Sprogimas

Seimas atšaukė įpareigojimą kurti Hepatito registrą

Seimas šią savaitę kaip perteklinį atšaukė ankstesnės kadencijos įpareigojimą nuo 2018 metų įkurti Hepatito registrą.

Braukti Hepatito registrą iš įstatymo pasiūlė Sveikatos apsaugos ministerija, argumentuodama, kad šie duomenys jau kaupiami esamuose registruose. Seimas tam pritarė vienbalsiai.

Lieka galioti dabartinė tvarka, kad prieš imant kraują turi būti patikrinta donoro sveikata ir atlikta paieška Kraujo donorų registre.

Už pataisas pasisakę parlamentarai pažymėjo, kad atsisakius dar vieno registro bus taupomos lėšos, kurias bus galima panaudoti racionaliau.

„Valstietis“ Mindaugas Puidokas pastebėjo, kad geriau lėšas nukreipti profilaktikai ar medicinos sektoriaus darbuotojų atlyginimams kelti.

„Malonus ir retas atvejis, bet jų vis dažnėja, kai mes nuo suvaržymų, naujų iniciatyvų pareiškimo einame prie racionalizavimo“, – sakė liberalas Eugenijus Gentvilas.

Šiuo metu šalyje veikia Kraujo donorų registras ir Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinė sistema.

Pagal ankstesnės kadencijos Seimo patvirtintą įpareigojimą, nuo sausio dar turėjo pradėti veikti ir hepatitų registras.

Ministerija pažymi, kad ir šiuo metu visais atvejais kraujo donoro duotas kraujas ištiriamas dėl infekcinių ligų (įskaitant hepatitus B ir C).

Autorė: Milena Andrukaitytė

Vilnius, spalio 15 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode