Parama dėkojame




Sprogimas

Svarbu rinkti ir vartoti tik gerai žinomus grybus

 

Kiekvienais metais grybų mėgėjai plūsta į miškus rinkti grybų. Dažniausiai neprityrę miško gėrybių rinkėjai grybais apsinuodija supainioję valgomus su nuodingais grybais, todėl labai svarbu į pintinę dėti tik gerai žinomus grybus.

Kasmet registruojama apsinuodijimų grybais atvejų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamento duomenimis, 2016 metais buvo užregistruotas 1 Panevėžio miesto gyventojo apsinuodijimas grybais, rinktais Biržų rajone. Šiais metais 1 moteris apsinuodijo voveraitėmis (Rokiškio rajone).

Kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai (pykinimas, vėmimas, viduriavimas), tuo sunkesnis gali būti apsinuodijimas

Žmonės, turintys jautresnę virškinimo sistemą, suvalgę grybų gali skųstis virškinimo sutrikimais, kurie prasideda jau po pusvalandžio ir pasireiškia: pykinimu, vėmimu, galvos ir pilvo skausmais, viduriavimu. Minėti simptomai dažnai praeina savaime per 2-4 val. Sunkius, o kartais ir mirtinus apsinuodijimus sukelia suvalgyti nuodingi grybai. Apsinuodijimui nuodingų savybių turinčiais grybais yra būdingas slaptasis periodas, kuris gali trukti 6-48 val. po grybų valgymo. Vėlgi žmogų kankina pykinimas, vėmimas, viduriavimas, kuris savaime išnyksta, tačiau šiuo metu prasidėjęs ūminis kepenų veiklos sutrikimas kelia grėsmę ne tik žmogaus svaikatai, bet ir gyvybei.

Patarimai grybautojams

  • Einant į mišką patariama atkreipti dėmesį į aprangą: apsivilkti šviesesniais, ilgomis rankovėmis drabužiais, rankogalius gerai priglausti prie riešo, o kelnių klešnių apačią susikišti į kojines. Galvą apsirišti skarele arba užsidėti kepurę. Grįžus iš miško apžiūrėti visą kūną, ar nėra įsisiurbusių erkių. Drabužius, su kuriais grybavote, reikėtų išpurtyti, išskalbti ir išdžiovinti.
  • Grybauti reikėtų miškuose, kurie nutolę nuo kelių, plentų, geležinkelio bent 20-500 metrų, nes grybai linkę kaupti sunkiuosius metalus.
  • Geriausia grybauti anksti rytą, ypač švintant, tuomet grybai būna kietesni, tvirtesni. Grybavimui tinka medinės ir plastikinės pintinės su tarpeliais.
  • Maistui tinka virti jauni grybai. Daugiausia maistinių medžiagų yra grybo kepurėlėje.
  • Apsinuodyti galima ir valgomaisiais grybais, jei jie renkami seni, ištižę, sukirmiję, laiku neapdorojami.
  • Renkant grybus reikia gerai nuvalyti žemėtus kotus, nes žemėje gali būti pavojingų botulizmą sukeliančių bakterijų. Tokius grybus uždarius hermetiškuose induose, susidarius anaerobinėms (be deguonies) sąlygoms, gali pradėti daugintis botulizmo bakterijos ir išskirti labai nuodingą egzotoksiną. Jei išpūstas stiklainio dangtelis, įtartina spalva – grybų vartoti negalima.
  • Grybus reikia gerai išvirti, o jų nuovirą reikia išpilti. Geriau, jeigu nuoviras nupilamas kelis kartus, tada iš grybo pasišalina daug nuodingų medžiagų ir taip galima sumažinti apsinuodijimų riziką.
  • Paruoštų valgymui grybų negalima palikti kitai dienai, o konservuotus reikėtų suvartoti per pusmetį.
  • Jau paruoštus grybus reikia laikyti šaldytuve ar vėsiame rūsyje 0-6 °C temperatūroje.
  • Visais apsinuodijimo atvejais būtina nedelsti ir kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Pasikeitė apsinuodijimų tyrimų tvarka

Informuojame, kad asmens sveikatos priežiūros įstaigos, teikiančios stacionarines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, privalo nedelsiant, bet ne vėliau kaip per 24 val. nuo šių paslaugų suteikimo informaciją apie įtariamą ar nustatytą apsinuodijimą, išskyrus suaugusiųjų apsinuodijimą etanoliu (T51.0), pateikti Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centrui (toliau – ESSC) telefonu Nr. (8 5) 236 2052. ESSC, gavęs informaciją apie įtariamą ar nustatytą apsinuodijimą nuodingosiomis medžiagomis, privalo nedelsiant, bet ne vėliau kaip kitą darbo dieną nuo tokios informacijos gavimo ją perduoti NVSC.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode