Sprogimas

Žmonės po organų transplantacijų ruošiasi pėsčiųjų žygiui pajūriu

Jau trečią kartą iš eilės Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ nariai keliauja žygin ir eina “Už organų donorystę! Už gyvenimą”. Išgyvenę ligos pateiktus išbandymus, įveikę ligą ir gavę antrą šansą gyventi žmonės po įvairių organų transplantacijų nori parodyti, jog žmogus gyvenantis persodinto organo dėka gali aktyviai, be jokių kliūčių gyventi ir kelti iššūkius kasdienybėje.

Kaip pasakoja Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ prezidentė Aušra Degutytė, idėja eiti už organų donorystę kilo netikėtai, o ir pirmaisiais metais keliauninkų skaičius buvo gerokai mažesnis.

„Iš pradžių viskas prasidėjo nuo idėjos ir vos trijų žmonių kelionės žygyje, tačiau praeitais metais minėdami Pasaulinę organų donorystės ir Transplantacijos dieną keliaudami Nemuno kilpomis surinkome net 40-ies entuziastų grupę iš draugijos „Kauno Gyvastis”. Kiti, negalintys eiti dėl silpnos sveikatos, mus išlydėjo prie starto linijos Prienuose. Šiemet keliaudami pajūriu tikimės dar didesnio skaičiaus keliaujančiųjų, kadangi susidomėjimas žygiu tikrai labai didelis. Prie mūsų prisijungė “Gyvasties” nariai iš Vilniaus, Marijampolės, Klaipėdos skyrių, taip pat Šiaulių „Atgajos” nariai, jų šeimos nariai ir artimieji”, - pasakoja A. Degutytė.

Pasak A. Degutytės, šio žygio tikslas – skleisti informaciją visuomenėje apie organų donorystę, paskatinti pasikalbėti šia tema su artimaisiais ir parodyti visuomenei, jog žmonės po organų transplantacijų gali pilnavertiškai gyventi, džiaugtis kiekviena diena bei mėgautis kiekviena akimirka.

Jau gegužės 13 dieną (šeštadienį) žygyje „Pėsčiomis pajūriu“ Gyvastiečiai ir visi prisidedantys prie kilnaus tikslo keliauninkai pajūriu žygiuos pasirinkto ilgio trasomis pagal savo galimybes ir norus. Galimos trasos: 12.5 km vienu ypu, 25 km per pusdienį, 50 km per dieną, 50 km per naktį ar net 100 km per parą.

Laukiančius kokio nors organo (inksto, širdies, plaučių, kasos, kepenų) persodinimo operacijos ir gyvenančius persodinto organo dėka, siejančios asociacijos prezidentė A. Degutytė sako, jog nesvarbu, kurią trasą pasirinks “gyvastiečiai” – svarbiausia pats faktas, jog žmogus nori skleisti žinią apie organų donorystę, nori dalyvauti ir aktyviai praleisti laisvalaikį pajūryje su gera kompanija.

Organų donorystė – suteikta viltis gyventi, šansas įprasminti savo gyvenimą ir suteikti prasmę kitam, nepagydomai sergančiam pacientui. Donorystė ir transplantacija gali išgelbėti gyvybę, suteikti visavertį gyvenimą.

Kaip yra pasakęs popiežius Jonas Paulius II, donorystė yra didžiausia žmogaus meilės išraiška žmogui. Mirusiojo organų donorystė yra paskutinė jo dovana gyviesiems. Transplantacija suteikia galimybę mirusiojo organams gyventi kitame kūne.

Renginio metu bus galima užpildyti sutikimą donoro kortelei gauti.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 900 žmonių po įvairių organų transplantacijų. Daugiausia jų tarp jų tų, kuriems persodinti inkstai (daugiau kaip 800). Maždaug 100 atlikta širdies, kepenų ar plaučių transplantacija. Kai kurie persodinto organo dėka gyvena daugiau kaip 30 metų. Šiuo metu įvairių transplantacijų laukia per 455 pacientų, iš jų - 27 vaikai. Kasmet maždaug 350-čiai žmonių nustoja funkcionuoti savi organai.

Aušra Degutytė, Lietuvos asociacijos „GYVASTIS“ prezidentė

www.donoras.lt

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode