Sprogimas

Artėjant Pasaulinei hepatito dienai – nuolaidos tyrimams

 

Artėjant Pasaulinei hepatito dienai, kurią minėsime liepos 28-ąją, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) kviečia gyventojus visą ateinančią savaitę (liepos 24-29 d.)  pigiau išsitirti dėl hepatitų. Tai bus galima padaryti ULAC pasaulinės hepatito dienos akcijos partnerių

– „Sosdiagnostika ir„Antėja“kabinetuose (laboratorijose). Čia hepatitų B ir C tyrimams bus taikoma 40 proc. nuolaida, o kraujo paėmimo procedūra – nemokama. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) teigimu, atsižvelgiant į hepatitų epidemijos dydį, bet kas ir kiekvienas rizikuoja užsikrėsti.

PSO duomenimis , pasaulyje gyvena 325 mln. žmonių su lėtiniais hepatitais, iš kurių užsikrėtusiųjų hepatitu B tris su pusę karto daugiau nei hepatitu C. Skaičiuojama, kad tik 9 proc. užsikrėtusiųjų hepatitu B bei tik penktadaliui užsikrėtusiųjų hepatitu C šios ligos yra diagnozuotos.  Kita – didžioji – dalis užsikrėtusiųjų hepatitais B ir C yra nediagnozuoti ir nežino apie savo ligą ir ją gali platinti kitiems. 

ULAC duomenimis, sergamumas ūmiais hepatitais B ir C Lietuvoje pastarąjį dešimtmetį turi mažėjimo tendenciją, tačiau atsižvelgiant į minėtų hepatitų natūralią besimptomę ligos eigą, t.y. maždaug kas antram ar net dviem trečdaliam užsikrėtusiųjų hepatitu yra būdinga besimptominė eiga, prognozuotina, kad sergamumas virusiniais hepatitais B ir C Lietuvoje, ypač lėtiniais, yra kur kas aukštesnis, nei registruojama oficialiai.

Nors nuo hepatito C skiepų nėra, tačiau, pasak PSO, 95 proc. sergančiųjų hepatitu C gali būti per 2-3 mėnesius visiškai išgydyti nuo šios ligos ir taip užkirstas kelias hepatitų komplikacijoms: kepenų cirozei ar kepenų vėžiui. Nuo hepatito A ir B galima pasiskiepyti.

Dėl hepatitų rekomenduojama pastikrinti visiems, kurie turėjo operacijų (įskaitant cezario pjūvį), invazines procedūras, jei padidėję kepenų (AST, ALT) fermentai, hemodializuojamiems pacientams, asmenims, kuriems buvo perpiltas kraujas iki 1993 metų, sergantiems kraujo ligomis, po organų transplantacijos, kraujo perpylimų, nors kartą vartojusiems švirkščiamųjų narkotikų, nesteriliais įrankiais atlikus manikiūrą, pedikiūrą, tatuiruotę, permanentinį makiažą; tiems, kurių šeimos nariai serga hepatitu, turintiems daug lytinių partnerių (>kaip 1 per metus), buvusiems įkalinimo įstaigose, nėščioms ir kitiems – pilnas rekomendacijų sarąšas čia.

ULAC medikai primena, kad virusiniai hepatitai – tai skirtingų virusų (A, B, C, D, E) sukeliami kepenų uždegimai, kurie plinta skirtingais būdais.

Virusinis hepatitas B plinta per visų rūšių (vaginalinius, oralinius, analinius) lytinius santykius, per kraują (perpilant užkrėstą kraują ar jo produktus, per nesterilias adatas/švirkštus, atliekant tatuiruotes, veriant auskarus, naudojantis užsikrėtusio asmens dantų šepetėliu, skutimosi mašinėle, manikiūro, pedikiūro reikmenimis, kuriais gali būti pažeista oda arba gleivinės). Taip pat užsikrėtusi hepatito B virusu motina gali perduoti infekciją vaikui nėštumo ar gimdymo metu. Virusinis hepatitas C plinta tais pačiais būdais kaip B, tačiau lytinių santykių metu bei perinataliniu (iš motinos vaikui) būdu – retai. Hepatitas A plinta fekaliniu – oraliniu būdu per užterštą maistą, vandenį arba artimą sąlytį.

ULAC informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode