Sprogimas

Sutriko vaiko regėjimas? Priežastys gali slėptis tėvų elgesyje

Tai kiek kitoks požiūris nei įprasta. Gydytojai oftalmologai dažnai sako, kad regėjimo anomalijos paveldimos, neišvengiamos senatvėje, kad sutrikus regėjimui būtina visada nešioti akinius, kai juos paskiria gydytojas. Žmonės prigąsdinami neva nenešiojant akinių jų regėjimas dar labiau silps. Mano nuostabai, dabar sutinku daug kūdikių su akiniais. Dar sėdėti nemokančiam vaikui išrašomi akiniai...

Pabendravusi su profesionaliais akių gydytojais supratau, koks didelis skirtumas tarp oficialaus mokslo pozicijos bandant gydyti (nes išgydyti retai kada pasiseka) minėtus regėjimo sutrikimus ir metodų, leidžiančių natūraliais būdais stiprinti ir atsistatyti normalų regėjimą, filosofijos.

 

 

Oficiali medicina sako, kad, jei žmogui vystosi trumparegystė, būtina dėtis korekcinius akinius, nes kitu atveju trumparegystė progresuos. Jei užsidėjus akinius po kiek laiko ji vis tiek progresuoja, būtina dėtis stipresnius korekcinius akinius. Ir taip be pabaigos, kol sustos progresuoti (jei sustos), kol ateis 40 m. amžius, kai regėjimo anomalijos krypsta toliaregystės link arba kol akies obuolys įgaus taisyklingą formą (tenka girdėti iš gydytojų, kad vaikui augant ir vystantis, ypač paauglystės metu, akies obuolys įgauna netaisyklingas formas, todėl silpsta regėjimas).

Natūralių regėjimo atstatymo ir stiprinimo metodų autoriai, juos išbandžiusių ir taikančių žmonių patirtis sako visiškai ką kita: trumparegystė progresuoti nustoja vien tik padėjus akinius į šalį, nenešiojant jų, o pradėjus daryti psichiką ir regėjimomechanizmą atpalaiduojančias pratybas regėjimą galima visiškai atstatyti arba bent jau pagerinti. Tas pats su toliaregyste, astigmatizmu ir žvairumu.

Po dvejų metų patirties organizuojantregėjimo atstatymo ir stiprinimo stovyklasgaliu drąsiai teigti, kad daugelį regėjimo sutrikimų: trumparegystę, toliaregystę, žvairumą, astigmatizmą, galima panaikinti arba sumažinti šių funkcinių regėjimo sutrikimų laipsnį natūraliais būdais, be akinių. Vos per savaitę pasiekiama puikių  rezultatų, kurie, be abejonės, yra labai individualūs. Vienam žvairumas gali dingti per keturias dienas, kitam ir mėnesių neužteks. Viskas priklauso nuo paties žmogaus noro, kantrybės, tikėjimo, nuo to, kiek ilgai buvo nešioti akiniai, nuo fizinės sveikatos būklės ir pan. Kiek žmonių, tiek ir regėjimo sutrikimo priežasčių. Oftalmologas V. H. Beitsas, vienas žymiausių natūralaus regėjimo atstatymo metodo autorių pasaulyje, sakė, kad, jei žmogus sugebėtų atsipalaiduoti per 5 minutes, jo regėjimas atsistatytų per tas pačias 5 minutes, todėl vaikams regėjimą atstatyti daug lengviau. Jie, skirtingai nei suaugusieji, neturi tiek daug neteisingų nuostatų, stereotipų ir kompleksų, trukdančių atsipalaiduoti.

Kalbant apie vaikų regėjimo sutrikimus ir jų šalinimą natūraliais būdais, tėvams yra gera žinia. Anot V. Beitso, vaikų, kaip ir suaugusiųjų, regėjimas sutrinka dėl nuolat patiriamos įtampos. Įtampos šaltiniai, kaip jau rašyta, visiems labai skirtingi, tačiau vienareikšmiškai įtampos šaltinis vaikui pirmiausia yra šeimoje, šeimos elgsenos modeliuose. Man per dvejus metus stovyklose teko sutikti šiuos: mamos patiriama įtampa, pervargimas, noras greičiau ištrūkti iš namų, siekti karjeros persiduoda vaikui. Vaikas jaučia mamos nuotaiką, prioritetus, siekius, chaosą galvoje ir mintyse, išgyvena kartu su ja nesaugumo jausmą, baimes; per didelis rūpestis vaiku, neleidžiantis vaikui atskleisti savo esybės; sesės arba brolio atsiradimas šeimoje. Vyresnis vaikas nebejaučia mamos ar tėčio meilės, šilumos, saugumo; tėvų skyrybos – viena dažniausių priežasčių, sukelianti vaikų, ypač berniukų, regėjimo sutrikimus; perdėtas tėvų muštras tvarkai ir disciplinai, per didelė elgesio kontrolė; vaiko prigimčiai prieštaraujanti tvarka ir disciplina mokykloje: sėdėti, tylėti, dirbti, klausyti, viešai demonstruoti įvertinimui savo žinias.

Kad ir koks regėjimo sutrikimas yra jūsų vaikui, tam yra priežastis, ir ji ne šiandien atsirado, o tvyro jau mažiausiai vienus–dvejus metus šeimoje. Jei leisite kritiškiau įvertinti savo, kaip tėvų, elgesį, nuostatas, požiūrius, galbūt rasite ir išeitį. Labai tikėtina, kad tai pakeis ne tik jūsų vaiko, bet ir jūsų pačių gyvenimo kokybę.

Sigita KRIAUČIŪNIENĖ, www.sveikuoliai.lt

Akiu korekcija lazeriu

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode