Sprogimas

Situacija psichikos sveikatos srityje gerėja, bet dar laukia daug darbų

 

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, pristatydamas ataskaitą apie Psichikos sveikatos strategijos įgyvendinimą už 2007–2016 metus, pabrėžė, kad situacija šioje srityje po truputį gerėja, įgyvendinta nemažai priemonių, tačiau rezultatai dar nėra tokie, kokie galėtų būti. Tad dar laukia nemažai iššūkių, spręstinų problemų, todėl tuo tikslu jau yra imtasi  iniciatyvų ir planuojamos naujos, kurios padės siekti užsibrėžtų tikslų.

Ministro A. Verygos teigimu, per šį devynerių metų laikotarpį įgyvendinta nemažai svarbių naujovių psichikos sveikatos priežiūros sistemoje, kurios padeda efektyviau teikti visapusišką pagalbą psichikos bei elgesio sutrikimų turintiems žmonėms bei jų šeimoms, bet šią sritį būtina ir toliau tobulinti.

„Jau vyksta priklausomybės centrų pertvarka, stiprinamas šios srities specialistų vaidmuo. Taip pat nuolat ieškoma būdų, kaip dar labiau stiprinti psichologinės pagalbos prieinamumą pacientams. Planuojama ir toliau didinti psichikos sveikatos centruose teikiamų paslaugų prieinamumą ir įvairovę, tam skiriant papildomą finansavimą. Visa tai daroma tam, kad žmonės šią pagalbą galėtų gauti greičiau, kad ji būtų kokybiškesnė ir svarbiausia – tuo metu, kai ji labiausiai reikalinga. Tai  padėtų išvengti žmonėms didesnių sveikatos problemų, rasti išeitį. Šiandien neretai dėl to ir kyla labai daug nelaimių, kai žmonės laiku nesulaukia tinkamos paramos iš specialistų“, – sako ministras A. Veryga.

Anot ministro, daug investuojama ir į svarbius projektus. Pavyzdžiui, dalis Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšų skiriama alkoholio ir savižudybių prevenciniams projektams bei socialinėms reklamoms. Taip siekiama ne tik įtraukti bendruomenes į prevencinę veiklą, bet ir skatinti žmones ieškoti pagalbos pas specialistus, nebūti abejingais kitų nelaimei.

Kitas labai svarbus žingsnis – su specialistais kuriamas nacionalinis ir viską apimantis savižudybių prevencijos algoritmas, kurio iki šiol Lietuvoje dar nebuvo. Jis padės užtikrinti tęstinės reikiamos pagalbos teikimą, apjungiant sveikatos, socialinį, švietimo ir kitus svarbius sektorius, teikiant pagalbą žmonėms. Tai leistų užtikrinti, kad sunkumų turintis žmogus nebūtų paliktas be pagalbos, o specialistai, pavyzdžiui, medikai, mokytojai švietimo darbuotojai, policininkai ir kitų sričių specialistai, žinotų, kaip elgtis, įtarus, jog žmogus bandė nusižudyti, kaip tai atpažinti, kaip padėti jo artimiesiems. 

„Šis algoritmas būtų lyg savotiška abėcėlė ir vadovas visų sričių specialistams. Jis labai reikalingas, kaip ir pokyčiai savižudybių prevencijos srityje, nes kol kas situacija nėra gera. Lietuva vis dar išlieka tarp labiausiai nuo savižudybių kenčiančių ir alkoholį vartojančių visuomenių. Vis dar trūksta psichologų ir kitų specialistų, dėl nepakankamo finansavimo neteikiamos kai kurios reikalingos psichologinės ir psichiatrinės paslaugos, pastebima tarpinstitucinio bendradarbiavimo stoka“, – sako ministras A. Veryga.

Be to, ministro A. Verygos tegimu, jau parengta ir alkoholio ankstyvo vartojimo nustatymo tvarka, kuri leis šeimos gydytojams įvertinti paciento alkoholio vartojimo riziką ir siūlyti pagalbą, siekiant išvengti skaudžių pasekmių ateityje. Ši naujovė labai svarbi, nes leis padėti besilaukiančioms moterims ir jų būsimiems mažyliams išvengti sveikatos sutrikimų, kuriuos gali sukelti kad ir nedidelio alkoholio kiekio vartojimas, kai moteris laukiasi.

Būtina pabrėžti ir tai, kad žmonių psichikos sveikata priklauso ne tik nuo sveikatos priežiūros sistemos, bet ją lemia socialiniai ekonominiai veiksniai, švietimo ir kultūros sektorių veikla, vykstanti globalizacija. Tik bendras darbas gali duoti rezultatus.

Šioje ataskaitoje išskiriama ir daugiau teigiamų pokyčių, kurių pavyko pasiekti per 9 metus. Pavyzdžiui, suaugusiųjų vidutinė gydymosi trukmė, kuomet teikiama medikų pagalba, sumažėjo iki 22,7 dienos, o buvo planuota sumažinti iki 25 dienų, vaikų – iki 10,7 dienos, o buvo planuota – iki 25 dienų. Tuo tarpu 17,8 proc. pavyko sumažinti lovų skaičių psichiatrijos stacionaruose, o buvo planuota 15 proc.

Susipažinę su ataskaita, Vyriausybės nariai pasiūlė peržiūrėti prieš 10 metų patvirtintą strategiją, įvertinti ir suderinti uždavinius bei veiksmus, atsižvelgiant į laikmečio realijas, numatyti konkrečias priemones bei asignavimus psichikos sveikatos problemoms spręsti.

Sveikatos apsaugos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode