Sprogimas

Kokie požymiai rodo, kad geriate per daug vandens?

 

Daugumai žmonių rekomenduojama gerti daugiau vandens, tačiau mažai kas žino, kad ir čia reikalingas saikas. Dėl vandens pertekliaus organizme gali smarkiai sumažėti druskų. Sunkiais atvejais gali įvykti intoksikacija vandeniu iki sąmonės netekimo, komos ir net mirties. Kaip sužinoti, kada vandens geriama per daug?

Niekada neišeinate iš namų be vandens butelio ir nuolat gurkšnojate

Jeigu visą dieną nešiojatės su savimi vandens butelį ir nuolat papildote jį, kai ištuštinate, tikriausiai geriate per daug. Nuo vandens pertekliaus jūsų kraujyje gali sumažėti druskų, o dėl to gali padidėti ląstelės. Ypač pavojinga, kai pradeda tinti smegenys. Užtenka joms padidėti 8–10 proc., kad būtų pažeistas smegenų kamienas.

Geriate ir tada, kai nejaučiate troškulio

Geriausias būdas nustatyti, ar organizmui trūksta vandens, – dėmesys savo poreikiams. Organizmas pats kovoja su išdžiūvimu, nes mūsų protėviai nuolat gyveno sunkiomis sąlygomis, kai stokodavo maisto ir vandens. Kai pajuntate troškulį, tada reikia gerti.

Geriate, kol šlapimas tampa skaidrus

Jeigu geriate pakankamai vandens, šlapimo spalva turi būti šviesiai geltona. Nemažai žmonių klaidingai mano, kad skaidrus šlapimas – geriausias požymis, jog organizmas gauna pakankamai vandens. Daugumai žmonių 8–10 puodelių skysčių per dieną yra normalus kiekis. Reikia atsižvelgti į tokius veiksnius kaip ūgis, svoris ir aktyvumo lygis.

Nuolat šlapinatės, net ir naktį

Tikriausiai geriate per daug skysčių, jeigu reguliariai pabundate viduryje nakties ir keliatės į tualetą. Normalus šlapinimųsi skaičius per dieną yra 6–8 kartai. Jeigu apsilankote tualete dažniau nei 10 kartų per dieną, tikriausiai geriate daugiau, nei reikia organizmui. Pasistenkite paskutinę stiklinę išgerti likus kelioms valandoms iki miego, kad inkstai turėtų laiko išfiltruoti skysčiams.

Jaučiate pykinimą

Skysčių pertekliaus organizme simptomai panašūs į išdžiūvimo požymius. Kai išgeriate per daug vandens, jūsų inkstai negali perdirbti tokio kiekio, ir skysčiai ima kauptis kūne. Dėl to gali atsirasti nemalonūs simptomai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas. Tada organizmas netenka dar daugiau elektrolitų, kas gali sukelti didelį pavojų žmogui.

Dieną jaučiate pulsuojantį galvos skausmą

Galvą gali imti skaudėti ir tada, kai kūnui trūksta vandens, ir kai skysčių yra per daug. Jeigu vartojate per daug vandens, druskų koncentracija kraujyje gali smarkiai sumažėti, dėl to padidėja ląstelės. Padidėjusios smegenys ima spausti kaukolę. Tai sukelia pulsuojantį galvos skausmą ir gali tapti rimtų ligų priežastimi.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode