Sprogimas

Panevėžio regione užregistruota daugiau Laimo ligos atvejų

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamentas informuoja, kad š. m. sausio – rugsėjo mėn. užregistruoti 225 Laimo ligos (toliau – LL) atvejai. Palyginus 2017 m. sausio – rugsėjo mėn. sergamumą LL Panevėžio regione su 2016 m. to pačio laikotarpio duomenimis, jis padidėjo beveik 26 proc. (58 atv.). Daugiau nei pusė visų LL atvejų buvo užregistruota Panevėžio mieste (120 atv.).

Erkės aktyvios ištisą parą

Didesnė rizika susirgti erkių platinamomis ligomis yra ne tik žmonėms, gyvenantiems ar dirbantiems miškingose vietovėse (miško darbininkams, medžiotojams, eiguliams, jėgeriams, miškininkams, ūkininkams ir karinėje srityje dirbantiems darbuotojams), bet ir žmonėms, kurie mėgsta aktyvų poilsį gamtoje. Svarbu atminti, kad erkių aktyvumo sezono metu nėra „saugaus“ laiko, nes erkės aktyvios ir dieną, ir naktį.

Pirmieji ligos simptomai pasireiškia erkės įkandimo vietoje

Ligos požymiai pasireiškia per 2-30 dienų nuo erkės įkandimo. Ankstyvoje LL stadijoje atsiranda odos išbėrimas, vadinamas migruojančia eritema. Jei asmuo negydomas, infekcija išplinta ir paveikia nervų sistemą, sąnarius ir/ar širdį ir gali trukti kelias dienas ar savaites. Lėtinės LL metu dažniausiai pasireiškia sąnarių, ypač kelių, pažeidimo požymiai. Ligonis gali skųstis galvos skausmu, raumenų silpnumu, atminties susilpnėjimu, miego sutrikimu ir kt.

Veiksmingos profilaktikos priemonės

Nors nuo LL skiepų nėra, tačiau apsisaugoti nuo šios ligos galima kitomis profilaktikos priemonėmis:

      • tinkamai prižiūrėti parkus: šienauti žolę, iškirsti menkaverčius krūmus, praplatinti pasivaikščiojimo takus;
      • naudoti asmenines apsaugos priemones nuo erkių įkandimų: rinktis šviesesnius, ilgomis rankovėmis, drabužius, kelnių klešnes surišti arba sukišti į batus/kojines, naudoti erkes atbaidančias medžiagas;
      • iš karto grįžus iš gamtos apžiūrėti kūną bei drabužius;
      • įsisiurbusią erkę kuo skubiau pašalinti pincetu ar kitomis priemonėmis (įsisiurbimo vietą dezinfekuoti);
      • reguliariai tikrinti naminių gyvūnėlių, kurie lankosi erkių užkrėstose vietose, kailį.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode