Sprogimas

Paprasti būdai, kaip pagerinti vaikų fizinę būklę

 

Kasmet kiekvieną vasarą Lietuvos gydymo įstaigos prisipildo moksleivių – mat atėjo laikas atlikti kasmetinę medicininę sveikatos patikrą. Patikros rezultatai liūdina – vaikų fizinė būklė prastėja. Blogėjanys vaikų fiziniai rezultatai daro įtaką ir sulaukus vėlesnio amžiaus.

Privalomosios sveikatos patikros metu tikrinama rega, klausa, matuojamas ūgis, svoris, vertinama kraujotakos, kvėpavimo, virškinimo, stuburo būklė, taip pat mokiniai lankosi ir pas dantų gydytojus. Tyrimų statistika rodo, kad dažniausiai mokiniams diagnozuojami regos, kvėpavimo sutrikimai, prasta dantų būklė. Visuomenės sveikatos biuro teigimu, kasmet mokinių sveikata prastėja, o tai lemia įvairūs veiksniai.

„Kadangi prie kompiuterio vaikai praleidžia daug laiko, visos informacinės technologijos, mobilieji, išmanieji telefonai, planšetiniai kompiuteriai, be abejo, ir knygų skaitymas turi įtakos sveikatai, nes sutrumpėja regos atstumas, akims, žiūrint arčiau knygų, į monitorius, reikia sutelkti daugiau dėmesio, vyrauja akių įtampa ir taip susiduriame su prastėjančia fizine būkle“, − sako visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Julė Ramanauskaitė.

Kūno kultūros mokytojai, stebėdami vaikus fizinio lavinimo pamokose, pritaria visuomenės sveikatos biurui, kad vaikų fizinė būklė kasmet prastėja, o norą sportuoti, deja, parodo vis mažiau mokinių. Anot kūno kultūros mokytojo Kęstučio Karsoko, aktyvumas pamokose pasireiškia tik po vasaros, tačiau šąlant orams dingsta ir mokinių motyvacija sportuoti. „Ištvermės reikalaujančiose sporto šakose jaučiamas ryškus fizinės būklės prastėjimas. Žaidžiant komandinius žaidimus pastebima, kad labai greitai vaikai fiziškai pavargsta, jiems ypač trūksta ištvermės“, − sako pedagogas.

Tačiau fizine būkle privalu rūpintis ne tik mokymo įstaigose, bet ir namuose. Norint gerinti sveikatą, tėvai turi stebėti savo vaikus jų laisvu nuo mokyklos laiku, bei ugdyti tam tikrus įpročius naudojantis kompiuteriu ar skaitant knygas. Visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Julė Ramanauskaitė sako, kad fizinės būklės prastėjimo galima išvengti nuolat save stebint ir atliekant kelis veiksmus.

„Norint, kad fizinė būklė išliktų normali, naudojantis kompiuteriu ar skaitant knygas reikia daryti pertraukas. Taip pat dažnai iškyla laikysenos problemų, todėl yra būtina pasirinkti tinkamą stalo, kėdės aukštį, kuris turi būti reguliuojamas pagal žmogaus ūgį. Labai svarbu yra atsižvelgti ir į dienos bei poilsio režimą. Skaitant knygą, naudojantis kompiuteriu, kas 30–45 minučių rekomenduojama užmerkti akis ar tiesiog pažiūrėti į tolį. Visada reikia daryti pertraukas“, − pataria specialistė.

Svarbu prisiminti, kad fizinei būklei didelę įtaką daro ir tinkama mityba. Elektrėnų „Versmės“ gimnazijos valgyklos vedėjos Birutės Kazlauskienės teigimu, mokyklų valgyklos, sveikatos ministerijos liepimu, teikia sveiką ir subalansuotą maistą, skatina vaikus sveikai gyventi tiekdamos nemokamą stalo vandenį ir į mokinių mitybos racioną įtraukdamos kuo daugiau vitaminų turinčių produktų – daržovių bei vaisių. Tačiau dažnai mokiniai renkasi tai, kas skaniau, bet ne tai, kas sveikiau.

Sporto klubo „Muscle Colosseum“ treneris Mantas Kliukas sako, kad dar mokykloje propaguota nesveika mityba ir fizinio krūvio nebuvimas turi dideles pasėkmes studentiškame bei dar vyresniame amžiuje. „Daugiau nei pusė žmonių, ateinančių sportuoti į sporto klubą, turi stuburo išvaržas. Taip pat daugumos jaunų žmonių laikysena yra netinkama ir tai yra ilgo sedėjimo prie kompiuterio pasėkmė. Treniruodamas pastebiu, kad fizine būkle yra susimąstoma tik vėliau, o mokyklinio amžiaus žmonių sportuoti ateina nedaug. Mergaites turbūt net ant pirštų suskaičiuoti būtų galima. Žmonių sportinis pasirengimas yra tikrai menkas. Retas, kuris atlaiko didesnį krūvį, pas žmones nėra išvystyta ištvermė. Tai taip pat dažniausiai yra sportinės veiklos vaikystėje nebuvimo pasėkmė“,− sako treneris.

Anot M. Kliuko, tėvai turėtų labai didelį dėmesį skirti vaikams, norint, atetyje išvengti sveikatos bei mitybos sutrikimų. O jau vyresniame amžiuje norint ištaisyti vaikystės pasėkmes, visų pirma žmogus turi keisti požiūrį ir įprastą gyvenimo būdą. „Svarbu suvokti, kad norint sveikai gyventi, nepakanka tik sportuoti. Kad žmogaus fizinė būklė gerėtų, labai svarbu judėjimą derinti su sveika mityba. Nes jei nėra kurio nors iš šių dalykų, žmogus nebus visiškai fiziškai stiprus ir sveikas. Jei dar vaikystėje nebuvo rūpinamasi sveika gyvensena, tai niekada ne vėlu tai pradėti daryti. Jau geriau fizine būkle susirūpinti vėliau, nei niekada. Svarbu nebijoti ir norėti“, − rūpintis sveikata ragina „Muscle Colosseum“ treneris Mantas Kliukas.

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode