaip kas trejus metus. Akies protezai bazinėmis kainomis (balais) pradėti kompensuoti nuo 2017 metų sausio 1 dienos.

VLK informacija

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode