Sprogimas

Kaip iš tikro priklauso sveikata nuo antsvorio?

 

Iki šiol buvo gajus apkūnius žmones guodžiantis mitas: papildomi kilogramai gali būti ir naudingi sveikatai. Naujausi mokslininkų tyrimai paneigė šią tezę. Dabar jie paskelbė, kad net mažas antsvoris pavojingas žmogaus sveikatai.

Škotų mokslininkų tyrimas įtikinamai parodė, kad net menkas antsvoris didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Papildomi kilogramai veda prie infarkto, insulto ar širdies nepakankamumo.

Leidinyje „European Heart Journal“ mokslininkai paneigė vadinamąjį nutukimo paradoksą, kuris leisdavo apkūniems žmonėms nusiraminti ir nebesirūpinti savo svoriu. „Kuo mažiau riebalų, ypač pilvo srityje, tuo mažesnė rizika susirgti širdies ligomis“, – sako tyrimo autorė Stamatina Iliodromiti iš Glazgo universiteto. O širdies ir kraujagyslių ligos šiuo metu juk yra dažniausia mirties priežastis pasaulyje.

S. Iliodromiti vadovaujama škotų mokslininkų komanda išanalizavo duomenis apie 300 tūkst. žmonių. Tyrimų pradžioje (2006–2010 m.) jie buvo nuo 40 iki 69 metų amžiaus, visi sveiki. Mokslininkai stebėjo juos iki 2015 m. vasaros. Buvo atsižvelgiama ir kitus reikšmingus veiksnius, pavyzdžiui, rūkymą ir padidėjusį kraujospūdį.

KMI: kada rizika mažiausia

Tyrimų išvada: mažiausia širdies ir kraujagyslių ligų rizika tenka tiems, kurių kūno masės indeksas (KMI) yra 22–23, t. y. gerokai nesiekia antsvorio ribos. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos nustatytas normas, antsvoris prasideda nuo 25, o nutukimas – nuo 30.

KMI atspindi ūgio ir svorio santykį. Širdies ir kraujagyslių ligų susirgimų tikimybė didėja tiesiogiai. KMI padidėjimas 5,2 taško moterims reiškia 13 proc. didesnę susirgimo tikimybę, o vyrams tokią pat riziką sukelia KMI padidėjimas 4,3 taško.

Labai svarbų vaidmenį įvertinant mirties riziką atlieka liemens apimtis. Mažiausią tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis turi moterys su 74 cm talija ir vyrai su 83 cm liemens apimtimi. Jeigu moters liemens apimtis yra 12,6 cm didesnė, jai gresia 16 proc. didesnė rizika. O vyrams, kurių liemens apimtis 11,4 cm didesnė už minėtąją, širdies ir kraujagyslių ligų rizika padidėja 10 proc.

Vyresnio amžiaus žmonėms būna sunku išlaikyti normalų kūno svorį, sutinka mokslininkai. Tačiau net keli numesti papildomi kilogramai sveikatai bus į naudą. Tai ypač svarbu, nes PSO skelbia, kad beveik pusė suaugusių pasaulio gyventojų turi antsvorio.

Antsvoris sukelia ir kitų problemų

„Šie tyrimai palietė vieną aspektą, kuris jau daug metų kartojamas literatūroje, – sako vokiečių kardiologas iš Acheno universitetinių klinikų Nikolaus Marxas. – Surinkti duomenys paneigė nutukimo paradoksą. Jei žmogus pastorėja, tai rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis padidėja. Jeigu suliesėja, tai sveikata pasitaiso.“

Ekspertas pabrėžia, kad antsvoris neigiamai atsiliepia ne tik širdies ir kraujagyslių sistemai. Nuo jo kyla kraujo spaudimas, atsiranda medžiagų apykaitos sutrikimų, judėjimo aparato problemų, susergama II tipo diabetu.

Šaltinis: Welt.de

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode