Sprogimas

Jodo tablečių dalinimą vaistinėse Vilniuje planuojama pratęsti dar mėnesiui – savivaldybė

Kalio jodido tablečių dalinimą vaistinėse vilniečiams planuojama pratęsti dar mėnesiui, sako sostinės mero atstovė spaudai Ieva Dirmaitė.

„Tiems, kurie nespės (atsiimti tablečių – BNS), tikrai galvojame sprendimus, ko gero, tą receptą pratęsime dar mėnesiui“, – LRT radijui penktadienį sakė ji.

Kalio jodido tabletes Vilniuje šiuo metu atsiimti galima iki lapkričio 17 dienos.

I. Dirmaitės teigimu, tą jau padarė apie 40 proc. sostinės gyventojų. 

Kalio jodido tabletės vaistinėse nemokamai išduodamos visiems Vilniaus mieste gyvenamąją vietą deklaravusiems žmonėms, pateikusiems asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Šios tabletės gyventojams dalijamos kaip prevencinė priemonė dėl pradedančios veikti Astravo atominės elektrinės (AE) Baltarusijoje. Jos skirtos apsaugoti skydliaukę nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio.

Pabrėžiama, kad vilniečiams kalio jodido tabletes reikėtų vartoti tik įvykus branduolinei avarijai kaimyninėje šalyje ir tik tuo atveju, jei tokias rekomendacijas pateiktų kompetentingos valstybės institucijos.  

Anskčiau skelbta, kad jei Astravo atominėje jėgainėje įvyktų nelaimė, per kurią į aplinką patektų radioaktyviųjų medžiagų, Lietuvos institucijos gyventojus apie tai nedelsiant informuotų garsinėmis sirenomis, trumpaisiais perspėjimo pranešimais į mobiliuosius telefonus ir per radiją, televiziją bei kitas visuomenės informavimo priemones.

Tokios nelaimės atveju rekomenduojama užsidaryti patalpoje ir laukti valstybės institucijų pranešimų, kokių veiksmų ir priemonių imtis siekiant sumažinti pavojų. Šiame etape gyventojai taip pat būtų informuoti, ar reikia vartoti kalio jodido tabletes.  

Branduolinės avarijos atveju gyventojų evakavimas vykdomas 30 kilometrų spinduliu nuo reaktoriaus.

Pasak Vilniaus savivaldybės, kadangi šalies sostinė yra didesniu – 45 kilometrų atstumu – nuo Astravo, nelaimės atveju Vilniaus gyventojai pirmiausia turėtų likti namie, neiti į lauką, sekti informaciją per radiją bei televiziją ir laukti tolesnių nurodymų: ar vartoti tabletes, dėvėti apsaugines kvėpavimo takų priemones, evakuotis.

Iš viso Sveikatos apsaugos ministerija yra išdalijusi 4 mln. kalio jodido tablečių 16-ai savivaldybių, esančių 100 kilometrų atstumu nuo Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje.

Autorius Augustas Stankevičius

SAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode