Sprogimas

Kretingos rajono valdžia norėtų dėl koronaviruso ištirti visus Kartenos gyventojus

Kretingos rajono savivaldybė norėtų suteikti galimybę dėl koronaviruso išsitirti visiems koronaviruso židiniu tapusios Kartenos gyventojams.

Tokį prašymą nusprendė teikti Ekstremalių situacijų komisija, įvertinusi situaciją, kai slaugos ligoninėje virusas patvirtintas daugiau kaip 20 pacientų. 

„Ekstremalių situacijų komisijoje nusprendėme prieš valandą, kad sieksime, jog Kartenos gyventojai, kurie turėjo kontaktą, išsitirtų – tai yra viena, bet kad turėtų galimybę išsitirti ir visi norintys Kartenos gyventojai“, – BNS ketvirtadienį sakė komisijai vadovaujanti administracijos direktorė Jolanta Girdvainė.

„Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prašysime motyvuoto teikimo, kaip suprantu, operacijų centrui Vilniuje. Jie gali leisti arba įpareigoti Klaipėdoje esantį patikros punktą atvažiuoti į Karteną ir paimti tuos mėginius“, – teigė ji.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas informavo BNS, kad kol kas nustatyta 18 kontaktinių asmenų, kol kas epidemiologinis tyrimas tęsiamas, aiškinamasi, kaip virusas pateko į ligoninę.

„Yra įtarimai, kad virusas atkeliavo nuo pacientės, kuri balandžio 19 dieną mirė. Tokia prielaida yra“, – teigė R. Grigaliūnas. 

Jo teigimu, mirusiai pacientei balandžio 8 dieną buvo atliktas testas ir jis buvo neigiamas, tačiau vėliau – balandžio 14 dieną – dukrą ją atsivežė į Kartenos slaugos ligoninę.

„Prieš tai ji gulėjo ligoninėje, po to ją dukra pasiėmė slaugyti į namus ir iš namų, kadangi ji pati dirbo toje įstaigoje Kartenoje, balandžio 14 dieną atsivežė į šitą įstaigą“, – pasakojo visuomenės sveikatos specialistas.

„Tai čia vienas iš pažeidimų padaryta, kad priimant naują pacientą nebuvo įvertinta jos būklė ir atliktas tyrimas“, – pridūrė jis.

Trūksta dar penkių medikų

Kartenos katalikiškoje palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje pastarosiomis dienomis koronavirusas nustatytas 22 pacientams ir penkiems darbuotojams.

Pasak administracijos direktorės, naujų atvejų kol kas nenustatyta, laukiama dar vieno darbuotojo tyrimų rezultatų.

„Tie rezultatai nepatiko nuo vakar“, – kalbėjo Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė J. Girdvainė.

Tačiau, jos teigimu, vienas iš užsikrėtusiųjų pacientų pradėjo karščiuoti, todėl buvo pervežtas į Klaipėdą.

„Vakar vieną karščiuojantį išvežėme į Klaipėdos universitetinę ligoninę, šiandien dar vienas stebimas yra, bet kol kas nekarščiuoja“, – sakė viena savivaldybės vadovių.

Iš viso slaugos ligoninėje buvo 28 pacientai, trečiadienį 22 užsikrėtusieji palikti pirmame pastato aukšte, o šeši asmenys, kuriems koronavirusas nenustatytas, perkelti į antrą pastato aukštą.

„Jie perkelti atskirai į antrą aukštą, po vieną palatose guli. Jie bus tiriami po penkių dienų – imsime pakartotinius tyrimus“, – teigė J. Girdvainė.

Ji taip pat pridūrė, kad slaugos ligoninėje buvo rasta apie 10 medikų, padėsiančių rūpintis pacientais – suformuotos trys medikų komandos, tačiau reiktų dar bent penkių medikų.

Kretingos rajono savivaldybė jiems žada didesnį atlygį ir apgyvendinimą. 

Autorius Ramūnas Jakubauskas

Vilnius, balandžio 30 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode