Sprogimas

Karalienė migrena – kaip jos atsikratyti?

 

Galvos skausmai kankina dažną. Laimingas tas, kuris randa tikrąją priežastį ir gali jos atsikratyti. Regėjimo gerinimo stovyklų pradininkė Sigita Kriaučiūnienė sako, kad labai dažnai regėjimo sutrikimai ir galvos skausmai yra susiję. Juos sukelia patiriama įtampa, kurios žmogus negali įvardinti sau kaip įtampos, nes ji yra tapusi gyvenimo būdu ir pasislepia įpročiuose.

Savo paskaitose ir stovyklose ji moko kaip atpažinti sutrikimų priežastis, jas šalinti, dalijasi kitų žmonių patirtimis. „Kūnas reaguoja į įtampą, kurią patiria žmogus. Tuomet susitraukia kaklo, veido, pečių, krūtinės raumenys. Kaip nebūtų keista, dažniausiai įtampą sukelia ne išoriniai veiksniai, o mūsų pačių įpročiai ir įsitikinimai, kaip viskas turi vykti gyvenime“, – sako Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė.

Migrena nuo vaikystės

Trisdešimtvienerių Inga migrena serga nuo 6-erių. Atliko daug tyrimų: akių dugno, magnetinio rezonanso ir daug kitų. Niekas nieko nerado, o vaistų nuo skausmo suvartota nesuskaičiuojami kiekiai.

Kartą ji pastebėjo, kad ima nervintis kaskart, kai viskas vyksta ne taip, kaip ji nori, o tuomet greitai atsiranda ir galvos skausmas. „Labai norisi, kad viskas būtų pagal mane, o jei ne – tada savotišką pažeminimą patiriu kažkur pasąmonėje. Supratau, kad mechanizmas yra toks: stresas, įsitempia pečiai, kaklas ir stipriai sutrinka kraujotaka į galvą“, – pasakoja moteris.

Padeda tik masažas

Inga suprato, jog niekas jai nepadeda taip, kaip agresyvus galvos, kaklo, pečių masažas, kai atpalaiduojamos įsitempę vietos. Dabar ji visiškai įsitikinusi, kad tai vyksta dėl įtampos ir bando keisti požiūrį, norą viską kontroliuoti.

Rima pasakoja, kad migrenos priepuolius kenčia nuo 10 metų Taip pat niekas nerado jokios priežasties. Tačiau ji pastebėjo, kad esant stresui, nors ir nedideliam – sustoja kvėpavimas, jis tampa retesnis nei įprastai. Tad jei spėja save ,,pagauti“, pradeda sąmoningai dažniau, giliau kvėpuoti. Taip pat jai visuomet galvą skauda po ilgesnio nei 5-6 valandų miego. Ji mano, kad taip nutinka dėl vandens trūkumo. Mat moteris pastebėjo, kad jei nepamiršta viduryje miego išgerti stiklinę vandens, priepuolio pavyksta išvengti. Rima taip pat negali vaikščioti be akinių, nes tuomet galvos skausmas – garantuotas.

Noras visada būti tobula = galvos skausmas

Dar viena S. Kriaučiūnienės organizuojamų regėjimo gerinimo stovyklų dalyvė – trisdešimtmetė Ieva savo migrenos priežastimi įvardija išsekimą, pernelyg didelį savęs įvarymą į susigalvotus rėmus, stiprų nesąmoningą siekį būti tobula mama.

Kai dėl didelio užimtumo nespėdavo pavalgyti, skausmus bandė malšinti Omega3 ir baltyminių kokteilių pagalba. Vėliau skausmus su vėmimu sukontroliavo perėjusi prie savianalizės. Ir čia jai reikėjo kitų žmonių pagalbos. „Vis dar dirbu su savimi. Galiu prisišaukti migreną, jei noriu, bet jau žinau, kaip ja atpažinti ir suvaldyti“, – sako Ieva.

Dirbdama su žmonėmis Sigita pastebi daug įvairių galvos skausmų priežasčių. „Gali būti ir kad migrenos priepuoliai yra susiję su žvairumu. Pavyzdžiui, akys nedirba kartu, nedirba kartu su smegenimis. Todėl galva „pasproginėja“ kartas nuo karto, kad tą įtampą panaikintų“, –  sako ji.

Dar viena alternatyva vaistams – ledinės maudynės

Be visų išvardintų būdų, kaip atsikratyti migrenos, Sigita siūlo išbandyti ir dar vieną kelią – grūdinimąsi. Tai greiti, vos keletą sekundžių trunkantys panirimai į ledinę eketę visu kūnu (ir galva turi atsidurti po vandeniu). Net vienas kartas visas baimes ir įtampas gali padėti iššauti.

Jei žmogus daug metų yra kankinamas galvos skausmų, geria jį malšinančius vaistus ir nežino, kada tai baigsis, Sigita tikina, kad tai gali baigtis. Moteris sako, kad reikia rasti priežastį ir atsikratyti nepagrįstų baimių, pavyzdžiui, palikti jas lediniame vandenyje.

www.sveikuoliai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode