Sprogimas

Priemokos padidėjo maždaug 200 kompensuojamųjų vaistų

 

Sveikatos apsaugos ministerija pripažįsta, kad įsigaliojus naujam kompensuojamųjų vaistų kainynui, priemokos padidėjo maždaug 200 kompensuojamųjų vaistų, rašo „Kauno diena“.

„Kainyne iš tiesų yra vaistų, kuriems priemoka šiek tiek didėja. Ne daugiau nei vienu euru priemoka didės apie 200 vaistų“, - teigė Sveikatos apsaugos ministerijos Vaistinių ir farmacijos specialistų skyriaus vyr. specialistė Ieva Greičiūtė - Kuprijanov.

Anot jos, dauguma šių vaistų priklauso sudėtinių vaistų kategorijai, kurie gaminami tik dviejų gamintojų arba yra saugomi patento. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė tvirtina, kad anksčiau už vaistą priemoka galėjo būti mažesnė ir todėl, kad vaistinės vaisto išdavimo metu kartais papildomai pritaiko nuolaidas. Jei po kainyno įsigaliojimo vaistinės nebetaiko papildomų nuolaidų, stebimas paciento priemokos padidėjimas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo ruožtu Žinių radijui antradienį teigė, kad daugiau nei 600 vaistų priemokos sumažėjo.

„Vadinamieji generiniai vaistai, kurie ir turėtų būti maksimaliai pigūs, nes juos gamina ne vienas gamintojas, juos žmonės ir turėtų vartoti, ir pirmiausia į šitų vaistų kainas ir buvo nusitaikytas (kainyno peržiūrėjimas). Ir daugiau negu 600 medikamentų tos vaistų kainos sumažėjo“, - sakė ministras.

Jis taip pat ragino žmones vaistinėse prašyti pigesnių vaistų.

„Aš žmones norėčiau dar ir dar kartą norėčiau paraginti pasižiūrėti, ką žmonės perka. Iki šiol yra manipuliacijų ir pasakymų, kad mes neturime to pigiausio vaisto arba šitas vaistas yra išbrauktas iš kompensuojamų vaistų sąrašo, taip galėjo atsitikti, jeigu jie nesumažino kainos, bet yra kitas vaistas, visiškai toks pat, su ta pačia veikliąja medžiaga, kuri ir gydo tą pačią ligą. Ir žmones kviesčiau dar kartą prašyti tų pačių pigiausių vaistų, tai nereiškia, kad jie yra kuo nors blogesni, nes jei vaistas yra registruotas Europoje, Lietuvoje, jis turi būti ir kokybiškas, ir saugus, ir efektyvus“, - dėstė A.Veryga.

Ministras žadėjo sprendimus ir nekompensuojamiems vaistams piginti.

„Dėl nekompensuojamųjų vaistų vėlgi yra ruošiami sprendimai, galiu paminėti tokius, kaip leisti parduoti vaistus ne tik vaistinėse, pagalvoti apie nuotolinę vaistų prekybą ir panašiai, kas galėtų įkvėpti rinką didinti prieinamumą ir kas, tikėtina, ateityje ir kainas mažintų“, - sakė jis.

Vilnius, rugpjūčio 1 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode