Sprogimas

Tarptautinę retų ligų dieną – dėmesys keliautojų sveikatai

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras primena, kad vasario 28 d. minima Tarptautinė retų ligų diena. Dauguma retų ligų yra genetinės, tačiau Europoje joms priskiriamos ir kai kurios užkrečiamosios ligos, ypač retos įvežtinės, kuriomis užsikrečiama keliaujant. Todėl ULAC specialistai ragina nepamiršti užkrečiamųjų ligų keliamo pavojaus.

ULAC duomenimis, 2017 m. Lietuvoje buvo užregistruoti 4 įvežtiniai dengė karštligės atvejai, 6 įvežtiniai maliarijos atvejai, 2 įvežtiniai vidurių šiltinės atvejai, 1 leišmaniozės atvejis. Susirgusieji keliavo įvairiomis kryptimis, tarp kurių buvo Ruanda, Egiptas, Maldyvai, Tailandas, Šri Lanka, Indonezija, Balio sala ir kt.
 
Priklausomai nuo kelionės krypties, keliautojai gali užsikrėsti įvairiomis Lietuvoje nepaplitusiomis infekcinėmis ligomis. Užsikrėtimo rizika priklauso nuo vietovės, į kurią vykstama, šalies sanitarinės būklės, gyvenimo sąlygų ir kitų veiksnių. Nuo kai kurių infekcinių ligų gali apsaugoti skiepai, tačiau yra ir tokių, kurių profilaktikai gali būti taikomos tik nespecifinės priemonės, tokios kaip, rankų higiena, apsaugos nuo uodų įgėlimų priemonės ir kt.

ULAC medikai ragina visus, planuojančius keliauti į egzotiškas šalis, užsukti į ULAC, Europos, pasaulio kompetentingų institucijų interneto svetaines ir susipažinti su retų užkrečiamųjų ligų prevencija.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode