Parama dėkojame




Sprogimas

Klausiate – atsakome. Kada galima gauti kompensaciją už korekcinius akinius?

Lietuvoje net pusė milijono gyventojų turi regėjimo sutrikimų, dėl kurių reikia nešioti akinius. Kai kada įsigyjant korekcinius akinius galima gauti nedidelę dalinę kompensaciją iš valstybės, svarbu atitikti reikalavimus, LRT RADIJUI sako Valstybinės ligonių kasos Vaistų kompensavimo skyriaus patarėja Irma Medžiaušaitė.

LRT RADIJO klausytoja domisi, ar perkant korekcinius akinius, kaip ir perkant klausos aparatą, galima gauti kompensaciją.

Gyventojams, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, dalis akinių lęšių kainos gali būti kompensuojama, tikina I. Medžiaušaitė. Pasak jos, Lietuvoje gyventojų, turinčių regos sutrikimų, dėl kurių reikia nešioti akinius, yra labai daug – apie 500 tūkst.

„Reikia žinoti, kad akiniai kompensuojami ne visiems gyventojams, o tik tais atvejais, kai žmogaus regėjimo aštrumas su korekcija neviršina 0,4. Tai gana stipriai nematantys žmonės“, – sako ji.

Nuo gegužės mėnesio regėjimo aštrumo rodiklis padidintas. Anot I. Medžiaušaitės, anksčiau buvo galima gauti dalinį kompensavimą, jei suaugusių regėjimo aštrumas buvo 0,1, o vaikų – 0,3. Padidinti rodiklį nuspręsta dėl to, kad pasinaudoti galimybe gauti dalinį kompensavimą perkant korekcinius akinius galėtų daugiau žmonių. Tačiau kompensacija yra fiksuota ir ribota.

„Vaikams kartą per metus kompensuojami 38 Eur, o suaugusiems kartą per 2 metus – 76 Eur. Tai nedidelė suma, tačiau taip galima suteikti kompensaciją didesniam pacientų skaičiui“, – aiškina specialistė.

I. Medžiaušaitė perspėja, kad kontaktiniai lęšiai nekompensuojami, nes nėra priskiriami prie akinių lęšių – kompensuojami lęšiai, dedami į akinių rėmelius. Taip pat kompensacija skaičiuojama nuo visos sumos, o ne tik nuo lęšių kainos.

„Pirmiausia reikia eiti pas akių gydytoją recepto. Jo paklausti, ar tikrai jo regėjimo aštrumas su korekcija neviršys 0,4 regėjimo aštrumo vienetų. Gydytojas pats žinos, kad gali išrašyti kompensuojamą receptą. Su tuo receptu reikia eiti į optiką, kuri yra sudariusi sutartį su Teritorine ligonių kasa.

Teritorinių ligonių kasų svetainėje yra optikų sąrašas, kuriose priimami kompensuojami receptai“, – kaip gauti kompensaciją už korekcinius akinius pasakoja Valstybinės ligonių kasos Vaistų kompensavimo skyriaus patarėja I. Medžiaušaitė.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode