Sprogimas

Naujos gripo vakcinos siuntos laukiama kitą savaitę

 

Dalis šalies gydymo įstaigų jau baigė pirmą nemokamos gripo vakcinos partiją, vakcinos iš naujos siuntos jas turėtų pasiekti netrukus, žada Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Iš viso Valstybinė ligoninių kasa šiemet nupirko per 120 tūkst. vakcinos „Influvac“ dozių ir kol kas Lietuvą pasiekė kiek daugiau nei pusė jų.

„Į Lietuvą atkeliavo kiek daugiau nei pusė nupirktos vakcinos – 70 tūkst. dozių, tiekimas numatytas dviem dalimis, likę 53 tūkst. turėtų būti pristatyti spalio 16-20 dienomis“, – BNS ketvirtadienį sakė ULAC direktorius Saulius Čaplinskas.

Šia vakcina nemokamai skiepijami sergantieji lėtinėmis ligomis, nėščios moterys, 65-erių ir vyresni žmonės, slaugos ir globos įstaigose gyvenantys žmonės ir gydymo įstaigų darbuotojai, kuriems tikimybė užsikrėsti gripu padidėja bendraujant su sergančiais pacientais.

S. Čaplinskas sutiko, kad susidaręs laikinas vakcinos trūkumas gali sukelti nepatogumų, bet pabrėžė, kad atkeliavus antrai siuntai skiepytis dar nebus per vėlu.

„Gripo sezono pakilimas Lietuvoje registruojamas sausio–vasario mėnesiais, tai bus pats laikas skiepytis, kai vakcina atkeliaus vėl. Būdavo metų, kai mes iš viso spalio pabaigoje gaudavome pirmąją vakcinos siuntą (...). Savaime aišku, kad žmogui, kuris norėjo šiandien pasiskiepyti ir kuriam pasakė ateit po dviejų savaičių, nepatogu, bet tokia situacija“, – teigė jis.

S. Čaplinskas taip pat sakė, kad gripo vakcinos neišeina nusipirkti anksčiau, nes ji gaminama pagal rekomendacijas kiekvienam gripo sezonui atskirai. Šiais metais užsakyta vakcina, jo aiškinimu, pasirinkta pagal Pasaulio sveikatos organizacijos  (PSO) rekomendacijas. Savo ruožtu Seimo narys konservatorius Antanas Matulas šią savaitę pasipiktino Valstybinės ligonių kasos sprendimu pirkti trivalentę vakciną nuo gripo, kuri yra mažiau efektyvi nei keturvalentė.

„Nors VLK giriasi šiemet nupirkusi didžiausią gripo vakcinų kiekį, 123 470 dozių, tačiau „Influwac trivalente“ vakcina nuo gripo yra mažiau efektyvi nei gydytojų rekomenduotina keturvalentė vakcina“, – pažymėjo Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys A. Matulas.

A. Čaplinsko aiškinimu, keturvalentė vakcina yra efektyvesnė, tačiau šiemet užtenka skiepytis trivalente.

„PSO nuolat seka virusų kaitą ir kiekvienais metais prognozuoja, kokios viruso padermės labiausiai tikėtinos (...). Šiais metais rekomenduota, kad reikia būtent dviejų A tipo virusų štamų ir vieno B tipo gripo viruso štamo vakcinos“, – sakė jis.

„Kitas klausiams yra tai, kad rinkoje atsirado keturvalentė vakcina su dar vienu papildomu B tipo antigenu. Turbūt mes visi sutinkame su tuo, kad geriau važiuoti su „mercedes'u“ negu su „opel'iu“, tai čia lygiai tas pats (...), bet natūralu, kad Valstybė ligoninių kasa nupirko būtent trivalentę vakciną, kuri atitinka PSO rekomendacijas“, – dėstė A. Čaplinskas, pažymėjęs, kad pasirinkta vakcina yra pigesnė už tą, kurią mini A.Matulas.

ULAC duomenimis, šių metų 40-tą savaitę (spalio 2-8 dienomis) sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis siekė 67,6 atvejus 10 tūkst. gyventojų ir buvo kiek mažesnis nei 39-ą savaitę, nors viršijo pernykštį šio laikotarpio sergamumą.

Mažiausias sergamumas peršalimo ligomis šių metų 40-ąją savaitę registruotas Šiaulių, o didžiausias – Telšių administracinėje teritorijoje.

Autorė: Donata Majauskienė

Vilnius, spalio 15 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode