Parama dėkojame




Sprogimas

Visuomenės sveikatos specialistai ragina nesinaudoti nelegaliomis ir namuose teikiamomis grožio paslaugomis

 

Pastaruoju metu visuomenės sveikatos specialistai stebi sparčiai didėjančią grožio paslaugų pasiūlą Radviliškio mieste. Steigiasi nauji grožio salonai, kuriuose teikiamos plaukų, veido, kūno, nagų priežiūros ar ilgalaikio makiažo paslaugos, darbą pradeda naujos specialistės.

Kad vykdoma veikla atitiktų visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus, nepakanka turėti patalpas veiklai ir įsigyti darbui reikalingas medžiagas bei priemones. Grožio paslaugų teikėjams yra privaloma įsigyti leidimą-higienos pasą. Jis išduodamas pagal veiklos vykdymo vietą, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos departamentuose, įvertinus patalpų įrengimą, įrangą, reikalingą veiklai vykdyti bei darbuotojų pasirengimą.

Teisę teikti grožio paslaugas suteikiantis leidimas-higienos pasas ar jo kopija turi būti pateikti vartotojams matomoje vietoje. Jei šio dokumento grožio salone nėra, greičiausiai, naudojatės nelegaliomis paslaugomis.

Visuomenės sveikatos specialistai, nustatę, kad verčiamasi ūkine komercine veikla neturint Lietuvos Respublikos visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka išduoto leidimo-higienos, taiko administracinio poveikio priemones, numatytas Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 52 straipsnio 1 dalyje.

Grožio paslaugų teikimas namuose kelia pavojų sveikatai

Paslaugų teikimas namuose, kur paprastai dirbama neužtikrinant sveikatos saugos reikalavimų yra ne tik draudžiamas, bet ir sudaro palankias sąlygas užkrečiamųjų ligų plitimui.

Sirgti ūmia, lėtine ar besimptome užkrečiamosios ligos forma gali ir klientas, ir grožio paslaugą teikiantis darbuotojas. Galimas užkrėtimas per kraują plintančiomis infekcijomis – hepatitu B ir C, ŽIV, grybeliniais susirgimais – pleiskanomis, nagų grybeliu, trichomikoze, taip pat virusų, bakterijų ir parazitų sukeltomis infekcijomis.

Namų sąlygomis manikiūras, pedikiūras, antakių korekcija ir dažymas, plaukų kirpimas ir šukavimas bei kitos paslaugos gali būti atliktos pakartotinai naudojant nedezinfekuotus ar nesterilizuotus instrumentus, netinkamas dezinfekcijos priemones, galimai dirbama nepasitikrinus sveikatos, neišklausius higienos įgūdžių ar pirmosios pagalbos kursų.

Rinkdamiesi grožio specialistę būkite dėmesingi ir atsakingi, nes klientas, kuris pasinaudojo nelegaliomis paslaugomis, teikiamomis butuose ar namuose, ir nukentėjo nuo nesaugių ar nekokybiškų paslaugų, netenka galimybės teikti skundus visuomenės sveikatos specialistams. Atkreipiame dėmesį, kad gauta informacija apie namuose teikiamas grožio paslaugas pagal kompetenciją yra perduodama Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Policijos komisariatui.

Loreta Stirblienė, Šiaulių departamento Radviliškio skyriaus vedėja

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode