Sprogimas

Peties sąnario problemoms gydyti – inovatyvi priemonė: popetinis balionas

 

VUL Santaros klinikose pacientams, kenčiantiems nuo peties skausmų dėl sausgyslių plyšimo, pasiūlyta nauja gydymo galimybė – popetinis balionas.

Peties sąnaryje 4 sausgyslės sudaro rotatorių manžetę („sukamąjį varžtį“), kuri viršutinius peties raumenis tvirtina prie kaulo, žastikaulio galvos. Šios sausgyslės padeda judinti ranką per peties sąnarį. Jos yra popetiniame tarpe, t.y. tarp žastikaulio galvos ir mentės petinės ataugos. Rotatorių manžetės plyšimas yra dažna peties problema, atsirandanti dėl traumos ar su amžiumi. Nustatyta, kad tarp 50-59 metų amžiaus žmonių populiacijos 13 procentų turi rotatorių manžetės plyšimą, 20 procentų tarp 60-69 metų, 31 procentas tarp 70-79 metų.

„Plyšus rotatorių manžetei, paciento peties sąnario judesiai tampa riboti, jaučiamas skausmas. Dažnai jis vargina naktį, paryčiais, plinta žemyn į ranką. Pacientus toks skausmas vargina, neišsimiega, jie kreipiasi į gydytojus. Deja, toks plyšimas savaime nesugyja, dažnu atveju reikia operacijos. Pasitaiko, jog esant dideliam, masyviam plyšimui ar blogai sausgyslių būklei, sausgyslių prisiūti nėra galimybės, žastikaulio galva trinasi į mentės petinę ataugą. Tokių pacientų gydymas mums – šiuolaikiniams medikams – yra iššūkis“, – pasakoja Santaros klinikų Ortopedijos – traumatologijos centro gydytojas ortopedas traumatologas Remigijus Valčeckas.

Pasaulyje įprastas dvejopas tokių pacientų gydymas – operacinis arba konservatyvusis, kuomet taikomos fizioterapijos procedūros, kineziterapija, kortikosteroidų injekcijos, nuskausminamųjų vaistų vartojimas. Kaip žinia, tai turi pašalinį poveikį. Iki šiol pasirinkus operacinį kelią, tokių pacientų laukė sudėtingos, didelės apimties operacijos – sausgyslių perkėlimas iš kitų peties vietų arba sąnario keitimo (endoprotezavimo) operacijos.

„Labai džiaugiamės, kad nuo šiol mūsų pacientams galėsime siūlyti ir vieną inovatyviausių gydymo galimybių – popetinis balionas, kuris implantuojamas tarp mentės petinės ataugos ir žastikaulio galvos, bei pripildomas skysčiu. Šiandien Santaros klinikose atlikome dvi pirmąsias tokias operacijas. Pati operacija yra minimaliai invazyvi, atliekama artroskopiniu būdu, per nedidelius pjūvius, nesudėtinga, atliekama per 20-30 minučių. Jau kitą dieną pacientai galės grįžti namo“, – džiugaus jaudulio dėl pacientų neslepia R. Valčeckas.

Popetinis balionas pagamintas iš biologiškai skaidomos medžiagos ir visiškai ištirpsta per vienerius metus. Jis neleidžia trintis žastikaulio galvai į petinę ataugą. Taip išnyksta skausmas petyje, padidėja judesių apimtis.
„Dažniausiai šios mūsų pagalbos prireikia pacientams po traumų arba dėl amžiaus pokyčių, kai sausgyslės būna susidėvėjusios, stipriai nutolusios nuo prisitvirtinimo vietos, tačiau dar nėra artrozės peties sąnaryje. Popetinis balionas – tai dar vienas įrodymas, jog tai, kas paprasta tuo pačiu yra genialu. Nuo šiol pacientams nereikės ilgai trunkančios, gyvenimo kokybę kuriam laikui ribojančios operacijos. Implantavus popetinį balioną, pacientas jau kitą dieną gali judinti ranką“, – kalba gydytojas.

Mokslininkai bei gydytojai, išradę ir naudojantys šiuos popetinius balionus, nustatė, kad jiems ištirpus susidaro randinis audinys. Manoma, jog dėl šio randinio audinio ir praėjus daugiau nei 1–iems metams pacientai nebejaučia skausmo petyje. Šiuo metu jau yra mokslinių straipsnių, kurie nurodo, kad ir praėjus keliems metams 90 procentų pacientų džiaugiasi šio naujoviško operacinio gydymo rezultatais.

Popetinis balionas naudojamas daugelyje pažangių Europos centrų, pavyzdžiui, Vokietijoje, Britanijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Olandijoje ir kituose.

VUL Santaros klinikų informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode