Parama dėkojame




Sprogimas

VLK: „Mūsų perkamos gripo vakcinos yra kokybiškos ir saugios“

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK), reaguodama į viešojoje erdvėje politikų skleidžiamą informaciją apie gripo vakcinas, tvirtina, kad žmonės neturėtų būti klaidinami. Lietuvos gyventojams perkamos sezoninės gripo vakcinos yra kokybiškos, saugios ir atitinka nustatytus tarptautinius reikalavimus, tad žmonėms nereikėtų nerimauti ir tikėti skleidžiamais mitais.

VLK direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė teigia, kad visos sezoninio gripo vakcinos gaminamos pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamą antigeninę sudėtį kiekvieniems metams, o jų efektyvumas ir saugumas yra patvirtintas registracijos procedūrų metu.

„Gripo vakcinos antigeninę sudėtį skelbia PSO, prognozuodama ateinantį sezoną cirkuliuosiančias gripo virusų padermes. Gripo vakcinos efektyvumas yra įrodytas mokslo tyrimais ir vertinamas kaip galimybė išvengti sunkių gripo formų, komplikacijų, hospitalizacijos ir mirties, ypač rizikos grupių asmenims.  Būtent šie žmonės Lietuvoje turi galimybę nemokamai skiepytis mūsų nupirkta gripo vakcina. Tai daryti rekomenduoja ir tarptautinės organizacijos, kad kuo daugiau žmonių, priklausančių rizikos grupėms kasmet skiepytųsi nuo gripo“, – tvirtina N. Bernotienė.

VLK primena, kad nemokamai sezonine gripo vakcina yra skiepijami rizikos grupėms priklausantys žmonės: besilaukiančios moterys; senjorai; sergantieji lėtinėmis ligomis; globos ir slaugos įstaigų gyventojai; medicinos darbuotojai, patiriantys tiesioginę ir didžiausią riziką užsikrėsti gripu bendraudami su sergančiais žmonėmis.

Kaip ir kasmet, taip ir šiemet VLK nupirktos sezoninės gripo vakcinos gydymo įstaigoms yra paskirstomos etapais, taip siekiant užtikrinti, kad jų būtų nuolat. Tad jei kurioje nors gydymo įstaigoje baigėsi pirmoji vakcinos siunta, vadinasi, netrukus pasieks papildymas.

Pagrindinė PSO rekomendacija yra tokia, jog sezoninio gripo vakcinos sudėtyje turi būti 3 antigenai (dviejų A tipo potipių padermių (H1N1 ir H3N2) bei vieno B tipo padermė. Pagal PSO paskelbtas rekomendacijas, gripo vakcinų gamintojai gamina tos pačios antigeninės sudėties gripo vakcinas. Į keturvalentės vakcinos sudėtį įdedamas papildomas B tipo padermės antigenas, tačiau Lietuvoje registruota tik vieno gamintojo gaminama keturvalentė vakcina.

N. Bernotienės teigimu, VLK 2017 m. kovo mėnesį vykdė atvirą tarptautinį pirkimo konkursą sezoninei einamųjų metų gripo vakcinai įsigyti, neapribodama konkurencijos ir nesudarydama išskirtinių sąlygų keturvalentės vakcinos gamintojui. „Konkurso metu pasiūlymų įsigyti keturvalentę sezoninę einamųjų metų gripo vakciną nebuvo gauta“, – patikino VLK direktoriaus pavaduotoja ir atkreipė dėmesį į tai, kad visos Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos registre užregistruotos vakcinos atitinka PSO rekomendacijas Šiaurės pusrutuliui ir ES nutarimą 2017/2018 metų sezonui.               

Pažymėtina, kad gripo sezoninius sergamumo pakilimus lemia A tipo gripo virusų potipiai, B gripo virusas sukelia mažesnius epideminio sergamumo pakilimus, dažniausiai gripo sezono pabaigoje. Lietuvoje sezoninio gripo sergamumo pakilimai įprastai yra stebimi sausio–vasario mėnesiais.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode