Sprogimas

Lietuvos Raudonasis Kryžius: su nelaimėmis darbe susidūrė ketvirtadalis dirbančiųjų

 

Beveik ketvirtadaliui Lietuvos dirbančiųjų darbo vietoje prireikė pirmosios pagalbos. Tačiau tik nedaugelyje įmonių vyksta pirmosios pagalbos mokymai, galintys padėti aplenkti nelaimę. Lietuvos Raudonasis Kryžius rugsėjį skelbia pirmosios pagalbos mėnesiu ir kviečia mokytis gyvybę išsaugoti galinčiųįgūdžių.

Rinkos tyrimų kompanijos UAB „RAIT“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa parodė, kad beveik 22 proc. Lietuvos dirbančiųjų yra susidūrę su situacijomis, kuomet jų darbo vietoje prireikė suteikti pirmąją pagalbą.

Tačiau tik 20 proc. Lietuvos įmonių pirmosios pagalbos mokymus organizuoja reguliariai ir kartoja ne rečiau, nei kas trejus metus. Beveik pusė apklaustųjų pirmosios pagalbos mokymų nėra turėję ir nežinotų, ką daryti nelaimės atveju.

Poreikis yra, bet mokymų trūksta

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) duomenimis, vien per pirmąjį šių metų pusmetį darbo vietoje dėl su darbo veikla nesusijusių priežasčių mirė 33 žmonės. Iš jų 20 – dėl širdies ligų. Net 73 pranešimai gauti apie įvykius, kurių metu  buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai.

Lietuvos Raudonasis Kryžius rugsėjį skelbia pirmosios pagalbos mėnesiu ir kviečia įmones ir organizacijas mokytis šių svarbių įgūdžių.

„Raudonojo Kryžiaus misija – suteikti praktinių pirmosios pagalbos žinių, padėsiančių priimti teisingus sprendimus krizinėje situacijoje.

Teisingai atlikti pirmosios pagalbos veiksmai yra gyvybiškai svarbūs, nes gali išgelbėti gyvybę“, – sakė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus generalinė sekretorė Gintarė Guzevičiūtė.

Pirmosios pagalbos mėnuo

Lietuvos Raudonasis Kryžius, remdamasis pasaulinio Raudonojo Kryžiaus judėjimo praktika, pirmosios pagalbos mokymus rekomenduoja kartoti kartą per metus.

„Tik nuolat kartojami ir praktiškai išbandomi pirmosios pagalbos įgūdžiai yra įsisavinami taip, kad prireikus nekyla klausimų, ką daryti“, – pasakojo Lietuvos Raudonojo Kryžiaus pirmosios pagalbos instruktorė Irma Bukotienė.

Raudonojo Kryžiaus judėjimas visame pasaulyje rugsėjo mėnesį mini pirmosios pagalbos dieną ir šiemet kviečia atsakingas įmones ir organizacijas pasirūpinti savo darbuotojais ir jų saugumu darbo vietoje.

„Atlikta apklausa parodė, kad pirmosios pagalbos mokymų organizavimą darbo vietoje teigiamai vertina 90 proc. dirbančiųjų. Tikimės, kad tai paskatins darbdavius  reguliariai organizuoti pirmosios pagalbos mokymus ir taip apsaugoti darbuotojus nuo nelaimių“, – sakė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode