Sprogimas

COVID-19 pacientai bus pradėti guldyti į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę

COVID-19 pacientai nuo penktadienio bus pradėti guldyti į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę.

„Mes tampame COVID gydančia ligonine artimiausiu metu. Tačiau nors ir tampame COVID gydančia ligonine, mes ir toliau pasiryžę ir tęsime dalį planinių paslaugų ir visas būtinosios pagalbos paslaugas“, – žurnalistams trečiadienį sakė Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius Narimantas Markevičius.

Pasak premjero Sauliaus Skvernelio, tokie sprendimai – neišvengiami, norint išsaugoti sveikatos apsaugos sistemą.

„Yra numatytos atraminės ligoninės, kurios privalo organizuoti darbą taip, kad būtų priimami taip vadinami covidiniai ligoniai, nes kitų alternatyvų nebus: tiesiog jeigu bus taip, kad nebegalės sveikatos sistema susitvarkyti su krūviu dėl covidinių pacientų, ten bus židinių, tai tų ligoninių nebeliks, apskritai jokių paslaugų nebus teikiama“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

„Viskas vyksta pagal turimą patvirtintą planą: penkios pagrindinės ligoninės, kada pajėgumų trūksta, atsiranda taip vadinamos atraminės ligoninės, antras žiedas, bus trečias ir ketvirtas, jeigu to reikės“, – kalbėjo jis.

Atlaisvins 130 lovų

COVID-19 pacientai į ligoninės padalinį Antakalnio gatvėje 124 guldyti bus pradėti nuo penktadienio.

„Penktadienį bus paruošta 130 lovų pacientams, sergantiems COVID-19 liga. Jau penktadienį 20 pacientų bus galima prijungti prie tiesioginio deguonies padavimo – deguonies terapijos, artimiausiomis dienomis šis skaičius padidės iki 86“, – sakė ligoninės vadovas.

Šiuo metu ligoninė yra atlaisvinusi pusę šių lovų, tačiau norint priimti pacientus būtina atlaisvinti jas visas, atlikti dezinfekciją, pertvarkyti infrastruktūrą.

„Labai svarbus klausimas yra personalo klausimas, kadangi gydant COVID-19 sergančius pacientus reikia daugiau darbuotojų, kadangi pamainos keičiasi kas 6-8 valandas, todėl tai yra didelis iššūkis ligoninei, tačiau artimiausiu metu mes su juo susitvarkysime“, – sakė N. Markevičius.

Medikų pamainos jau yra ruošiamos ir galės pradėti darbą penktadienį, tačiau nerimaujama, jog virusas gali ir toliau plisti tarp medicinos personalo, todėl kyla rizika, kad ateityje jo gali pritrūkti. Tikimasi tokiu atveju pagalbos sulaukti iš kitų gydymo įstaigų.

Mažės planinių paslaugų apimtys

Jis pabrėžė, kad ligoninė ir toliau teiks pagalbą kitomis ligomis sergantiems pacientams, ji bus teikiama Antakalnio g. 57 esančiuose padaliniuose.

„Čia ir toliau dirbs du dienos chirurgijos skyriai, teikiantys planinę pagalbą, ir taip pat visi Chirurgijos klinikos skyriai, Terapijos klinikos skyriai, Vaikų skyriai, Akušerijos-ginekologijos skyriai, kurie teikia pagalbą visiems kitiems pacientams, kurių tikrai kiekis nemažėja“, – sakė ligoninės vadovas.

Vis dėlto ligoninėje sumažės planinių pacientų: uždaromas vienas Dienos chirurgijos skyrius ir trys terapinio profilio skyriai.

„Pacientai, kuriems stacionarinis gydymas yra baigtas arba kurie gali tęsti gydymą ambulatoriškai, yra išrašomi į namus su šeimos gydytojo priežiūra. Visiems pacientams, kuriems reikia toliau tęsti stacionarinę pagalbą, šiandien ryte jau yra sudėliotas planas su savivaldybe, su Santaros klinikomis, kur jie bus perkeliami į kitas ligonines“, – kalbėjo N. Markevičius.

„Tikrai nė vienas pacientas be gydymo nebus paliktas“, – pabrėžė jis.

Jau perkelti yra aštuoni pacientai iš 55, kuriuos reikės perkelti, 20 pacientų perkelta į kitus tos pačios ligoninės padalinius. Ketvirtadienį bus baigti perkelti kiti pacientai.

Paslaugų apimtis ateityje gali tekti sumažinti dar labiau, jeigu pritrūktų darbuotojų su COVID-19 pacientais dirbančiame padalinyje ir tektų perkelti juos dirbti čia.

Santara tikisi, kad lovų užteks iki savaitgalio

Santaros klinikos šiuo metu turi septynias laisvas lovas korpuse, skirtame COVID-19 pacientams gydyti, tačiau tikisi, kad šiame ir kituose skyriuose turimų pajėgumų pakaks iki savaitgalio.

„Turime lovų reanimacijoje, turėtume septynias lovas L korpuse, nes vieni pacientai yra išrašomi, kiti dar atkeliaus“, – BNS sakė Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

„Turime priėmimo izoliacinių nemažai palatų, tai naudosime jas, jeigu kartais pritrūktų, bet manytina, kad ne“, – kalbėjo ji.

Savo ruožtu Santaros klinikos Vilniaus miesto klinikinei ligoninei žada pagalbą personalu ir kitkuo, ko reikės. A. Bilotienė-Motiejūnienė vylėsi, kad geranoriškos bus ir kitos įstaigos, padėsiančios ligoninei iškelti savo pacientus.

Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 348 žmonės, 36 iš jų – reanimacijoje.

Su deguonies kaukėmis gydomi 144 pacientai, dar 17 žmonių taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

SAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode