Marcinkevičius




Pernelyg gausus prakaitavimas: kada reikėtų sunerimti?

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Indrė Sakalauskaitė sako, kad prakaitavimas yra normali organizmo funkcija, kuri padeda kūnui neperkaisti. Tačiau padidintas prakaitavimas be jokios aiškios priežasties yra laikomas liga, vadinama hiperhidroze.

Mūsų odoje yra apie 3–4 milijonai prakaito liaukų, kurios išsidėsčiusios įvairiose kūno vietose. Tačiau didžiausia jų koncentracija yra galvos odos, pažastų, delnų ir padų srityse.

„Kai mes patenkame į patalpą, kur yra aukšta temperatūra, pavyzdžiui, saunoje, pirtyje, ar patiriame baimę bei stresą, ar esant didelei lauko temperatūrai, normalu, kad mūsų kūnas pradeda gausiau prakaituoti, nes vyksta termoreguliacija. Tai yra normali fiziologinė funkcija“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sakė I. Sakalauskaitė.

Anot jos, padidintas prakaitavimas be jokios aiškios priežasties yra laikomas liga, vadinama hiperhidroze. Jos išskiriamos dvi rūšys: pirminė ir antrinė.

Pirminė hiperhidrozė yra skirstoma į židininę, kuri pasireiškia gausesniu delnų, pėdų, pažastų prakaitavimu, ir viso kūno – lokalizuotą. Tuo tarpu antrinė hiperhitrozė yra kitų susirgimų pasekmė.

Ar žmogus turėtų sunerimti dėl savo prakaitavimo, gydytojos tikinimu, gali parodyti paciento anamnezė.

Anot gydytojos, ji iš pacientų išgirsta įvairių būdų, kaip jie kovoja su hiperhidroze. Egzistuoja įvairūs liaudiški metodai, pavilgai, ąžuolos žievės kompresai ir pan. Ji žmonėms, kenčiantiems nuo gausaus prakaitavimo, pataria vengti sintetinio pluošto drabužių, karštų patalpų, aštrių patiekalų, alkoholio.

„O jeigu žmogus kenčia nuo hiperhidrozės, jis neturėtų vengti kreiptis pas specialistą. Statistiniai duomenys rodo, kad apie 70 procentų pacientų, kurie kenčia dėl pirminės hiperhidrozės, nedrįsta apie tai kalbėtis ir sužinoti šiuolaikinius gydymo būdus“, – teigė I. Sakalauskaitė.

Pasak jos, medicinoje yra siūlomos įvairios priemonės, kurios prakaitavimą stabdo kur kas efektyviau. Šiandien populiariausia procedūra, kuri apima labai daug mitų, išlieka botulino toksinų injekcijos. Ši procedūra nėra skausminga ir užtrunka apie 10–15 minučių.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode