RETRO

Nauja: guldant į ligoninę ne visada reikės atlikti tyrimą dėl koronaviruso

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad nuo liepos 1 d. įsigalioja nauja pacientų, guldomų į ligoninę planiniam gydymui, tyrimo dėl koronaviruso (COVID-19) tvarka. Nuo trečiadienio tyrimai bus atliekami ne visiems pacientams, kaip iki šiol, o tik tiems, kurie atitiks epidemiologinius ar klinikinius kriterijus dėl galimo užsikrėtimo koronavirusu.

Tai reiškia, kad tyrimai bus atliekami tiems, kurie karščiuos, kosės, jiems bus pasunkėjęs kvėpavimas, pasireikš staigus uoslės ar skonio praradimas ar susilpnėjimas, arba jie 14 dienų laikotarpyje iki pasireiškiant simptomams bus turėję artimą sąlytį su patvirtintu koronaviruso infekcijos atveju, bus dirbę ar gydęsi slaugos ar globos namuose. Jei kartu su pacientu gydymo įstaigoje jo prižiūrėti ar slaugyti liks kitas žmogus, jei jis atitiks epidemiologinius ar klinikinius kriterijus, jam  taip pat bus atliekamas koronaviruso infekcijos tyrimas. Naujoji tyrimų tvarka galios ir dienos stacionaro bei dienos chirurgijos paslaugoms.

Šie pokyčiai nustatyti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakyme.

Svarbu paminėti, kad planuotas paciento gydymas turi būti pradėtas nedelsiant, t. y. nelaukiant tyrimo atsakymo. Siekiant išvengti galimo koronaviruso plitimo, į ligoninę guldomi pacientai, kuriems tyrimas bus atliekamas dėl to, kad jie atitiks epidemiologinius ar klinikinius kriterijus, turės pasirašyti sutikimą būti izoliuoti atskiroje palatoje tol, kol bus gauti tyrimo rezultatai. Pacientui nepasirašius šio sutikimo jam bus taikomas būtinasis hospitalizavimas ar būtinasis izoliavimas, t. y. pacientas bus izoliuojamas priverstinai saugant ligoninės pacientus ir medikus nuo galimo užsikrėtimo. Kad tokia izoliacija neužtruktų ir atsakymas būtų gautas greičiau, tyrimai bus atliekami toje pačioje gydymo įstaigoje, kurioje gydomas pacientas.

Pacientams, kurie suteikus pagalbą toliau gydytis išleidžiami namo, tyrimas atliekamas tuo atveju, jeigu jiems yra pasireiškę bent vienas koronaviruso infekcijai būdingas simptomas arba pacientas atitinka epidemiologinius kriterijus.

Nustatyta, kad jei pacientui nėra pasireiškę ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingi ligos simptomai, darbuotojai turėtų naudoti ne žemesnio kaip II lygio asmens apsaugos priemones. Tais atvejais, kai žmogaus sveikatos būklės negalima nustatyti ar jam yra pasireiškę ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingi ligos simptomai – turi būti naudojamos ne žemesnio kaip III saugumo lygio asmens apsaugos priemonės.

Visuomenės informavimo grupė (VIG)

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode